Νίκος Στ. Μανούσης: Εισήγηση στη συνεδρίαση για την Ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω

Νίκος Στ. Μανούσης: Εισήγηση στη  συνεδρίαση για την Ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω

Κως, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γενικέ, Κύριε Δήμαρχε Σοφολογιότατε

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Α ´ κ Β´ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Το ΔΙΙΚΩ αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού να συμμετάσχει στην σημερινή συνάντηση εργασίας. Σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ΔΙΙΚΩ δηλώνει παρόν και πρόθυμο να συμβάλλει καθοριστικά και με πρωταγωνιστικό ρόλο ως φορέας για την ανάδειξη - προβολή της Ιπποκρατικής Ιδέας. Άλλωστε ο ρόλος του αυτός εδράζεται στις καταστατικές αρχές του.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα, πολλώ δε μάλλω η Κως, έχει ως πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Το όνομά του είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι συνυφασμένο με την επιστημονική αλήθεια και την κατοχύρωση των βασικών αρχών πάνω στις οποίες βασίστηκε η φιλοσοφία της ιατρικής επιστήμης, η ηθική διάσταση της θεραπείας, η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ασθένεια και η τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο.

Όπως όλοι γνωρίζετε, το ΔΙΙΚΩ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια με δράσεις που έχουν στόχο να αναδείξουν την Ιπποκρατική Ιδέα και κληρονομιά.

Παράλληλα, η προσπάθεια μας είναι να καθιερωθεί και να ταυτιστεί η Κως, ως η γενεσιουργός τοποθεσία της Ιπποκρατικής Ιδέας και να αποκτήσει την αντίστοιχη πολιτιστική ταυτότητα.

Θα αναφερθώ σε 2 σημεία, που ο Υπουργός ανέδειξε στην ομιλία του και για τα οποία το ΔΙΙΚΩ έχει αναπτύξει δραστηριότητα, προς την ίδια κατεύθυνση.

Ήδημε τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω, όπως ακούσατε και πριν, έχει δρομολογηθεί η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΔΙΙΚΩ καθώς και η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής.

Να αναφέρω λίγες λεπτομέρειες για το Περιβαλλοντικό Πάρκο. Στόχος μας είναι η ίδρυση ενός παγκόσμιας εμβέλειας κέντρου κατανόησης και διάδοσης της Ιπποκράτειας Θεραπευτικής Φιλοσοφίας μέσω της δημιουργίας Ιπποκράτειου Περιβαλλοντικού Πάρκου, ενώ βελτιώνονται τα ήδη υφιστάμενα ιπποκρατικο μουσείο, ιπποκρατικο φαρμακείο ,ιπποκρατικο´ ιατρείο , κ αναζωογονειται ο βοτανικός ιπποκρατικός κήπος με την ανάληψη της συντήρησης του από τον «όμιλο Κουλλιά»

Στο πλαίσιο αυτό, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα θεωρεί αναγκαίο να επιτύχει προσέλευση διευρυμένου, Ελληνικού και Διεθνούς κοινού, στο χώρο του, προκειμένου να είναι δυνατή η εξασφάλιση ολοκληρωμένης εμπειρίας ενημέρωσης, πληροφόρησης και αναψυχής για τον Επισκέπτη, σε συνθήκες ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης, που αποτελούν βασική μέριμνα της Ιπποκράτειας Θεραπευτικής Φιλοσοφίας και Πρακτικής όπως εφαρμοζόταν, από τον πατέρα της Ιατρικής, προ 2.500 ετών, στη νήσο Κω.

Τώρα, ως προς το ζήτημα της αναβάθμισης του Ιπποκρατικού Όρκου. Επιδιώκουμε με σταθερά βήματα να γίνει ο επιτυχημένος και καθιερωμένος πλέον θεσμός, ένα παγκόσμιο ετήσιο γεγονός και να διευρυνθεί ο κύκλος των αριστούχων ιατρών που σήμερα δίνουν στον όρκο του Ιπποκράτη, στο χώρο του Ασκληπιείου, με αριστούχους αναγνωρισμένων και πρωτοπόρων ξένων πανεπιστημίων. Η προοπτική είναι να αποκτήσει η τελετή αυτή διεθνή ταυτότητα και να γίνει διεθνούς εμβέλειας.

Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επισκέπτονται την Κω εκατοντάδες φοιτητές ιατρικών σχολών από τα ξένα πανεπιστήμια.

Η αναβίωση και προβολή του Όρκου του Ιπποκράτη αποτελεί την πρόταξη του ηθικού στοιχείου και της ιστορικής κληρονομιάς που ταυτίστηκε με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης στην αρχαιότητα. Η ουσιαστική αναβίωση της Ιπποκρατικής ιδέας μέσα από την ορκωμοσία των νέων αποφοίτων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι απόφοιτοι της Ιατρικής αποτελούν την μαγιά και θα γίνει οι πρεσβευτές της Κω και της Ιπποκρατικής Ιδέας.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι και έχουμε όλοι την ευκαιρία με αποτελεσματικές συνέργειες και ουσιαστικές συνεργασίες να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας και της χώρας μας.

Η ώρα είναι εδώ και εμείς στο ΔΙΙΚΩ έχουμε όρεξη για δουλειά για να προσδώσουμε στην Κω την Ιπποκρατική ταυτότητα που της αρμόζει!

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!


Νίκος Στ. Μανούσης
Ψυχίατρος-Νευρολόγος

Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ

ADVERTORIALS