Ο απολογισμός δράσεων του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω και η κοπή της βασιλόπιτας

Ο απολογισμός δράσεων του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω και η κοπή της βασιλόπιτας

Η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω αλλά και η κοπή της βασιλόπιτας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο, παρουσία του Μητροπολίτη Κώου-Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, εκπροσώπων των τοπικών αρχών αλλά και αρκετών συμπολιτών μας.

Τον απολογισμό δράσεων του ιδρύματος για το 2019 παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Στ. Μανούσης!


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

2019-2020

 

Σεβασμιότατε,

Αξιότιμα μέλη του ΔΙΙΚΩ

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχηθώ καλή χρονιά και να μεταφέρω τις θερμές μου ευχαριστίες για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Σαν σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου του 2009 ήρθε το χαρμόσυνο άγγελμα της εκλογής από την Ιερά σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Φίλιππου Διακοπαναγιωτη ως Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου.

Έκτοτε η Κως ζει την δική της Εκκλησιαστική Ανάταση. Ένα Θείο Δώρο, ήλθε να ξαναζωντανέψει τις Εκκλησίες, την Ιερά Μητρόπολη και να αγκαλιάσει με πατρική στοργή το Ιερατείο και τον λαό.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κατά κόσμο Φίλιππος Διακοπαναγιώτης, Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ, χειροτονείται Επίσκοπος Κώου και Νισύρου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα Επίσκοπο Κάσου και Καρπάθου.
Σεβασμιώτατε! Θερμά Συγχαρητήρια με μακροημέρευση! Με την Ευλογία σας !

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ΔΙΙΚΩ εμφανίζεται δυναμικά με πληθώρα δράσεων. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει ως Διοικητικό Συμβούλιο υλοποιούνται ήδη και παράλληλα υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον του Ιδρύματος.

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα αποτελεί ένα πολύτιμο κύτταρο της ιστορικής μας κληρονομιάς. Στόχος όλων των μελών του ΔΣ είναι το ίδρυμα να αποτελέσει τον «κεντρικό κόμβο» κατανόησης και διάδοσης της Ιπποκρατικής φιλοσοφίας και ιστορίας. Να μετασχηματιστεί δηλαδή το ΔΙΙΚΩ σε ένα παγκόσμιο κέντρο για την προσέλευση διευρυμένου ελληνικού και διεθνούς κοινού, με ενδιαφέρον στον Ιπποκράτη και τις αρχές του.

Θα σας παρουσιάσω μέρος των δράσεων του προηγηθέντος έτους.

Ορόσημο για το 2019 αποτέλεσε η χρηματοδότηση για τη δημιουργία περιβαλλοντολογικού πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής και ανάληψη εργασιών για τη βελτίωση των υποδομών του Ιπποκρατικού Μελάθρου. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της καθοριστικής αρωγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα ο Δήμος της Κω απεφάσισε συμβάλλει οικονομικά στην βελτίωση των κτηριακών υποδομών του Ιπποκράτειου Μελάθρου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα συνεχίσω με μια σύντομη αναδρομή σε εκδηλώσεις και γεγονότα σταθμούς τους τελευταίους 12 μήνες.

Εκκίνηση έχει ο Μάρτιος του 2019.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΙΨΥ ειδική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Κώστα Στεφανή, που συνδιοργάνωσε το ΔΙΙΚΩ και το ΕΠΙΨΥ, μετά από δική μου εισήγηση τόσο στο ΔΣ του ΔΙΙΚΩ όσο και στο ΔΣ του ΕΠΙΨΥ. Ο Κώστας Στεφανής διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΔΙΙΚΩ. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε φύτευση δενδρυλλίου Πλατάνου της Ιπποκρατικής Κω στον προαύλιο χώρο του ΕΠΙΨΥ και έγιναν αποκαλυπτήρια μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας. (φωτό)

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Καθηγητή της Ψυχιατρικής κου Νίκου Στεφανή, που χαρακτήρισε την εκδήλωση δώρο από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω προς το ΕΠΙΨΥ. Πρόκειται για μια «μεταφύτευση» ουσιαστικά μιας σχέσης, της σχέσης του πατέρα μου Κώστα Στεφανή με το Νίκο Μανούση. Μια σχέση χρόνων, μεγάλης φιλίας, αμοιβαίας εκτίμησης και μεγάλης αγάπης.»

Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζεται τον Ιούνιο του 2020 από το ΔΙΙΚΩ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η φύτευση Ιπποκρατικού Πλατάνου στον προαύλιο χώρο και τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιπποκράτη την ημέρα ορκωμοσίας των νέων Ιατρών.

Σειρά έχει ο Ιούνιος 2019 με την σπουδαία προσφορά και ανάληψη εκ μέρους του Ομίλου Κουλιά, ο οποίος ανέλαβε την αναφύτευση και συντήρηση του Βοτανικού Ιπποκρατικού Κήπου του Ιδρύματος, υπό την επίβλεψη της κυρίας Ειρήνης Βαλιανάτου, βοτανολόγου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση για στήριξη και προβολή της Ιπποκρατικής Κω. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Αύγουστος 2019

Το βράδυ της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε  στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Κω για την περίοδο  2019 - 2023.

Ο χώρος της ορκωμοσίας επιλέχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Θ. Νικηταρά ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι επιλέξαμε να είμαστε σήμερα εδώ γιατί το Ασκληπιείο και ο Ιπποκράτης είναι η ιστορία μας, η ταυτότητα, το διαβατήριό μας, στο σύγχρονο κόσμο. Σύμβολα παγκόσμιας εμβέλειας, που όμως δεν τους έχουμε αποδώσει, τη δέουσα τιμή και αναγνώριση.

Πλήθος κόσμου παρακολουθήσαν την τελετή και εμείς μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Εκτός πρωτοκόλλου μίλησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΣ κ. Στέφανος Γερουλάνος τονίζοντας την επιβαλλόμενη συνεργασία με την Δημοτική Αρχή για διεθνοποίηση από κοινού της ιπποκρατικής Ιδέας. (ΦΩΤΟ)

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 ο Καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Ιωάννης Μάζης ήταν καθηλωτικός στο αμφιθέατρο το ΔΙΙΚΩ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που ήταν σχετική με την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονοανθράκων στην Αν. Μεσόγειο. (φώτο)

Σεπτέμβριος 2019 ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Εγκατάσταση προτομής Ιπποκράτη και φύτευσης δενδρυλλίου πλατάνου στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Μαδρίτης 

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, η προγραμματισμένη από το Ιπποκρατικό κίνημα και το Δήμο μας εκδήλωση εγκατάστασης προτομής του Ιπποκράτη και φύτευσης δενδρυλλίου πλατάνου στον αίθριο χώρο της σχολής. 

Φύτευση πλάτανου από τον Ιστορικό πλάτανο του Ιπποκράτη στη Βραζιλία, συνεργασία ΔΙΙΚΩ και Ιπποκρατικού Κινήματος!

Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών Sao Paolo-Brazil

Ο Οκτώβριος του 2019 φιλοξενεί και πάλι την Ορκωμοσία των αριστούχων ιατρών στο Ασκληπιείο της Κω.

Επιδιώκουμε με σταθερά βήματα να γίνει η Ορκωμοσία να αναβαθμιστεί σε ένα παγκόσμιο ετήσιο γεγονός και να διευρυνθεί ο κύκλος των αριστούχων ιατρών που σήμερα ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη με τους αριστούχους των μεγαλύτερων ξένων πανεπιστημίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος για ακόμα μια φορά υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο πλαίσιο προώθησης του Τουρισμού Υγείας αποτελεί βασικό στόχο η διάδοση της Γνώσης για τις Αρχαίες ρίζες της Ιατρικής και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής στους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς της διεθνούς κοινότητας, τους ιατρικούς συλλόγους ανά τον κόσμο, όπως και τους Ταξιδιώτες Υγείας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και ενεργός πρόεδρος του ΙΣΑ εξήρε το ρόλο του ΔΙΙΚΩ για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω και υποσχέθηκε ότι θα παράσχει την αμέριστη στήριξη ώστε να αποκτήσει το νησί την λάμψη που του αξίζει και η παγκόσμια κοινότητα προσδοκά.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται η διημερίδα του ογκολογικού Συνεδρίου που τείνει να γίνει θεσμός στον τόπος μας, με μεγάλη προσφορά στην Ιατρική Κοινότητα της Κω. Θα πρέπει να σημειωθεί η Πάντα ενεργός συμμετοχή του ΙΣΚΩ με το μάχιμο Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής την κα Φρατζάκη και την Γενική Γραμματέα Κατερίνα Γαβαλά.

Ο Ιανουάριος του 2020 και το νέο έτος ξεκινάει δυναμικά για το ΔΙΙΚΩ καθώς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τους φορείς της Κω, για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ΔΙΙΚΩ εκπροσωπήθηκε με τις εισήγησεις του του Αντιπροέδρου Ν. Στ. Μανούση και Θ. Διακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά η πρόταση ανάδειξης της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω μέσα από συγκεκριμένες δράσεις- πρωτοβουλίες:

  • Ανάδειξη του Ασκληπιείου και του Ιπποκρατικού Όρκου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το δεύτερο σημείο της πρότασης συνδέεται με την αναβάθμιση της τελετής του Ιπποκρατικού Όρκου που πρέπει να αποτελεί ένα ετήσιο mega event με παγκόσμια εμβέλεια και προβολή. Προϋπόθεση είναι να ενταχθεί μαζί με το Ασκληπιείο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO. Το πέμπτο σημείο της πρότασής, αφορά στη ετήσια διοργάνωση, ως θεσμού, ενός παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου στην Κω που θα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής κυβέρνησης κάθε φορά. Το έβδομο και τελευταίο σημείο της πρότασης συνδέεται με την συνολική αναβάθμιση του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚΩ).

Ο Φεβρουάριος του 2020 εξίσου εντυπωσιακός με τις χρυσές σελίδες της αρχαίας ελληνικής ιατρικής να διατρέχει η νέα παραγωγή της White Fox, με συμπαραγωγό την COSMOTE TV. Η σειρά έρχεται να καλύψει ένα κενό της οπτικοακουστικής παραγωγής στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας με τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών.

Η παρουσίαση της σειράς «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη» είναι σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, και δημιουργήθηκε από την παραγωγό και concept creator κ. Αναστασία Μάνου. Παρουσία στην εξαιρετική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Στην σειρά προβάλλονται εικόνες από το Ασκληπιείο και τους χώρους του Ιπποκρατικού Μουσείου φαρμακείου ιατρείου του Μελάθρου και γίνεται περιγραφή του Μεγάλου έργου του μέγα Ιπποκράτη και την επίδραση στην σύγχρονη ιατρική.

Η ομιλία του Στέφανου Γερουλάνου χαρακτηρίστηκε εξαιρετική καθώς είχε συχνές αναφορές στην ιπποκρατική γνώση κρατώντας το γεμάτο αμφιθέατρο με κόσμο σε συνεχές ενδιαφέρον.

Επίσης, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, το Ιπποκράτειο Μέλαθρο επισκέφτηκαν 25 μέλη του προσωπικού του «Ομίλου Κουλιάς», τα οποία συνόδευαν οι κυρίες Ελένη Μπάση, διευθύντρια του Ομίλου και Άντα Καραγιάννη, υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ξεναγήθηκαν στο Ιπποκρατικό Μουσείο, Ιατρείο και το Φαρμακείο του Ιπποκράτη. Ακολούθησε ενθουσιώδης συζήτηση για τα βότανα και το έργο του γέροντα της Κω, με συνέπεια τη συμφωνία για προγραμματισμό σχετικών σεμιναρίων στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Κόστα Παλλάς», χρήσιμων στην κατάλληλη ενημέρωση των επισκεπτών των ξενοδοχείων του Ομίλου.

Προσωπικά από την θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εν γένει προσφορά του στο ΔΙΙΚΩ αλλά και για τη δημιουργία προ 28 ετών του Ιπποκρατικού Μουσείου του σεμνού Ιπποκρατιστή Χαράλαμπου Κιάρη και για την δημιουργία του Ιατρείου του Ιπποκράτη καθώς και τους LIONS της Κω γιατί χωρίς την αρωγή τους, δεν θα είχε δημιουργηθεί το Ιατρείο.

Η συμβολή του ακούραστου Θεοδόση Διακογιάννη σε πολλαπλά επίπεδα είναι ανεκτίμητη ενώ η Μαρία Φρατζή με την σεμνή παρουσία της και την αθόρυβη δουλειά της βοηθά ιδιαίτερα την λειτουργία του ΔΙΙΚΩ. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ όλων μας στον ευεργέτη του Ιδρύματος καθηγητή Χρήστο Μοσχό για την οικονομική και συμβουλευτική πολλαπλή προσφορά του.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη απώλεια του Πρώην του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο, ο οποίος σε συνεργασία με το Ιατρικό Σύλλογο Κω και το ΔΙΙΚΩ πρωτοστάτησε στην εκδήλωση της ορκωμοσία των Αριστούχων αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών και την απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου στηρίζοντας την Ιπποκρατική ηθική και δεοντολογία. Τιμώντας την μνήμη του παρέστην ως εκπρόσωπος του ΔΣ του ΔΙΙΚΩ του Ιατρικού Συλλόγου Κω στην εξόδιο ακολουθία.

Ολοκληρώνω με μια αναφορά στο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Ιπποκράτης και ο Ασκληπιός «κοιμούνται» πλέον ήσυχοι.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 2.300 χρόνια μέχρι η επιστήμη του Ιπποκράτη να βρει την αρμόζουσα στέγη.

Ένα αληθινό «χρονολόγιο» της εξέλιξης της ιατρικής, το οποίο αναδεικνύει την αδιάλειπτη εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ιδρυτής, ο Πρόεδρός μας, Στέφανος Ι. Γερουλάνος, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, τ. καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα εκθέματα υπερβαίνουν τις 20.000, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα – έμπρακτη «ανταμοιβή» της υπομονής αρκετών χρόνων για τη συγκέντρωσή τους, καθώς και λαμπρό παράδειγμα της αξίας της προσφοράς φίλων και συναδέλφων, εντός και εκτός συνόρων.

Στις 21/02/20 ο Στέφανος Γερουλάνος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσία του Δημάρχου Κω πραγματοποίησε σε ειδική τελετή, φύτευση του «Πλάτανου του Ιπποκράτη στο προαύλιο χώρο του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ολοκληρώνοντας έτσι το όραμά του.

Του ευχόμεθα θερμά συγχαρητήρια και συνέχιση του σπουδαίου έργου.

Εύχομαι σε όλους σας μια Καλή και δραστήρια χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ!

ADVERTORIALS