Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 19 και 20 Ιουνίου, στα Δωδεκάνησα

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 19 και 20 Ιουνίου, στα Δωδεκάνησα

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται ανά τον κόσμο στις 20 Ιουνίου για τα εκατομμύρια οικογενειών που ζουν μακριά από τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμου ή άλλων διώξεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή έχουν εκτοπιστεί με βία από τις χώρες τους.  Στις μέρες μας, ένας απρόβλεπτος συνδυασμός πολιτικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, εθνοτικών και εδαφικών παραγόντων εξακολουθεί να δημιουργεί συγκρούσεις με συνέπειες για όλον τον κόσμο.   

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στα Δωδεκάνησα διοργανώνει εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 19 και 20 Ιουνίου (ώρες 7 μ.μ. – 10:30 μ.μ.) στο Λαογραφικό Μουσείο «Χάνι» στην Κω. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη του Δήμου της Κω και την πολύτιμη συνδρομή των εταίρων του Οργανισμού, της  ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Υποστήριξη Νέων» και της METAδρασης αλλά και της Κινηματογραφικής Λέσχης Κω, ΚΙΛΕΚΩ.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν αφηγήσεις ιστοριών και χοροί από παιδιά πρόσφυγες μαθητές του Κέντρου Μη Τυπικής Εκπαίδευσης (KEDU) αλλά και παραδοσιακοί χοροί από γυναίκες πρόσφυγες. Παράλληλα, θα λειτουργήσει κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα της Ανατολής που θα έχουν επιμεληθεί πρόσφυγες του προγράμματος στέγασης ESTIA. Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου θα εκτεθούν παλαιότερα και νέα έργα από την ομάδα  «Γυναίκες σε Αναμονή» και το Εργαστήρι Χειροτεχνίας γυναικών προσφύγων που εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί της Κω.   Την Τετάρτη, 19 Ιουνίου, θα προβληθεί η παιδική ταινία «Το αγόρι και ο Κόσμος», η ιστορία ενός αγοριού που ανακαλύπτει τον κόσμο στην προσπάθειά του να βρει τον πατέρα του που έχει αναγκαστεί να γίνει εσωτερικός μετανάστης. Την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, θα προβληθεί η ταινία «Καπερναούμ», η ιστορία ενός αγοριού που προσπαθεί να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου. Η ταινία έλαβε το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Παράλληλα στη Λέρο, στις 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε τοπικό εστιατόριο από τους μαθητές του Κέντρου Μη Τυπικής Εκπαίδευσης (LEDU). Μαθητές και γονείς θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν τις δημιουργίες τους στον τοπικό πληθυσμό που θα συμμετάσχει. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τις χώρες καταγωγής τους αλλά και τo νησί της Λέρου. Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων θα κλείσουν με την προβολή της ταινίας «Το αγόρι και ο Κόσμος» στις 21 Ιουνίου στο Κέντρο LEDU.

Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας!

ice_screenshot_20190615-211814.png

ADVERTORIALS