75 χρόνια από τον εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας Κω στο Άουσβιτς- Δέηση Μνήμης στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Κω

75 χρόνια από τον εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας Κω στο Άουσβιτς-  Δέηση Μνήμης στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Κω

Εκδηλώσεις μνήμης, για την επέτειο των 75 χρόνων( 22 Ιουλίου 1944) από τον εκτοπισμό των Εβραίων της Κω και της Ρόδου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα δύο νησιά, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη όχι μόνο των συμπατριωτών μας,  αλλά και των εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης Ιστορίας. 

Στην Κω η δέηση Μνήμης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουλίου στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Κω, παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού. Στη δέηση  παρέστησαν μέλη της Κοινότητας Ρόδου αλλά και απόγονοι Εβραίων της Ρόδου, που ήρθαν στη Ρόδο και στη συνέχεια στην Κω από όλο τον κόσμο για την επέτειο. 

 Στις 22 Ιουλίου 1944 οι Εβραίοι από την Κω και την Ρόδο στοιβάχτηκαν σε τρία φορτηγά πλοία, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Μετά την άφιξή τους στον Πειραιά επιβιβάστηκαν σε τρένα με προορισμό το Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος χάθηκαν όλα τα μέλη(140) της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κω. Μόνο ένα άτομο επέζησε του Ολοκαυτώματος και επέστρεψε στο νησί.

Η επίσημη τελετή Μνήμης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00πμ στην Εβραϊκή Συναγωγή Ρόδου παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Δείτε βίντεο από τη Δημοτική τηλεόραση Κω 

ADVERTORIALS