ΓΕΩΔΙΦΗΣ: Πως εξηγείται ο άγνωστος και αιφνίδιος θόρυβος της 29ης Ιουνίου στην Κω

ΓΕΩΔΙΦΗΣ: Πως εξηγείται ο άγνωστος και αιφνίδιος θόρυβος της 29ης Ιουνίου στην Κω

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΊΤΑΙ Ο ΆΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΦΝΊΔΙΟΣ ΘΌΡΥΒΟΣ ΤΗΣ 29ΗΣ ΙΟΥΝΊΟΥ;

Στις 29-6-2019 ένας θόρυβος έγινε αισθητός, μονάχα μία φορά, περίπου στις 15:54 στο κέντρο της πόλης, Παραδείσι, Αγ.Νεκτάριο, Πλατάνι,Ψαλίδι, Λάμπη και Ζηπάρι.Δεν αναφέρθηκε δόνηση εδάφους ή τριγμός σε τζάμια .Η προέλευση του ήταν από τη μεριά της θάλασσας[ Λάμπη], είχε διάρκεια περίπου 2-3 δευτερολέπτων .Ηταν το ίδιο δυνατό με το διπλό βουητό που αναφέρθηκε από συμπολίτες και συμπολίτισσες στην Ανατολική και τμήμα της Κεντρικής Κω λίγο πριν από τις 11 στις 27/6/2019. «Ο θόρυβος έμοιαζε πολύ σαν άσκηση στρατού .. δεν ξέρω πως να το εξηγήσω αλλά σαν να ακούστηκε "επιφανειακά" είχε διάρκεια περίπου 5 δευτερόλεπτα, περιοχή Παραδεισι...Άκουγα τέτοιου είδους θορύβους πριν τον μεγάλο σεισμό στο Τιγκάκι,συνήθως βραδυνές ώρες ... Ήτανε ακριβώς το ίδιο..» έγραψε η Anastacia Georganti στο Facebook. 


Είναι λογικό ότι αρκετός κόσμος αναστατώθηκε από αυτά τα αιφνίδια συμβάντα. Πριν λίγο καιρό οι μικροσεισμικές ολισθήσεις που έδιναν παράξενους θορύβους στο Παραδείσι,είχαν πράγματι να κάνουν με την σεισμική δραστηριότητα του Κεραμεικού Κόλπου. Μήπως είχαμε κάτι ανάλογο; 


Το τελευταίο διάστημα τα συστήματα εντοπισμού σεισμών που παρακολουθώ δεν ανέφεραν καμία σεισμική δραστηριότητα τις ώρες και τις μέρες που επισημάνθηκαν τα δύο περιστατικά.Επίσης από έγκυρες πληροφορίες αυτό το διάστημα δεν έγινε καμία στρατιωτική άσκηση τουρκική ή εγχώρια στην περιοχή.Ποια μπορεί να είναι η αιτία; 


Την απάντηση μας έδωσε ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΑΤΕΛΛΑΣ :«Κοιτάξτε αριστερά όπως βλέπουμε το Μπόντρουμ.Εκει σκάνε οι δυναμίτες και φαίνεται καθαρά οι σκόνη.Σήμερα στις 3+55 έσκασε και ήμουν απέναντι και είδα το σύννεφο σκόνης». Δεν ήταν ο μόνος που είδε ακριβώς τι έγινε. Ο καλός φίλος και πολύ παρατηρητικός Γ.Σουρασής που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Ψαλίδι, μου είπε: « είδα την σκόνη χθες και άκουσα την έκρηξη. Κοντά στην Τουρκική Σημαία[φωτο, από το αρχείο μου] στην απέναντι ακτή, τρώνε το βουνό, κάνουν εργασίες.Από εκεί προήλθε ο θόρυβος». 


Κατά πάσα πιθανότητα αυτή είναι η αιτία του άγνωστου θορύβου της 29ης Ιουνίου 2019. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στις 27/6/2019. 


Θόρυβοι, εκρήξεις ή βουητά έχουν αναφερθεί ανά τον κόσμο. Ανεξήγητες αναφορές ενός φαινομένου που ακούγεται σαν θόρυβος, κανόνι ή μια ηχητική έκρηξη που προέρχεται από τον ουρανό έχουν καταγραφεί στην Ινδία, ΗΠΑ, Βόρεια Θάλασσα, Ιαπωνία, Ιταλία ,Καναδά και στην χώρα μας. Κάθε περιστατικό έχει την δική του αιτία.


Πρόκειται για φαινόμενο που έχει διάφορα ονόματα στη διεθνή βιβλιογραφία όπως «Όπλα του Σενέκα» στις ΗΠΑ επειδή για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην λίμνη Σενέκα, βροντίδι στην Ιταλία, ρετούμπος στις Φιλιππίνες ή ουρανοσεισμοί. Ο όρος «Όπλα του Σενέκα» είναι ένα όνομα, δεν είναι εξήγηση. Αυτό δεν μας λέει τίποτα για το τι προκαλεί αυτούς τους θορύβους και αναταράξεις. 


Σε γενικές γραμμές το φαινόμενο μπορεί να έχει σχέση με καταβόθρα, παλιρροϊκό κύμα, υπόγεια κατολίσθηση, βιοαέριο, θαλάσσια ρεύματα, τεχνολογική καταστροφή, μυστική στρατιωτική δραστηριότητα, κλιματική αλλαγή, αέρα που μπορεί να έχει γεμίσει μικρούς πόρους μεταξύ των σωματιδίων του εδάφους και ρωγμές στο βράχο, πτώση μικρού ουράνιου σώματος σε νερό, προσεισμική ακολουθία μιας μεγαλύτερης δόνησης και με διάφορα άλλα αίτια. 


Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί από μεθάνιο που απελευθερώνεται από τον πυθμένα του ωκεανού ή πυθμένα της λίμνης και εκρήγνυται όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια και έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Και από νέα ρήγματα που σχηματίζονται από θραύση πετρωμάτων για την παραγωγή ενός νέου ρήγματος, καθώς και τη μετακίνηση ενός υπάρχοντος ρήγματος μπορεί να συμβάλλουν στην δημιουργία ήχων.


Οι σεισμοί είναι μια πιθανή αιτία. Συχνά μπορεί να προέλθουν από μικρούς ρηχούς σεισμούς που εκδηλώνονται σε κοντινή απόσταση. Μικροί ρηχοί σεισμοί παράγουν μερικές φορές θορυβώδεις ήχους που μπορούν να ακουστούν από ανθρώπους που είναι πολύ κοντά τους. Οι δονήσεις υψηλής συχνότητας από τον ρηχό σεισμό δημιουργούν τον ανερχόμενο ήχο. Οταν οι σεισμοί είναι βαθύτεροι, οι δονήσεις αυτές δεν φτάνουν ποτέ στην επιφάνεια.


Μπορεί θόρυβος να προκύψει από έναν σεισμό μεγέθους 5,5 και να γίνει αισθητός τόσο μακριά όσο 500 χιλιόμετρα. 


Επίσης, μια ηχητική έκρηξη παράγεται όταν ένα αεροπλάνο ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, ή 1.236 χλμ./ώρα. Τα ηχητικά κύματα μπορούν να χτυπήσουν τη Γη και να προκαλέσουν κούνημα, κάτι που μερικές φορές λανθασμένα περνιέται για σεισμός.


Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους /ες για την συμπαράσταση, βοήθεια και τις εύστοχες παρατηρήσεις σας.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

ADVERTORIALS