Απόδοση φόρου τιμής στον αείμνηστο καθηγητή και ακαδημαϊκό Κώστα Στεφανή, με φύτευση Πλατάνου από την Ιπποκρατική Κω - Μετά από πρωτοβουλία-πρόταση του Ψυχιάτρου και Αντιπροέδρου του ΔΙΙΚΩ Νίκου Στ. Μανούση

Απόδοση φόρου τιμής στον αείμνηστο καθηγητή και ακαδημαϊκό Κώστα Στεφανή, με φύτευση Πλατάνου από την Ιπποκρατική Κω - Μετά από πρωτοβουλία-πρόταση του Ψυχιάτρου και Αντιπροέδρου του ΔΙΙΚΩ Νίκου Στ. Μανούση

ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΗ ΜΕ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΩ

 

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΙΨΥ ειδική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Κώστα Στεφανή, που συνδιοργάνωσε το ΔΙΙΚΩ και το ΕΠΙΨΥ, μετά από πρωτοβουλία-πρόταση του Ψυχιάτρου και Αντιπροέδρου του ΔΙΙΚΩ Νίκου Στ. Μανούση.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Καθηγητής και Διευθυντής του ΕΠΙΨΥ κ. Ευστράτιος Πατσούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Νίκου Στ. Μανούση και την πρόταση του να διοργανωθεί ειδική εκδήλωση για τη μνήμη του Κώστα Στεφανή, να φυτευθεί στον προαύλιο χώρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής (ΕΠΙΨΥ), δενδρύλλιο πλατάνου από της Ιπποκρατικής Κω και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών, έκανε σύντομη παρουσίαση και μίλησε για τον Κώστα Στεφανή. Μέσα από τη δική του σκοπιά και με μοναδικό τρόπο συνέδεσε το προφίλ και τη δράση του Κώστα Στεφανή με την ιστορία της Ιατρικής και της Ελληνικής Φιλοσοφίας.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, το λόγο έλαβε ο Νίκος Στεφανής, Καθηγητής Ψυχιατρικής και γιος του αείμνηστου Κώστα Στεφανή. Ο Νίκος Στεφανής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυο λόγια θα ήθελα πραγματικά να πω για τη γιορτή αυτή σήμερα. Και από μια άποψη σαφώς γιορτάζουμε ένα δώρο, ένα δώρο από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω προς το ΕΠΙΨΥ. Αλλά στα μάτια τα δικά μου είναι μια συμβολική- αν θέλετε- χρήση του όρου αυτού. Πρόκειται για μια «μεταφύτευση» ουσιαστικά μιας σχέσης, της σχέσης του πατέρα μου Κώστα Στεφανή με το Νίκο Μανούση. Μια σχέση χρόνων, μεγάλης φιλίας, αμοιβαίας εκτίμησης και μεγάλης αγάπης.»

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Νίκος Στ. Μανούσης βρέθηκε στο βήμα και αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές αναφέρθηκε και εκείνος από τη δική του πλευρά στον μοναδικό Κώστα Στεφανή. Η πρωτοβουλία του να φυτευθεί δενδρύλλιο Πλατάνου, από την Ιπποκρατική Κω στον πραποαύλιο χώρο του ΕΠΙΨΥ σε έναν χώρο έρευνας για την ψυχική υγεία, καθώς και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής αποτελούν ένα συμβολισμό που προκύπτει από τη θεωρία της ομαλής μετάβασης της ζωής, ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αλλά και της συνεχούς ανανέωσης, πάλης και εργώδους προσπάθειας.

Στην ομιλία του ο Νίκος Στ. Μανούσης εξέφρασε την ελπίδα η επιστημονική κληρονομιά του Κώστα Στεφανή να λειτουργήσει ως κοιτίδα διδασκαλίας στον προαύλιο χώρο του δενδρυλλίου του Ιπποκρατικού Πλατάνου, κάτω από την σκιά του οποίου ο Ιπποκράτης συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του, και να συμβάλλει στην ανάδειξη νέων ερευνητών και επιστημόνων για την ανάπτυξη της ψυχιατρικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Νίκος Στ. Μανούσης επέδωσε αντίγραφο γκραβούρας του Πλατάνου της Κω καθώς και αντίγραφο του καταστατατικού του ΔΙΙΚΩ, χρονολογίας 1962 σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΠΙΨΥ, σαν επισφράγισμα της εκκίνησης συνεργασίας των δυο ιδρυμάτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες της Ψυχιατρικής, μεταξύ άλλων οι Καθηγητές κ.κ Κώστας Σολδάτος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ηλίας Αγγελόπουλος, Νίκος Βαϊδάκης, Ιωάννης Μαντωνάκης, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Αιγινητείου κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, οι Καθηγήτριες κ. Μαρίνα Λαλιώτη- Οικονόμου, Μένυ Μαλλιώρη και Νάντια Μπεργιαννάκη. Οι Ψυχίατροι κ.κ Χαράλαμπος Μπετενίδης, Ευγενία Δασκαλοπούλου κ.ά.. Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΠΙΨΥ παρέστην και η Καθηγήτρια Ψυχολογίας κα Άννα Κοκκέβη. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Την οικογένεια Στεφανή εκπροσώπησαν η γυναίκα του κα Αντέλλα Στεφανή, η κόρη του κα Ευανθία Στεφανή και ο γιος του κ. Νίκος Στεφανής.

Εκ μέρους του ΔΙΙΚΩ, παρέστην ο Καθηγητής και αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Στέφανος Γερουλάνος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΙΙΚΩ, Καθηγητής κ. Νίκος Παπαντωνίου. Τέλος, παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών ο Ιπποκράτης κα Λουκία Ζερβάνου και άλλοι φίλοι.

ADVERTORIALS