Ε. Λέκκας: Καταστροφική η νοοτροπία να αποκρύπτουμε κάτω από το χαλί θέματα που έχουν να κάνουν με τις φυσικές καταστροφές

Ε. Λέκκας: Καταστροφική η νοοτροπία να αποκρύπτουμε κάτω από το χαλί θέματα που έχουν να κάνουν με τις φυσικές καταστροφές

Καταστροφική χαρακτηρίζει τη νοοτροπία που υπάρχει στη χώρα μας να αποκρύπτουμε κάτω από το χαλί θέματα όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τις φυσικές καταστροφές και να μην ενημερώνουμε τον κόσμο, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο νησί της Κω για τις προειδοποιητικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν για το τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ξενοδόχων Κω εξέδωσε ανακοίνωση τις προηγούμενες ημέρες με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των πινακίδων αυτών που τοποθετήθηκαν στο χώρο του λιμανιού και αλλού, οι οποίες προειδοποιούν τους επισκέπτες για τον κίνδυνο τσουνάμι στην Κω. Όπως τονίζουν «δεν δύναται σε τουριστικό προορισμό να υφίστανται τέτοιου είδους ανακοινώσεις που προκαλούν ανασφάλεια και τρομοκρατούν τον κόσμο», αναφέροντας μάλιστα ότι ήδη έχουν δεχθεί μηνύματα από επισκέπτες του νησιού.

Ευρισκόμενος στη Ρόδο ο κ. Λέκκας, χθες ρωτήθηκε γι’ αυτό και καταρχήν είπε ότι έχει επισκεφθεί περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τη δική μας, είτε από σεισμούς, είτε από τσουνάμι, ηφαίστεια ή δασικές πυρκαγιές. Σε πολλές χώρες-ανέφερε-η διαχείριση αυτών των καταστροφών είναι σε πρωτόγονο επίπεδο, όπως στην Ινδονησία. Στις προηγμένες χώρες (σ.σ. Ιαπωνία, δυτικές πολιτείες της Αμερικής, τη Χαβάη, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία κ.α.) αυτό το θέμα είναι δεδομένο: Δηλαδή, η ενημέρωση, η πληροφόρηση του κοινού είναι το βασικό στοιχείο από το οποίο αρχίζουν τη διαχείριση των καταστροφών.

Ένας ενημερωμένος πολίτης-συνέχισε ο καθηγητής-είναι αυτός που αντιδρά πιο εύκολα, που διαμορφώνει συμπεριφορές οι οποίες είναι συμπεριφορές που προστατεύουν απ’ όλα αυτά. Και είπε: «Αυτή η νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή το να αποκρύπτουμε όλα αυτά, δεν μιλάμε για όλα αυτά, δεν συζητάμε και δεν ενημερώνουμε τον κόσμο, είναι ό,τι πιο καταστροφικό υπάρχει. Την απορρίπτω πλήρως αυτή τη νοοτροπία».

Μάλιστα, ανέφερε ακόμη ότι στον ΟΑΣΠ έχουν τυπώσει 20 χιλιάδες φυλλάδια για τουρίστες, προκειμένου να τα διαθέσουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και έχουν δώσει μόνο 500 φυλλάδια γιατί οι υπόλοιποι δεν ήθελαν να έχουν φυλλάδια για σεισμό. «Όταν προκύψει όμως ο σεισμός, όταν προκύψουν θύματα είτε από σεισμό, είτε από τσουνάμι είτε από φωτιά, τότε οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και δείχνουμε ότι είμαστε μία χώρα απροετοίμαστη, δείχνουμε ότι είμαστε μία χώρα η οποία καλύπτει τα προβλήματα χωρίς να τ’ αναδεικνύει και χωρίς να τα διαχειρίζεται», δήλωσε ο κ. Λέκκας και κατέληξε λέγοντας:

«Είμαι εντελώς αντίθετος σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι αναχρονιστική διαδικασία. Σε τόσες χώρες εδώ και δεκαετίες έχουν εντάξει όλες αυτές τις ενημερωτικές δράσεις. Η αποσιώπηση και η κάλυψη όλων αυτών των θεμάτων κάτω από το χαλί δεν βοηθά απολύτως κανέναν. Αυτό είναι δεδομένο σε άλλες χώρες, αυτά είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχουν και ότι δεν υπήρχαν μέχρι τώρα είναι τεράστιο έλλειμμα»

πηγή: rodiaki.gr

ADVERTORIALS