Μαθητικό Συμβούλιο Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ρόδου: Αίτημα - Επιστολή πρός Υπουργείο Παιδείας για την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων έτους 2019-20

Μαθητικό Συμβούλιο Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ρόδου: Αίτημα - Επιστολή πρός Υπουργείο Παιδείας για την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων έτους 2019-20
 
 
 
 
 
 
 
κα. Υπουργέ,
Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας αποτελεί την μοναδική βραδινή σχολική μονάδα δημόσιας και δωρεάν δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών, ενηλίκων, ανέργων και εργαζομένων.
Για όλους εμάς που εργαζόμαστε είτε ενήλικοι είτε ανήλικοι, για όλους εμάς που είμαστε άνεργοι είτε μακροχρόνια είτε εποχιακά, για όλους εμάς που προσπαθούμε να αποκτήσουμε επιπρόσθετα προσόντα και δεξιότητες …το Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου είναι η μοναδική μας επιλογή για απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και μια διέξοδο στην αγορά εργασίας!
Χωρίς το Πτυχίο της ειδικότητάς μας, χωρίς τα επαγγελματικά δικαιώματα του Πτυχίου μας …κινδυνεύουμε είτε να απολυθούμε από την εργασία μας, είτε να κλείσουμε το μαγαζί μας ως επαγγελματίες, είτε να αποκλειστούμε από προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, είτε να παραμένουμε άνεργοι!!!
Εμείς και οι γονείς μας αγωνιζόμαστε καθημερινά για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, για να αποκτήσουμε τα εφόδια, ώστε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας και να έχουμε εμείς και οι οικογένειές μας μια καλύτερη ζωή!
Δυστυχώς από την σχολική χρονιά 2015-16, βιώσαμε ως μαθητές την αγωνία και το άγχος για το αν το τμήμα ειδικότητας ή ο τομέας που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε …θα συνεχιστεί να υπάρχει, ώστε να αποφοιτήσουμε από το σχολείο μας, αποκτώντας το πτυχίο της ειδικότητάς μας ή και το απολυτήριο του ΕΠΑΛ.
Ήμασταν μάρτυρες και θύματα της αναλγησίας και αδιαφορίας του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού για 3 συνεχόμενα σχολικά έτη «πέταγε έξω από τα σχολεία» εκατοντάδες μαθητές με το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων τομέα και ειδικότητας.
Δεκάδες ολιγομελή τμήματα κλείσανε, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δεν κατάφεραν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν απέκτησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Πτυχίου της ειδικότητάς τους! Η μαθητική διαρροή στα ΕΠΑΛ (Ημερήσια και Εσπερινά) …αυξήθηκε!!! 
Όμως, για άλλη μια σχολική χρονιά, επί της δική σας ηγεσίας, διαπιστώνουμε ότι οι «κόφτες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται να εφαρμόζονται πανελλαδικά!!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του Περ. Δντη Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Νοτ. Αιγαίου
, η οποία οδηγεί σε κλείσιμο δεκάδες ή και εκατοντάδες ολιγομελή τμήματα στην περιοχή μας …σε μια νησιωτική και παραμεθόρια περιοχή με δυσχέρειες και αποκλεισμούς στις μετακινήσεις και στην διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα!

Η εν λόγω απόφασή του «ξεπέρασε τα εσκαμμένα»!!! Με την ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΗ των ολιγομελών τμημάτων ειδικά της Γ & Δ τάξης, τιμωρεί και «πετάει στο δρόμο» όλους τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι προάχθηκαν επιτυχώς και θα έπαιρναν την νέα σχολική χρονιά το Πτυχίο τους!!!
Σ’ αντίθεση με την απόφαση κλεισίματος ολιγομελών τμημάτων τομέα και ειδικότητας …οι γονείς, οι οικογένειές μας αλλά και η τοπική κοινωνία είναι αλληλέγγυοι στο δικαίωμα κάθε μαθητή και μαθήτριας οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης και περιοχής να ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας στα κοντινότερα σχολεία της κατοικίας μας, στους τομείς και στα τμήματα ειδικοτήτων που επιθυμούμε …χωρίς εμπόδια, χωρίς κίνδυνο κλεισίματός τους, χωρίς εκπαιδευτικά κενά!
Για όλους εμάς, είναι αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο να αναγκαζόμαστε:
  • να «μεταναστεύουμε» σε άλλα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • να κάνουμε ατελείωτα χιλιόμετρα κάθε πρωί σε «άγονες γραμμές» για να φτάσουμε στο πλησιέστερο ΕΠΑΛ που δεν έκλεισε το τμήμα του τομέα ή της ειδικότητάς μας,
  • να χάνουμε «χρονιές» εξαιτίας του κλεισίματος τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων.
Ως εκ τούτου,
αιτούμαστε
από Εσάς, και τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας
την άμεση έγκριση όλων των Τμημάτων Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ (Ημερήσια & Εσπερινά) της Δωδεκανήσου και ευρύτερα του Νοτίου Αιγαίου.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Ρόδος, 01-08-2019

Εκ του Μαθητικού Συμβουλίου Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας
Μισσός Πανορμίτης                                 Αρβανίτης Δημήτρης
 
ADVERTORIALS