"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ 2015, ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΤΟ Plan B" - H παρουσίαση του βιβλίου στην Κω

"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ 2015, ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΤΟ  Plan B" - H παρουσίαση του βιβλίου στην Κω

«Η Τελευταία Μπλόφα», το βιβλίο που αναλύει τα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την Ελλάδα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015. 

To βιβλίο των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, με τίτλο Η τελευταία μπλόφα Το παρασκήνιο του 2015, Οι Συγκρούσεις, Το PlanB,  από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, παρουσιάστηκε απόψε, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, με επιτυχία, στην αίθουσα του  Ιστορικού  Λαογραφικού  Μουσείου (Χάνι) στην Κω. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το τμήμα πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ, το πολύκεντρο Θαλασσινού και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των xειμερινών Ιπποκρατείων.  

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο οικονομολόγος Χρήστος Έψιμος, η ιστορικός - δημοσιογράφος Σέβη Βλάχου και η συγγραφέας του βιβλίου Ελένη Βαρβιτσιώτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σάντυ Λαδικού. 

Στο βιβλίο της  Ελένης  Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, περιγράφονται αυτά που συνέβησαν πίσω από τις πόρτες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της. Εξηγείται  με διαλόγους, με περιγραφές η προσωπική ζωή των ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, το πόσο  κοντά έφτασε η Ελλάδα στην άτακτη έξοδο από το ευρώ. Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B στην περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.

Κεντρικό πρόσωπο, φυσικά, στις ιστορικές στιγμές της περιόδου, είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, οι στενοί τους συνεργάτες και υπουργοί. Από την άλλη, πρωταγωνιστούν οι Γερούν Ντάισενμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Άνγκελα Μέρκελ και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.

Η ίδια η συγγραφέας στην ομιλία της τόνισε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρούν να «φωτίσουν », παίρνοντας την απαραίτητη χρονική απόσταση, όλο το παρασκήνιο του 2015, με το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι περιέχονται οι μαρτυρίες όλων των εμπλεκόμενων. 

Για εμάς, η έρευνα και καταγραφή της περιόδου ήταν πολύ σημαντική εμπειρία και για να καταλάβουμε καλύτερα την ελληνική κρίση και για να μελετήσουμε πώς λειτουργεί η ΕΕ. Είδαμε δηλαδή από κοντά πώς παίρνονται οι αποφάσεις, πώς λειτουργεί η διπλωματία στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά και το πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικότητες σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Προφανώς και μιλάμε για την πιο ιστορική και δραματική περίοδο της Μεταπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαρβιτσιώτη. 

Ήταν Παρασκευή βράδυ όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα. Την επόμενη μέρα είχε προγραμματιστεί Eurogroup, το πιο δραματικό που έχω ζήσει όσο καιρό καλύπτω ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες είπε η συγγραφέας και συνέχισε λέγοντας: τότε ήρθε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και, δεδομένου ότι το πρόγραμμα έληγε σε τρεις μέρες, ζήτησε παράταση κάποιων εβδομάδων λέγοντας ότι είχαν βάλει τους Έλληνες στη διαδικασία να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών του διεμήνυσαν ότι δεν επρόκειτο να του δώσουν χρόνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφυγε ο Βαρουφάκης και το Eurogroup  συνεχίστηκε χωρίς εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς. Εκεί, λοιπόν, συζητήθηκαν οι συνέπειες στην περίπτωση της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έρχονταν συνάδελφοί μου από το εξωτερικό και με παρηγορούσαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για όσα θα ακολουθούσαν προτείνοντάς μου δουλειά  στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

Αργότερα, είπε η κ.  Βαρβιτσιώτη βγήκα έξω από το κτίριο για να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον διευθυντή μου Αλέξη Παπαχελά. Τη στιγμή που μου έλεγε να κάνω μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό μου και να επιστρέψω για να του στείλω το κείμενο, συνάντησα έναν από τους βασικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τον θυμάμαι να κάθεται και να κοιτά το κτίριο της Κομισιόν, η καύτρα από το τσιγάρο που κάπνιζε είχε ακουμπήσει τα δάχτυλά του. Κρατούσε έναν καφέ μισοτελειωμένο, τα μάτια του ήταν κόκκινα, με αγκάλιασε και μου είπε ότι μέσα συζητούσαν πώς θα έσωζαν τις υπόλοιπες χώρες. Με την ανησυχία αποτυπωμένη στο πρόσωπό του τον θυμάμαι να μου λέει ότι δεν μπορούσε να είναι παρών σε αυτήν τη συζήτηση. Έτσι, γύρισα, έγραψα το κείμενο και το έστειλα στην εφημερίδα. Εκείνη τη βραδιά κλείδωσε μέσα μου η απόφαση να γράψουμε ένα βιβλίο για το πώς οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. 

Μια από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις του βιβλίου  είναι ότι από την πρώτη κιόλας επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμος στη γερμανίδα καγκελάριο να επιλύσει… το Μακεδονικό. Στις 13 Μαρτίου και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ του επισήμανε πόσο σημαντική ήταν για τους ευρωπαίους η επίλυση αυτού του ζητήματος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση  από τη γερμανίδα Καγκελάριο της δήλωσε: «Θέλω να λύσω το ζήτημα» και στην ερώτηση της Μέρκελ αν είναι σίγουρος  αφού τόσοι πρωθυπουργοί δεν το κατάφεραν ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα το λύσει. 

  Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν λεπτομέρειες για το Plan B στην περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εν ολίγοις πρόκειται για ένα χάρτη τού τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα, στις καταθέσεις, στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Συμπεριλάμβανε λεπτομέρειες από το πώς θα γινόταν η εκτύπωση νέου νομίσματος και πώς θα άλλαζαν οι καταθέσεις του κόσμου έως την ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρειαζόταν η χώρα για να αντεπεξέλθει στην κρίση που θα δημιουργείτο.

Αξιοσημείωτη και η αναφορά στη  στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης  να τραβήξει τη διαπραγμάτευση στα άκρα με την ελπίδα πως οι εταίροι θα ενέδιδαν στα αιτήματά της, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, η οποία τελικά  ήταν εσφαλμένη αφού  η μπλόφα αυτή δεν βγήκε. 

Στις σχεδόν 400 σελίδες του βιβλίου αποκαλύπονται δυσάρεστες λεπτομέρειες, ανώριμες συμπεριφορές, προσωπικές φιλοδοξίες και επικίνδυνα μυστικά, τα οποία συνθέτουν την περίοδο της ιστορίας που σημάδεψε την οικονομία της Ελλάδας και των κατοίκων της, φέρνοντάς την στο χείλος της καταστροφής, ενώ η σωτηρία της κρεμόταν από μια κλωστή.


 varvitsioti_-2-.jpg

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη είναι ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες από το 2014. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 2004 από την ερευνητική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Οι φάκελοι», καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Το καλοκαίρι του 2007 παρακολούθησε μαθήματα παραγωγής Ντοκιμαντέρ στο Maine Media Workshops και στην συνέχεια δούλεψε εθελοντικά σε φυλακές ανηλίκων στην πόλη του Κούσκο στο Περού. Μετά το Περού βρέθηκε στο Πεκίνο όπου και εργάστηκε στην παραγωγή του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα. 

Το 2016 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για τις ανταποκρίσεις της από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία στο Boston University .Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Η Βικτώρια Δενδρινού εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες. Αρθρογραφεί κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια το 2014 για τη Wall Street Journal, ενώ πριν εργαζόταν για το Reuters Breakingviews και τον Economist στο Λονδίνο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το University College London.

ADVERTORIALS