Η θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω -Νισύρου για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Η θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω -Νισύρου για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί σε ένα κακέκτυπο της εκπαίδευσης

Συνάδελφοι, γονείς και μαθητές,

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας. Πρόκειται για μία περίοδο πανδημίας, κατά την οποία συνήθειες και αξίες ετών επαναπροσδιορίζονται, με όλους μας να αναζητούμε νέες ισορροπίες. Αυτό αποτελεί την αντανάκλαση μιας νέας απαιτητικότατης τάξης πραγμάτων.

Σε σχέση με τη σχολική πραγματικότητα ισχύει ότι, από την πρώτη μέρα αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, το σύνολο των εκπαιδευτικών στηρίζουμε επάξια τους μαθητές μας στο πρωτόγνωρο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, βασιζόμενοι κυρίως στις δικές μας δυνάμεις χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από το υπουργείο. Πορευόμαστε με κατά ατομική πρωτοβουλία επιμορφώσεις, με κατά δύναμιν και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τεχνικά/τεχνολογικά μέσα και με εκπαιδευτικές πλατφόρμες, οι οποίες φαίνονται λειτουργικές μόνο εκτός των ωρών αιχμής, δηλαδή κατά τις πρώτες πρωινές ώρες...

Παρόλα αυτά, αντιμετωπίσαμε κάθε πρόκληση και ξεπεράσαμε κάθε δυστοκία, κρατώντας μία στάση απαράμιλλης επιμονής και ακατάβλητης θέλησης, όντες και ούσες πιστοί-ές στο λειτούργημά μας. Εν συνεχεία, γίναμε δέκτες των συνεπειών της παραπληροφόρησης και της κακής προαίρεσης δημοσιογράφων και καναλιών, για την προσπάθειά μας να προασπιστούμε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών-τριών, ενάντια στη χρήση κάμερας στις αίθουσες διδασκαλίας. Κατηγορηθήκαμε για ανεπάρκεια, συγκριθήκαμε με συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο όμως των δύο εξής βασικών παραλείψεων:

  • ότι εργαζόμαστε ανέκαθεν σε συνθήκες ΔΗΜΟΣΙΩΝ σχολείων, με τις γνωστές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και την εργασιακή ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των οποίων το αίτημα για εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους συναδέλφους πέφτει μονίμως στο κενό

και

  • ότι χιλιάδες μαθητές των δημοσίων σχολείων ανέκαθεν αποτελούν τους σπουδαστές των ελληνικών πανεπιστημίων, που μάλιστα συνεχώς διακρίνονται για τις επιδόσεις τους και στο εξωτερικό.

Δεχτήκαμε ωστόσο τα συγχαρητήρια της ηγεσίας του υπουργείου, χωρίς η ίδια να εκφράζει έμπρακτα την υποστήριξή της, προβαίνοντας σε αιφνίδιες μεταρρυθμίσεις εν απουσία των συνδικαλιστικών μας οργάνων και των αντιπροτάσεων τους, σε μία περίοδο πιο επείγουσα για διάλογο και σύμπραξη από ποτέ.

Το υπουργείο προωθεί μια αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που οδηγεί την Παιδεία σε εκπαιδευτικό τέλμα και εξευτελίζει τη αξιοπρέπεια εκπαιδευτικών και μαθητών. Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, έργο της υπουργού Κεραμέως και της υφυπουργού Ζαχαράκη, προβλέπει εκτός των άλλων

  • την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο από 22 που είναι σήμερα σε 26 μαθητές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, με πραγματικό κίνητρο την ανομολόγητη επιθυμία να περικόψει τους διορισμούς αναπληρωτών.

 

  • την εξέλιξη της σχολική διαδρομής, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε ένα διαγωνιστικό μαραθώνιο, συντρίβοντας με αυτό το τρόπο την ψυχολογία των μαθητών μας και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

 

  • την τιμωρητική, εσωτερική και εξωτερική, αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, με απώτερο στόχο απολύσεις και περικοπές.

 

  • την εφαρμογή ιδιαίτερα αυστηρών τιμωρητικών διατάξεων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν για μια χρονιά υπηρεσία. Τους καταδικάζει σε 2 και 3 χρόνια ανεργίας χωρίς να εξετάζεται ο λόγος της άρνησης τους. Άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει την υπουργό είναι να δείξει τη σκληρότητά της, επιβάλλοντας το δίκιο του ισχυρού.

 

  • την επιβολή της <<σχολειοποίησης>> του νηπιαγωγείου με κατακερματισμό της γνώσης.

 

  • την ανεύθυνη στάση του υπουργείου απέναντι στα νομοθετικά κενά σε σχέση με την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας και της τηλεκπαίδευσης .

 

Συνάδελφοι λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ TRUMAN SHOW μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

 

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, τα Συνταγματικά Δικαιώματα, τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές μας.

 

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Μπίλλη Σεβαστή                                       Τριανταφύλλου Ειρήνη    

ADVERTORIALS