Η παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας για το νέο νοσοκομείο Κω

Η παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας για το νέο νοσοκομείο Κω
Η µελέτη προβλέπει ολοκλήρωση του νοσοκομείου  το 2026.
 
Παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου , στην αίθουσα του ΕΒΕ∆, η µελέτη σκοπιµότητας του νέου νοσοκοµείου Κω, από τους μελετητές  κ Δημήτρη Παπαδόπουλο και Ιάκωβο Γρύλλη, οι οποίοι ήταν και οι υπεύθυνοι για την σύνταξή της. Την εκδήλωση διοργάνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου Κω.
 
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Κω Νεκτάριος Γεωργαντής ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους σημείωσε ότι η μελέτη κόστισε 18.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι ο στόχος για την κατασκευή του νοσοκομείου είναι ρεαλιστικός αφού για την κατασκευή του, σύμφωνα με την μελέτη, θα απαιτηθούν περί τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ και σημείωσε ότι καλό θα είναι να μην επικεντρωθούμε στο χώρο, αλλά στο τι νοσοκομείο θέλουμε. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ο οποίος ενημέρωσε ότι ως βάση για τη μελέτη πήραν την χρονική περίοδο από το 2014 - 2018 και υπογράμμισε ότι στόχος είναι το κόστος της κατασκευής του νέου νοσοκομείου να είναι  περί τα  20εκ. ευρώ (εκτός την έκπτωση που θα προκύψει).   Αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση του νοσοκομείου, παρουσίασε  οικονομικά και αριθμητικά στοιχεία, δείκτες λειτουργίας και απόδοσης του νοσοκομείου, θετικά και αρνητικά δεδομένα, δημογραφικά στοιχεία  (μόνιμοι κάτοικοι, επισκέπτες,πρόσφυγες-μετανάστες) βάση των οποίων θα σχεδιαστεί το νέο νοσοκομείο. 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος προτείνονται 100 κλίνες εσωτερικών ασθενών εκ των οποίων οι  95 θα ανήκουν στις Νοσηλευτικές µονάδες (Παθολογικός τοµέας, Χειρουργικός τοµέας, Τοµέας ψυχικής υγείας) και οι 5 θα είναι κλίνες ειδικών µονάδων. Επίσης προτείνονται 10 κλίνες για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 4 κλίνες ηµερήσιας νοσηλείας.
   
Ο μελετητής, Ιάκωβος Γρύλλης παρουσίασε τις τρεις περιοχές που προτείνονται για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου και παρουσίασε τα θετικά και αρνητικά της κάθε περιοχής.
Οι περιοχές που προτείνονται είναι οι εξής:
 
1) Περιοχή Λινοπότι (12 χλµ από την πόλη της Κω)
Έκταση: Περίπου 30 στρέµµατα
2) ∆ιεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυµα (4 χλµ από την πόλη της Κω)
Υπάρχει οµόφωνη απόφαση του ∆.Σ. του Ιπποκρατείου Ιδρύµατος για παραχώρηση
3) Σελβέρι: 6 χλµ από την πόλη της Κω. Κοντά στον Ιππικό όμιλο. (18 στρέµµατα από κληροδότημα  Κουγιουμτζή, συν 10 στρέµµατα που µπορούν να εξαγοραστούν από το ΒΑΚΟΥΦ, υπάρχει σχετική απόφαση).
Για τη βαθµολόγηση ελήφθησαν υπόψη η διαθέσιµη έκταση, η µορφολογία της περιοχής, προσπέλαση,  κόστος κατασκευής υποδοµών, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τυχόν καθυστερήσεις από άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πρώτο βαθμολογήθηκε το γήπεδο  στο Σελβέρι, 2ο µε πολύ µικρή διαφορά στο Λινοπότι και 3ο στο Ιπποκράτειο Ίδρυµα, αφού μπορεί να προκύψουν προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία. 
Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησαν τοποθετήσεις
 
 
Ο τοπικός βουλευτής του Σύριζα  Ηλίας Καματερός επικρότησε την προθυμία της περιφέρειας να ψηφίσει τη χρηματοδότηση της μελέτης σκοπιμότητας με 25.000 ευρώ, αλλά για την αποφυγή καθυστερήσεων όπως είπε τη μελέτη χρηματοδότησε το Υπ. Υγείας. Αναφέρθηκε στο 2005 όπου είχε γίνει και πάλι μελέτη σκοπιμότητας, αλλά  «φαίνεται ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση τότε και δεν προχώρησε το έργο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας ο κ. Καματερός  τόνισε ότι αυτή τη φορά πρέπει να δεσμευθούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να το ανατρέψει.

Ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε και κάνει η εκάστοτε διοίκηση του νοσοκομείου για την κατασκευή νέου, στην περίοδο που ήταν ο ίδιος αντιπρόεδρος του νοσοκομείου, στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος, στις προσπάθειες  του αείμνηστου Κώου Υπουργού Σταμάτη Μανούση, στην πρόταση του Αρ. Παυλίδη να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο δίνοντας ως αντιπαροχή το υπάρχον κτήριο και τόνισε  ότι ο Δήμος Κω  μπορεί να χρηματοδοτήσει τόσο τη μελέτη όσο και την κατασκευή του έργου, ενώ όσον αφορά στην απόφαση για τη χωροθέτηση,είπε,  καλύτερα είναι να ληφθεί από τους ειδικούς.  

Ο  Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός τόνισε ότι η περιφέρεια είναι παρούσα και ότι τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή του νέου νοσοκομείου μπορεί να γίνουν από πόρους της Περιφέρειας, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή του Νοσοκομείου της Καρπάθου.

Η Επικεφαλής του Οράματος + Δράση. Ι. Ρούφα υπογράμμισε  ότι συζητάμε για τα αυτονόητα καθώς η αναγκαιότητα είναι δεδομένη και θα έπρεπε οι διαδικασίες ανάθεσης μελέτης και κατασκευής να προχωρήσουν άμεσα και όπως είπε χαρακτηριστικά τα χρήματα υπάρχουν μπορεί να δοθούν ακόμα και αύριο και συμφώνησε για πρώτη φορά με τον κ. Κυρίτση, να αναλάβει ο Δήμος τη  χρηματοδότηση του έργου. Τόνισε επίσης ότι μέχρι να γίνει το νέο νοσοκομείο οι Κώοι αλλά και οι επισκέπτες θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η έντονη αντίδραση τόσο του κ. Γεωργαντή όσο και του κ. Καματερού οι οποίοι  τόνισαν ότι ο δήμος ήταν απών.

Η Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μακρή είπε ότι μπορούσε  να εξευρεθεί χρηματοδότηση αν η κυβέρνηση είχε τη βούληση να μειώσει τα πλεονάσματα για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε τη σημασία των αγώνων του λαού.


Ο Επικεφαλής της παράταξης Ισχυρή Κως Θ. Νικηταράς υπογράμμισε  ότι  το 2014 από τη θέση του Δημάρχου έβαλε στον  προϋπολογισμό το ποσό των 50χιλ. ευρώ για  τη στέγαση και τη σίτιση των νοσοκομειακών ιατρών αλλά η νέα δημοτική  αρχή που ανέλαβε τότε αντί να δώσει τα χρήματα στους γιατρούς προτίμησε να τα δώσει στην κατασκευή ψηλότερων εδράνων. Κατηγόρησε δε για λαϊκισμό αυτούς που λένε ότι μπορεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νοσοκομείου  «Είναι η έσχατη μορφή λαϊκισμού, δεν έχει συμβεί πουθενά και ούτε θα συμβεί. Αν το κάνει αυτό ο Δήμος Κω θα υποθηκεύσει τον δικό του προϋπολογισμό για τα επόμενα τριάντα χρόνια…Να είμαστε ρεαλιστές να δώσουμε από κοινού τη μάχη διεκδίκησης και εξεύρεσης των πόρων». είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπ. Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Β. Χατζηγιακουμής σημείωσε ότι πρέπει όλοι να δευσμευθούν σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις στην απόφαση χωροθέτησης   γιατί διαφορετικά όπως είπε ποτέ δεν θα γίνει νέο νοσοκομείο στην Κω. Ο ίδιος δε εξέφρασε την άποψη ότι η καλύτερη λύση είναι το γήπεδο στο Λινοπότι. 

Τέλος, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ  Γ. Χρυσουλάκης δεσμεύτηκε ότι, αν είναι και την επόμενη τριετία πρόεδρος, θα πιέσει ώστε όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την προσπάθεια.

ΦΩΤΟ Aegeanews
ADVERTORIALS