«Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του» στο Χάνι

«Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του» στο Χάνι

Την ομιλία έδωσε η Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2020 η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του», στην κατάμεστη αίθουσα του Ιστορικού και λαογραφικού μουσείου (Χάνι) στην Κω.

 Στην ομιλία της,η διακεκριμένη ομιλήτρια απαρίθμησε, τόνισε και εξήγησε τα όμορφα και ισχυρά σημεία του Ελληνισμού, με προεξάρχοντα το υπερόπλο για τον ελληνισμό  τη γλώσσα,  το αξεπέραστο ναυτικό μας, την πολύπλευρη διασπορά, στην εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της καταγεγραμμένης ιστορίας του.

 Η ελληνική γλώσσα, όπως τόνισε η κ. Ευθυμίου, είναι ένα υπερόπλο για τον Ελληνισμό, που με τον πλούτο και την ευρηματική και ερμηνευτική της ακρίβεια, ζει, επιβιώνει και εξελίσσεται, χωρίς διακοπή, 4.000 χρόνια τώρα. Η ελληνική γλώσσα κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες που ομιλούνται σήμερα – με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ – που άντεξαν 4.000 χρόνια, στην ιστορία του ομιλούντος ανθρώπινου γένους και που μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει γραπτά, συνεχώς και αδιάλειπτα.

Σημείωσε δε ότι η ισχύς της, ως το 1500 μ.Χ. ήταν αξιοθαύμαστη, καθώς αποτελούσε και διεθνή γλώσσα συνεννόησης όπως αποτελούν σήμερα τα αγγλικά. Λαοί που παρουσίασαν, πριν τους Έλληνες, γραφή και γλώσσα συγκροτημένη, όπως οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι, συν το χρόνο και τις ιστορικές τους περιπέτειες και αλώσεις, έχασαν τη γλώσσα τους στην πορεία και αφομοιώθηκαν πολιτιστικά και κοινωνικά από τους διάφορους κατακτητές υπογράμμισε η κ. Ευθυμίου.

Η αξία της γλώσσας σήμερα ανέφερε η καθηγήτρια ιστορικός δηλώνεται και μέσα από τον επιστημονικό κόσμο, όχι μόνο της ιατρικής όπου τα ελληνικά κυριαρχούν αλλά και της τεχνολογίας αφού λέξεις όπως «τηλέφωνο», η «Γίγα» δεδομένα, αποτελούν την αποδοχή μιας αναγνώρισης της ελληνικής, ως προς το ποιοτικό και ακριβολογικό στοιχείο. 

Στα στοιχεία που διευκόλυναν την επιρροή της γλώσσας προς όλα τα σημεία του κόσμου η κυρία Ευθυμίου απέδωσε την ιδιαίτερη σημασία της διασποράς του ελληνισμού μέσω της ναυτιλίας, το δεύτερο μεγάλο θαύμα του Ελληνισμού. 

Η γλώσσα  μάς έδωσε παιδεία, συνέχεια και δύναμη μέσα στους αιώνες είπε η κυρία Ευθυμίου, η οποία δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ως προς το θέμα της παιδείας, στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα χαμηλής απαιτητικότητας. 

 Η κ. Ευθυμίου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι η Ελλάδα  διέθετε ικανό πολιτικό προσωπικό, υψηλοτάτου επιπέδου, όπως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο  Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος  Βενιζέλος, που αποδείχθηκε πως μπορούσαν να κατανοήσουν το διεθνές περιβάλλον και να δράσουν  αποτελεσματικά, ανάλογα με τις εκάστοτε εξελίξεις, σημειώνοντας δε ότι κατά τη γνώμη της υπάρχουν και άλλοι τρεις πολιτικοί μετά,  τους οποίους θα έβαζε ψηλά, τα ονόματα των οποίων όμως δεν ανέφερε.

 "Πείτε μου είναι πολλά τα κράτη που μέσα σε διακόσια χρόνια μπορούν να δείξουν πέντε τέτοιους σημαντικούςπολιτικούς" ανέφερε χαρακτηριστικά,  θέλοντας να εμφυσήσει την αισιοδοξία για τη συνέχεια του Ελληνισμού.

Όπως εξήγησε  η  αντιδήμαρχος πολιτισμού, Σέβη Βλάχου που προλόγισε την εκδήλωση και την ομιλήτρια, η διάλεξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των χειμερινών Ιπποκρατείων. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ, το πολύκεντρο Θαλασσινού και οι εκδόσεις Πατάκη.

ADVERTORIALS