Η ΕΓΕ για την ημέρα της γυναίκας

Η ΕΓΕ για την ημέρα της γυναίκας

 8 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Τιμούμε σήμερα   την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ανάμνηση της αγωνιστικής κινητοποίησης από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης   στις 8 Μάρτη του 1857 .

       Σήμερα , 162 χρόνια μετά την μεγάλη έξοδο των γυναικών και 108 από την επίσημη καθιέρωση της, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζει να είναι Ημέρα μνήμης και τιμής , βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού προς όλες τις γυναίκες   που στο πέρασμα των χρόνων με τη μαχητικότητα, τη δύναμη , το ηθικό έδωσαν τους   μικρούς ή μεγάλους αγώνες τους, ανέτρεψαν δεδομένα αιώνων και κατοχύρωσαν δικαιώματα Προς όλες αυτές που βγήκαν με δυναμισμό από τον ιδιωτικό χώρο στο δημόσιο και την αγορά εργασίας και προσπαθούν να συνδυάζουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

     Η 8η Μάρτη είναι ταυτόχρονα και Ημέρα   περισυλλογής , περίσκεψης, προβληματισμού και επανασχεδιασμού. Είναι μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη θέση της γυναίκας στον κόσμο, να σκύψουμε με προσοχή   στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

       Στην χώρα μας, εδώ όπου το Γ.Κ. με τις παρεμβάσεις του κατά τη μακρά του πορεία κατόρθωσε να μετατρέψει κρίσιμες κοινωνικές πτυχές σε νομική και κοινωνική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι στο περιβάλλον παρατεταμένης κρίσης, το προωθημένο θεσμικό πλαίσιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται και προστατεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, ολοένα περιορίζονται. Δικαιώματα και κατακτήσεις ανακόπτονται και αποδομούνται συνεχώς, με συνέπεια την έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Το μισό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αφήνεται αναξιοποίητο στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων, όταν στις δύσκολες στιγμές, καμιά δημιουργική δύναμη δε πρέπει να πάει χαμένη. Το μισθολογικό κενό και χάσμα λόγω φύλου εντείνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η υποαπασχόληση, η εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη πλήττει με ιδιαίτερη σκληρότητα τις νέες γυναίκες και οδηγεί μια γενιά στη φυγή. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των υποδομών  φροντίδας αναγκάζει   τις γυναίκες να επωμισθούν με πολύ χειρότερους όρους τα βάρη και τις ευθύνες του πολλαπλού ρόλου τους. Η βία και η εκμετάλλευση έχει γίνει καθημερινότητα, πολύ περισσότερο για τις εκτεθειμένες στον κίνδυνο εκτοπισμένες και πρόσφυγες.

   Κάθε 8η Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών, αλλά ως Γυναικεία Οργάνωση εργαζόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου:

για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, για την κοινωνική προστασία της μητρότητας, για την ανάπτυξη των κοινωνικών και προνοιακών δομών, για την ενδυνάμωση της γυναίκας στην αγορά εργασίας,   για  ίσες ευκαιρίες, για ουσιαστική ισότητα με την εξάλειψη σεξιστικών στερεοτύπων, για την εφαρμογή πολιτικών που θα εξαλείψουν κάθε είδους διάκριση, για μια ισόρροπη και δημοκρατική λειτουργία της   κοινωνίας, γιατί "η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους".

   Η 8η Μάρτη δίνει την ευκαιρία σε όλες και όλους να σκεφτούμε τις ευθύνες μας απέναντι στη νέα γενιά στην οποία πρέπει να χαρίσουμε την ελπίδα για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή αλλά και να καλλιεργήσουμε την αντίληψη του αλληλοσεβασμού και την πεποίθηση ότι η ισότητα πρέπει να είναι αβίαστη καθημερινή στάση ζωής.

 

                                                      ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ADVERTORIALS