Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2019, η παρουσίαση του (βιβλίου – CD) του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου με τίτλο «70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ" στην κατάμεστη αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Κω, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του σωματείου κ. Πόπη Μαύρου η οποία και παρουσίασε το βιβλίο με τη βοήθεια του Νίκου Χούλη στην προβολή εικόνων.
Η κ.Μαύρου με μεγάλη συγκίνηση παρουσίασε το βιβλίο λέγοντας ότι είναι ένα βιβλίο που διαχωρίζεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος σχηματίζεται μια εικόνα της ιστορικής περιόδου μέσα στην οποία εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στην εθνική ταυτότητα της Δωδεκάνησου. Περιέχει σύντομα αποσπάσματα που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα της Δωδεκανήσου, στο μεγάλο Καλύμνιο πατριώτη και αγωνιστή Σκεύο Ζερβό, αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό από Κάλυμνο και Ρόδο, της περιόδου 1912- 1948.
Στο δεύτερο μέρος ακολουθούν «Τα τραγούδια της λευτεριάς» τραγούδια που μιλούν για τους αγώνες των Δωδεκανησίων, για την ψυχή του αδούλωτου λαού της Δωδεκανήσου.
Το βιβλίο «70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ" είναι ένα βιβλίο που αφήνει στις νέες γενιές μια κληρονομιά θάρρους και ελληνικής λεβεντιάς.
Τη μουσική επιμέλεια, επεξεργασία και καταγραφή των μουσικών κειμένων στο πεντάγραμμο έκανε ο καθηγητής μουσικής Σωτήρης Κυπραίος.
Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε η Φιλαρμονική Ηρακλειδών υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γκαναβούρα. Μέλη της ομάδας παραδοσιακού τραγουδιού του Λ.Ε.Κ. ερμήνευσαν τραγούδια του CD. Ξεκίνησαν με τα δίστιχα της Λευτεριάς, τα οποία ερμήνευσε εξαιρετικά η μαθήτρια του Λυκείου Ελληνίδων Κω Γεωργία Αβρίθη και έκλεισαν με τον ύμνο της Δωδεκανήσου "Δώδεκα Αψίδες".
Τη χορωδία συνόδευσαν οι παραδοσιακοί μουσικοί της Καλύμνου Μανόλης Φράγκος (βιολί), Μανόλης Τσουνιάς (λαούτο) και Κατερίνα Κυράννη (σαντούρι).
Τα τραγούδια προλόγιζε η κ.Στέλλα Κουτρουμάνη.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κώου και Νισύρου εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.