Η ομιλία του Ψυχιάτρου ΝΙΚΟΥ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗ στην εκδήλωση εις μνήμη του Ακαδημαϊκού καθηγητού Κώστα Στεφανή

Η ομιλία του Ψυχιάτρου ΝΙΚΟΥ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗ στην εκδήλωση εις μνήμη του Ακαδημαϊκού καθηγητού Κώστα Στεφανή

Η ομιλία του Ψυχιάτρου ΝΙΚΟΥ ΣΤ.ΜΑΝΟΥΣΗ στην εκδήλωση που έγινε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτουτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) κ που διοργάνωσε εκ μέρους του ΔΙΙΚΩ ,εις μνήμη του Ακαδημαϊκού καθηγητού Κώστα Στεφανή με την φύτευση δενδρυλλίου πλάτανου απο την Ιπποκρατική Κώ κ αποκαλυπτήρια αναμνηστικής μαρμάρινης επιγραφής !


Εντιμότατοι,

Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι

Κύριοι Καθηγητές,

Ερίτιμη κα Αντέλλα Στεφανή, Κε π. Πρόεδρε της  Βουλής των Ελλήνων 

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αξιότιμους Καθηγητές κ. Ευστράτιο Πατσούρη, Χαράλαμπο Παπαγεωργίου και ιδιαίτερα τον Νίκο Στεφανή για τις θερμές αναφορές στο πρόσωπό μου.

Η σημερινή μέρα προσδίδει σε μένα ύψιστη τιμή, καθώς ευρίσκομαι στον χώρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, χώρο που οραματίστηκε εμπνεύστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε ο αείμνηστος Καθηγητής Κώστας Στεφανής.

Τιμή για μένα που είχα την τύχη να θητεύσω κοντά του και να με τιμήσει με την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή του επί 35 σχεδόν χρόνια.

Πώς φθάσαμε όμως στην σημερινή εκδήλωση;

Αναλογιζόμενος την ανεκτίμητη προσφορά του Κώστα Στεφανή στο χώρο της Ιατρικής και ειδικότερα της Ψυχιατρικής από διάφορες σκοπιές και θέσεις, ως Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Ερευνητής και Υπουργός Υγείας, αναζητούσα τον τρόπο να αποδώσω φόρο τιμής στη μνήμη του.

Ως Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω εισηγήθηκα, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου και των μελών του ΔΣ, στο ΔΣ του ΕΠΙΨΥ να συνδιοργανώσουμε μια εκδήλωση στην μνήμη του, με τη γνώση ότι ο Καθηγητής είχε προσφέρει στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ως μέλος του ΔΣ, με τη γνωστή του οξυδέρκεια, οξύνοια και τεχνογνωσία.

Για όσους ενδεχομένως να μην γνωρίζουν, το Διεθνές Ιπποκράτειο ‘Ίδρυμα Κω ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και έχει κοινωφελή χαρακτήρα.

‘Ένας από τους βασικούς σκοπούς του είναι η συνειδητοποίηση και η καλλιέργεια του ιδανικού της Ιατρικής, όπως το συνέλαβε και το εφήρμοσε ο Ιπποκράτης πριν από 25 αιώνες, "ωφελέειν, μη βλάπτειν" .  Έθεσε δε ως κορωνίδα των ηθικών αξιών του το περίφημο: «ην γαρ παρή φιλανθρωπίη, πάρεστι και φιλοτεχνίη» (όπου δηλαδή υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο, υπάρχει αγάπη και για την τέχνη).

Έχοντας καταγωγή από την Ιπποκρατική Κω, πρότεινα  να μεταφέρουμε από την πατρική γη, δενδρύλλιο πλατάνου για να φυτευτεί στον προαύλιο χώρο του ΕΠΙΨΥ, ως σύμβολο της Ιπποκρατικής Ηθικής και του Ιπποκρατικού Ιδεώδους, σε έναν χώρο έρευνας για την ψυχική υγεία.

Για τον Κώστα Στεφανή, το έργο, η προσφορά του και τα επιτεύγματά του κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Μια ζωή προσφοράς στην επιστήμη κ στον άνθρωπο.

Ο Καθηγητής προέβαλε τις ανθρωπιστικές αξίες, την ιατρική ηθική και δεοντολογία όπως καθορίζεται από το πνεύμα της ιπποκρατικής διδασκαλίας στην καθημερινή πράξη. Συνεχιστής της Ιπποκρατικής Ηθικής την οποία ανέδειξε μέσα από την Ιατρική του.

Ο Κώστας Στεφανής έδειχνε τον ανθρωπισμό του με τα λεγόμενά του, τις πράξεις και τις παραινέσεις του. Αξίες του η ανεξαρτησία, ο αντί-δογματισμός, ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου και η αμφισβήτηση της απόλυτης αλήθειας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1977 έως το 1983, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, της οποίας εξελέγη Πρόεδρος το 1983 και παρέμεινε έως το 1990. Με τον τρόπο αυτό επιστεγάστηκε η διεθνής αναγνώρισή του.

Υπήρξε διανοούμενος και βαθιά ανθρωπιστής.  

Θα δανειστώ τα λόγια του ακαδημαϊκού Καθηγητού Νίκου Ματσαντώνη και τη γλαφυρή του γραφή για να σκιαγραφήσω το έργο του Κώστα Στεφανή:

«Το έργο του Κ. Στεφανή είναι προϊόν ενός άκρως ευτυχούς συνδυασμού υψηλής ευφυίας, εξαιρετικής παιδείας ιατρικής και γενικής ηθικής και οραματικής ευμάρειας, οργανωτικών ικανοτήτων, ακάματης εργατικότητας, πάθους, δημιουργίας και βαθιάς κατανόησης του ανθρώπου και των παθών του. Εχθρός της αλαζονείας. Γνώστης της έμμεσης, σεμνής και αξιοπρεπούς προβολής των επιδιώξεων και επιτευγμάτων του. Είναι καταφανής η υψηλή πνευματικότητα η απέραντη μνήμη, η γνωστική πληθώρα, η καινοτόμος σκέψη, ο άψογος χειρισμός της γλώσσας.»

Ο Ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας τον είχε αποκαλέσει «Αιώνιο έφηβο», όχι μόνο σωματικά αλλά και  πνευματικά με την προσθήκη της σοφίας του που του προσέφεραν η επίμονη προσπάθεια και η πείρα που απέκτησε.

Ευελπιστώ η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει το πρόπλασμα για μελλοντική συνεργασία του ΕΠΙΨΥ με το ΔΙΙΚΩ.

Με ένα δυναμικό και με όραμα Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Αριστοτέλη Παυλίδη και Αναπληρωτή του τον Καθηγητή κ. Στέφανο Γερουλάνο, Γενικό Γραμματέα τον Καθηγητή κ. Νίκο Παπαντωνίου  τον γνωστό καρδιοχειρουργό  Σωτήρη Πράππα  και την Ψυχολόγο  Μαρία Φραντζή ως μέλη, το ΔΙΙΚΩ, προχωρά στην υλοποίηση του έργου «Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής στη νήσο Κω» με πόρους από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύψους 500.000 ευρώ.

Το έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναβάθμιση του υπάρχοντος βοτανικού κήπου  καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου κτιρίου του Ιπποκρατείου Μελάθρου.

Η φύτευση, σε λίγη ώρα, δενδρυλλίου Πλατάνου της Ιπποκρατικής Κω εδώ στο ΕΠΙΨΥ και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής αποτελούν ένα συμβολισμό που προκύπτει από τη θεωρία της ομαλής μετάβασης της ζωής, ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αλλά και της συνεχούς ανανέωσης, πάλης και εργώδους προσπάθειας.

Εκφράζω δε την ελπίδα, η επιστημονική κληρονομιά του Κώστα Στεφανή να λειτουργήσει ως κοιτίδα διδασκαλίας στον προαύλιο χώρο του δενδρυλλίου του Ιπποκρατικού Πλατάνου, κάτω από την σκιά του οποίου ο Ιπποκράτης συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του, και να συμβάλλει στην ανάδειξη νέων ερευνητών και επιστημόνων για την ανάπτυξη  της ψυχιατρικής.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δυο ακόμη λόγια κ θα ήταν παράληψη μου να μην αναφερθώ στην εκλεκτή σύντροφο του Αντέλα Στεφανή και στα εξαιρετικά παιδιά του καταξιωμένους καθηγητές Νίκο, Λεωνίδα και Ευανθία Στεφανή που κοσμούν τους χώρους των ειδικοτήτων τους.

Ακόμη να χαιρετίσω την παρουσία όλων των καθηγητών όλων των βαθμίδων που είχα την ευκαιρία να συνεργασθώ μαζί τους τα χρόνια που πέρασαν και όλους τους φίλους, συναδέλφους και πατριώτες που παρίστανται σήμερα κοντά μας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κω για την προσφορά του δενδρυλλίου και την κα Ελένη Καββαδία- Κουβαρά για την άψογη συνεργασία μαζί μου για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης

Κύριε πρόεδρε του ΕΠΙΨΥ

Να σας επιδώσω αντίγραφο γκραβούρας του πλατάνου της ΚΩ ειδικά τυπωμένη για την σημερινή μέρα και αντίγραφο του πρωτότυπου καταστατικού του ΔΙΙΚΩ του ευρισκόμενο στο αρχείο μου από το 1962 που τυπώθηκε ,ως αναμνηστικό της σημερινής εορτής του Ιπποκράτη εις μνήμη του Καθηγητού Κώστα Ν Στεφανή !

Σας ευχαριστώ πολύ!

Νίκος Στ. Μανούσης

ADVERTORIALS