«ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» ΚΩ: Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - «Όποιος ποθεί την Ανάσταση από το Γολγοθά περνάει»

«ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» ΚΩ: Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - «Όποιος ποθεί την Ανάσταση από το Γολγοθά περνάει»

«ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» ΚΩ

 

                                               Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

«Όποιος ποθεί την Ανάσταση από το Γολγοθά περνάει»

Η πιο ιερή και κατανυκτική Εβδομάδα με κατάληξη το μοναδικό, ανεπανάληπτο γεγονός της Αναστάσεως, άμεσα συνδεδεμένο με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Το ότι ο Χριστός αναστήθηκε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τη Θεότητά Του, αλλά και ο ερχομός Του, η Σταύρωσή Του και η Ανάστασή Του ήταν προφητευμένες πριν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια: Γένεση 3:15(4000π.Χ), Αριθμ. 24:17(1450 π.Χ), Ησαΐας 7:14(740π.Χ.). Ας δούμε μια από αυτές τις προφητείες: Ψαλμοί 22:16-18 (1050 π.Χ), 16. Διότι κύνες με περιεκύκλωσαν, σύναξις πονηρευομένων με περιέκλεισαν, ετρύπησαν τας χείρας μου και τους πόδας μου, 17. Δύναμαι να αριθμήσω πάντα τα οστά μου ούτοι με ενατενίζουσι και με παρατηρούσι, 18. Διεμερίσθησαν τα ιμάτιά μου και επί τον ιματισμό μου έβαλον κλήρον.

Μετά την υποδοχή του Σωτήρα Χριστού στις πύλες της Ιερουσαλήμ μετά Βαΐων και κλάδων, ακολουθεί η προδοσία, η σύλληψη και το μαρτύριο επί του Σταυρού, η τριήμερος Ταφή και Ανάσταση. Με μαύρα ιερά άμφια και κατάνυξη από ιερείς και εκκλησίασμα, τιμάται την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα ο Πάγκαλος Ιωσήφ, που ενώ τα αδέλφια του τον πούλησαν για δούλο, εκείνος τους συγχώρεσε όπως και ο Ιησούς τους σταυρωτές Του. Τη Μεγάλη Τρίτη έχουμε την παραβολή των 10 παρθένων, που μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, αφού δεν ξέρουμε το τέλος της ζωής μας. Η Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού Χριστού και έλαβε τη συγχώρηση. Παράλληλα, τελείται και το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Τη Μ. Πέμπτη διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, που αναφέρονται στα φρικτά, σεπτά και σωτήρια Πάθη, το μαρτύριο και τη Σταύρωση του Ιησού του Ναζωραίου. Η Αγία και Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στη θεία Ταφή, στην περιφορά του Επιταφίου και τα Εγκώμια. Το γλυκύ Έαρ, το γλυκύτατο τέκνο βρίσκεται μέσα στο λαξευτό Άγιο Τάφο μέχρι την Ανάσταση. Με την εις Άδου δε κάθοδό του συγχώρησε τον Αδάμ και την Εύα αλλά και όλους τους αμαρτωλούς του κάτω κόσμου και από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι πιστοί περιμένουν το χαρμόσυνο Αναστάσιμο μήνυμα.

ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ

Η Ουράνιος Βασιλεία περνά δια των θλίψεων της παρούσης ζωής. Χωρίς Σταυρό δεν υπάρχει Γολγοθάς και χωρίς Γολγοθά, Ανάσταση. Η πραγματική ζωή βρίσκεται πέρα από τη φθορά και το θάνατο. Εμείς λατρεύουμε ένα αναστημένο, ζωντανό Σωτήρα ο οποίος έχει υποσχεθεί αιώνια ζωή σε όσους πιστεύουν στο όνομά Του. Δε χρειάζεται, πλέον, οι άνθρωποι να σκοντάφτουν στην ομίχλη και το σκοτάδι της απελπισίας. Ας ακολουθήσουμε το Χριστό μέσα από το θάνατο στην Ανάσταση και στη ζωή. Ας ανάψουμε τις λαμπάδες της ζωής μας από το ανέσπερο φως του Χριστού και ας το μεταλαμπαδεύσουμε στα πέρατα του κόσμου γιατί όπως βλέπουμε, ένα γύρω μας τον πλανήτη που σιγοπαλιώνει, όσο πάει και βραδιάζει και τα ερέβη και τα σκοτάδια καλύπτουν έθνη και λαούς και τις γειτονιές της οικουμένης!

Το αχνό φως των καντηλιών και των κεριών φωτίζουν τα πρόσωπα των Αγίων και των πιστών, που προστρέχουν και γεμίζουν τις εκκλησιές για τη μεγάλη αυτή εορτή της χριστιανοσύνης. Το θυμίαμα σαν προσευχή ανεβαίνει στο θρόνο του Θεού με την παράκληση για δύναμη, κουράγιο και υπομονή και την απαραίτητη σταυροαναστάσιμη ελπίδα στο ανέβασμα του προσωπικού μας Γολγοθά. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εκκλησίες είναι γεμάτες με πιστούς διότι υπάρχει ένας άδειος τάφος στην Ιερουσαλήμ. Για μια ακόμη φορά, θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Για μια ακόμη φορά θα αντηχήσουν οι θόλοι των εκκλησιών από τις χαρμόσυνες αναστάσιμες ψαλμωδίες. Το αναστάσιμο φως, ας φωτίζει το δρόμο μας και ας νοηματοδοτεί τη ζωή μας. Καλή Ανάσταση!

ADVERTORIALS