O Kώος Δημήτρης Χατζηδημήτρης νέος υπεύθυνος της διαδικτυακής ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

O Kώος Δημήτρης Χατζηδημήτρης νέος υπεύθυνος της διαδικτυακής ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μεγάλη η επαγγελματική διάκριση για τον συμπατριώτη μας Δημήτρη Χατζηδημήτρη, καθώς είναι επισήμως πλέον ο νέος υπεύθυνος της διαδικτυακής ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Κώος επιστήμονας ασχολείται με την διαδικτυακή ασφάλεια επί σειρά ετών και έχει συνεργαστεί με μεγάλους οργανισμούς αλλά και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Ο ρόλος του είναι πολλαπλός καθώς μεταξύ άλλων έχει την ευθύνη να εντοπίζει κενά ασφαλείας σε ιστοσελίδες και να αντιμετωπίζει τυχόν κυβερνοεπιθέσεις που πολλές φορές εκτός από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας, μπορεί να μολύνουν τους χρήστες με ιούς ή ακόμη να μεταφέρουν χρήματα.
Ο ίδιος πάντα με σεμνότητα εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια κατά αυτών των επιθέσεων και μάλιστα έχει κάνει τη νύχτα μέρα προκειμένου να αντιμετωπίζει κακόβουλες ενέργειες επιτήδειων.

Ο ίδιος εδώ και λίγες ημέρες είναι πλέον οπ νέος υπεύθυνος για τέτοια ζητήματα της Ευρωπαϊκής Βουλής και βρίσκεται ήδη στη νέα του έδρα, τις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Χατζηδημήτρης βρήκε το χρόνο να παραχωρήσει μία αποκλειστική συνέντευξη στο «Βήμα της Κω» και τον ευχαριστούμε θερμά.

ΒτΚ: Δημήτρη θερμά συγχαρητήρια για τη νέα σου δουλειά. Θα θέλαμε να μας εξηγήσεις ποια είναι η θέση που αναλαμβάνεις, πως προέκυψε και ποιος θα είναι ο ρόλος σου;

Δ.Χ.: «Από μικρός είχα το μικρόβιο με την τεχνολογία και την ασφάλεια τον ηλεκτρονικών συστημάτων. Πριν από δυο χρόνια εντόπισα κενά στην ασφάλεια σε εταιρείες και οργανισμούς πολύ υψηλού προφίλ όπως: Nasa, Cern, eshop, Microsoft και άλλων.

Ακολούθησαν σχετικές δημοσιεύσεις και αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στο προφίλ μου με αναμενόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη μου επιλογή ήταν η τράπεζα ING στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) όπου εργάστηκα για ένα χρόνο ως Cyber Security Expert.

Για προσωπικούς λόγους αναγκάστηκα να επιστρέψω αλλά μετά από 2 μήνες μου ήρθε η πρόταση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να αναλάβω ως υπεύθυνος την ομάδα ασφαλείας του οργανισμού .

Μετά από μόνο μια τεχνική συζήτηση με μεγάλο ενθουσιασμό και από τις δυο πλευρές μου πρόσφεραν συμβόλαιο για 4 χρόνια με αστρονομικές αποδοχές για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο ρόλος μου εκεί έχει να κάνει με την διαχείριση της υπάρχουσας ομάδας αλλά και την τροποποίηση αυτής αν χρειαστεί και έχω τον έλεγχο εγώ 100% για όλες τις αποφάσεις.

Αυτό που θα κάνω χωρίς να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες που μπορεί να μπερδέψουν είναι να αξιολογήσω το υπάρχον σύστημα ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά συστήματά. Από εκεί και πέρα θα προτείνω και θα εφαρμόσουμε δικές μου τεχνικές και με την ομάδα μου θα τις υλοποιήσουμε.

Η καθημερινή ρουτίνα εργασίας περιλαμβάνει ανάλυση και ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού (ιών), ασφάλεια εσωτερικού δικτύου, ασφάλεια από επιθέσεις στο εξωτερικό δίκτυο κ.τ.λ.

Η ευθύνη βέβαια είναι τεράστια αλλά όταν δουλεύεις σε ένα τέτοιο επίπεδο είναι και ο ενθουσιασμός μεγάλος !

Όσο για τον επίσημο τίτλο μου , είναι Leader of Cyber Security defense team at European Parliament.»

«ΒτΚ»: Τα νέα σου καθήκοντα κατά πόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν το νησί μας;

Δ.Χ.: « Θα μπορούσα ενδεχομένως να συνεισφέρω τεχνικά και εκπαιδευτικά. Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ με τις γνώσεις μου να βοηθήσω στην Κω. Είναι πολύ συγκεκριμένη η δουλειά μου που έχει να κάνει με την ασφάλεια του διαδικτύου. Με μεγάλη μου χαρά, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και μου ζητηθεί, να βοηθήσω και εγώ με όποιον τρόπο μπορώ το νησί μας».

«ΒτΚ»: Πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση για την διατήρηση της ασφάλειας του διαδικτύου όταν οι χάκερ έχουν στην διάθεσή τους υπερσύγχρονες τεχνικές;

Δ.Χ.: « Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. Πράγματι οι τεχνικές είναι πάρα πολλές και τα εργαλεία ακόμα περισσότερα και πιο εύκολα στην χρήση για κακόβουλες ενέργειες .

Είναι πολύ δύσκολη κα ιμεγάλη η πρόκληση και φυσικά δεν έχει ώρες εργασίας εφόσον ποτέ δεν ξέρεις πότε θα κάνει επίθεση κάποιος. Συνήθως μετά τα μεσάνυχτα ξεκινάει η δουλειά καθώς ο τρόπος προστασίας και η λογική είναι σχετικά απλή .

Πρέπει να είσαι hacker για να ξέρεις τι θα έκανε ένας hacker και πως και βέβαια να χρησιμοποιήσεις αυτή την γνώση για καλό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Πρέπει λοιπόν να έχεις τις γνώσεις και περισσότερες από αυτόν που κάνει την επίθεση θα έλεγα για να προστατευθείς από αυτόν αποτελεσματικά».

ΒτΚ: Πόσα άτομα θα έχεις στην διάθεσή σου στην ομάδα σου;

ΔΧ: « Πρόκειται για μία ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών περίπου 10 ατόμων. Αυτές οι ομάδες δεν είναι πότε μεγάλες γιατί υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης και δεν είναι και εύκολο να βρεθούν πολλά άτομα με αυτή την εξειδίκευση. Για να καταλάβετε στην ING ψάχναμε σε όλη την Ευρώπη και σε ένα χρόνο βρήκαμε μόνο έναν.»

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χατζηδημήτρη για τον χρόνο που μας διέθεσε. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και καλή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Σάντυ Λαδικού

πηγή vimatisko.gr

ADVERTORIALS