Επιστροφή στο σχολείο: Πόσοι μαθητές πήγαν στα λύκεια της Κω

Επιστροφή στο σχολείο: Πόσοι μαθητές πήγαν στα λύκεια της Κω

Στα Λύκεια της Κω και της Ρόδου παρουσιάστηκε κατά την πρώτη μέρα επιστροφής στα θρανία το 50% των μαθητών της τρίτης Λυκείου και στα Λύκεια των άλλων νησιών το 80% με 90%.

Ομαλά ξεκίνησε, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολείων με τα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Με βάση τους νέους κανόνες προβλέπεται η παρουσία μέχρι και 15 μαθητών ανά τάξη. Στην πραγματικότητα όμως οι μαθητές ήταν ακόμα πιο λίγοι καθώς η προσέλευση ήταν μειωμένη.

Αν και ακόμη το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν βγάλει συγκεντρωτικά στοιχεία για το πόσοι μαθητές της Γ΄ λυκείου πήγαν σήμερα στα σχολεία, φαίνεται πως σε κάποιες περιοχές δεν προσήλθαν όλοι.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκέντρωσε κάποια στατιστικά στοιχεία από όλη την Ελλάδα:

Στους 508 ανέρχονται οι μαθητές της γ’ λυκείου, ποσοστό 76%, και στους 338 οι εκπαιδευτικοί, ποσοστό 92%, που προσήλθαν  στις σχολικές αίθουσες του Νομού Έβρου.
«Περίπου στο 50% φθάνει η προσέλευση των μαθητών της τρίτης λυκείου των κεντρικών σχολείων», είπε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ενώ όσον αφορά στα περιφερειακά σχολεία προσθέτει, «η προσέλευση αγγίζει το 100%.»

Επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών της τρίτης Λυκείου στα θρανία και στα σχολεία του Ηρακλείου. Το ποσοστό των απουσιών που καταγράφηκαν ήταν περιορισμένο σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλλα Μακρυγιαννάκη, ενώ μικρός ήταν και ο αριθμός των καθηγητών που έκαναν χρήση άδειας ειδικού σκοπού και δεν επέστρεψαν στο σχολείο.

Τα στοιχεία ποικίλλουν στο σύνολο των 38 Λυκείων του Βόλου, αφού υπάρχουν λύκεια, κυρίως προαστιακά ή περιφερειακά, όπου η παρουσία μαθητών έφθασε περίπου στο 90%, αλλά υπάρχουν και κάποια κεντρικά λύκεια όπου η παρουσία των μαθητών κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25%, ακολουθώντας την κοινότυπη τακτική των μαθητών της Γ’ Λυκείου να μη παρακολουθούν μαθήματα το τελευταίο διάστημα της σχολικής χρονιάς, επιλέγοντας το διάβασμα στο σπίτι. Γενικώς στα λύκεια του Βόλου οι παρόντες μαθητές είναι στο επίπεδο του 50% περίπου.

Στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καρδίτσας, τονίζει ο προϊστάμενος Μιχάλης Παπανούσκας, η προσέλευση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου ανέρχεται στο 78%.

Το 64% των μαθητών ήταν παρόντες και το 36% απόντες κατά την πρώτη μέρα επιστροφής στα θρανία των μαθητών Γ΄ Λυκείου στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Χαρακτηριστική η εικόνα στο 5ο Λύκειο Μυτιλήνης με το συμμετοχή να φτάνει στο 30%. Άλλα πάλι Λύκεια όπως στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης η συμμετοχή ξεπερνά το 50%.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών βρίσκεται στα σχολεία ενώ στα Λύκεια της Ρόδου και της Κω παρουσιάστηκε το 50% των μαθητών της τρίτης Λυκείου και στα Λύκεια των άλλων νησιών το 80% με 90%.

Στη Λευκάδα το ποσοστό της επιστροφής των μαθητών της Γ΄ λυκείου έφτασε το 70%, το ίδιο περίπου και στη Ζάκυνθο και Κέρκυρα, ενώ στην Κεφαλλονιά άγγιξε το 86%.

Manolis Xatziantoniou desk