Στους 18 οι θάνατοι από γρίπη - Αναμένεται έξαρση τις δύο επόμενες εβδομάδες-

Στους 18 οι θάνατοι από γρίπη - Αναμένεται έξαρση τις δύο επόμενες εβδομάδες-

 
 Δεκαοκτώ άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής της ζωής τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Μάλιστα, τα 12 θανατηφόρα κρούσματα σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, ενώ από την αρχή της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης το περασμένο φθινόπωρο, είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφηκαν 12 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 18, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη και μέση ηλικία τα 65,1 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και πιο συγκεκριμένα, το 92,3% στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Επίσης, τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

  

Αυξάνονται τα σοβαρά κρούσματα - Μακραίνει η αναμονή για ΜΕΘ

 Την τελευταία εβδομάδα, αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, αναφέρει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 117, εκ των οποίων τα 112 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για 65 άνδρες και 47 γυναίκες, εκ των οποίων εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 20 (18%). Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την αρχή της περιόδου, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2018, τρία παιδιά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν και υποκείμενα νοσήματα.

 Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, 40 άτομα ήταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι η λίστα μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο αφού οι Έλληνες και φέτος δεν εμβολιάστηκαν σε ποσοστό τέτοιο που να διασφαλίζεται η «ανοσία της αγέλης».

Ενδεικτικό του ανεπαρκούς εμβολιασμού έναντι της γρίπης είναι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, ότι την εβδομάδα 21-27 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 141 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 ήταν τύπου Α και τα 2 ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 89 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη). Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20. Σημειώνεται ότι τα 96 από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, από 25 έως 90 έτη, που ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Όλα τα θανατηφόρα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Προτεινόμενα μέτρα έναντι της γρίπης

 Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης και ετέθη θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Επίσης, κατέληξαν στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το Φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,
α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και
β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

ADVERTORIALS