Μπροβάλετε μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄: Τρία χρόνια από τον θάνατό του Δημήτρη (Μήτσος) Συνεσίου

Μπροβάλετε μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄: Τρία χρόνια από τον θάνατό του Δημήτρη (Μήτσος) Συνεσίου

Δημήτρης (Μήτσος) Συνεσίου

Στις 25 Ιουλίου του 2016 έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Συνεσίου ο οποίος γεννήθηκε στην Αντιμάχεια 16-01-1954. Φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του και γι αυτό επιχειρούμε μια μικρή αναφορά στην προσφορά του η οποία είναι μεγάλη και πολυπρόσωπη.

Υπήρξε από πολύ μικρός ποδοσφαιριστής του Αντίμαχου και αργότερα αρχηγός της αγαπημένης του ομάδας, αλλά και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου της Αντιμάχειας «ΠΡΟΟΔΟΣ» ενώ διετέλεσε και πρόεδρος την περίοδο της κατασκευής του παραδοσιακού σπιτιού (λαογραφικού μουσείου) της Αντιμάχειας. Υπήρξε επίσης ενεργό μέλος της φιλαρμονικής του νεοσύστατου δήμου Ηρακλειδών από την ίδρυση της το έτος 2000 και παράδειγμα-πρότυπο για τους μικρούς μαθητές της. Η προσφορά του ¨Μήτσου¨ στην κοινωνία και στους συνανθρώπους του είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού υπήρξε τακτικός αιμοδότης για περίπου τριάντα χρόνια αλλά και ιεροψάλτης στην ενορία του την Αγία Τριάδα στην Αντιμάχεια για είκοσι έξι χρόνια. Συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου, της κοινότητας Αντιμάχειας και αργότερα του δήμου Ηρακλειδών τραγουδώντας σε γιορτές, παραστάσεις και θεατρικά. Λάτρευε τους σκοπούς και τα τραγούδια της Αντιμάχειας και με την σπουδαία φωνή που είχε δεν έχανε ευκαιρία να τραγουδά σε διάφορα γλέντια, γάμους και πανηγύρια ενώ έπαιζε και παραδοσιακό βιολί και συχνά γλεντούσε με αυτό τις παρέες του.

Ο Δημήτρης Συνεσίου ηχογράφησε τραγουδώντας σε εκδόσεις του δήμου Ηρακλειδών το 2000 με τίτλο «παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια» του πολιτιστικού συλλόγου Αντιμάχειας «ΠΡΟΟΔΟΣ» το 2008 με τίτλο «Σε τα λέγω τα τραγούδια» και στην έκδοση του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. με του πολιτιστικούς συλλόγους Καρδάμαινας και Αντιμάχειας «ΑΡΓΩ» και «ΠΡΟΟΔΟΣ» το 2015 με τίτλο «Ζυές της Κως» που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του το 2018, ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία-ντοκιμαντέρ παραγωγής του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού του το 2007 με τίτλο «Άρτος ο επιούσιος». Ο ¨Μήτσος¨ ήταν ένας άνθρωπος φτιαγμένος από σπάνιο χαρμάνι και από εκείνους που δεν γεννιούνται συχνά. Μερακλής και σεμνός, εκδηλωτικός αλλά ταπεινός, τόσο ευαίσθητος που δάκρυζε όταν άκουγε τις κασέτες του Καντούνια και του Χατζηδημήτρη.

Η διαδρομή του και η στάση του στην ζωή θα κρατούν πάντα τη μνήμη του ζωντανή και αλησμόνητη. Στον «Κασιώτικο» σκοπό παίζουν βιολί ο Μανώλης Βαρκάς και λαούτο ο Νίκος Παππούλης ενώ η ηχογράφηση έγινα το 2000.

Στην «Τούρνα» παίζουν βιολί ο Κυριάκος Παππούλης, λαούτο ο Νικολιός Χατζηνικολάου και σαντούρι ο Ζαχαρίας Ιτσινές ενώ η ηχογράφηση έγινε το 2008.

Συνεσίου Δημήτρης : Τούρνα
https://www.youtube.com/watch?v=Sfd_sK1Pdas

Συνεσίου Δημήτρης : Κασιώτικος
https://www.youtube.com/watch?v=xBrdswADYHY

Μπροβάλετε μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄
Γιάννης Μαστόρος-Κυριάκος Παππούλης

ADVERTORIALS