Η ομιλία του Κώστα Ιωάννου στη κοπή της βασιλόπιτας του ΠΟΚ ΦΙΛΗΤΑ

Η ομιλία του Κώστα Ιωάννου στη κοπή της βασιλόπιτας του ΠΟΚ ΦΙΛΗΤΑ

Ομιλία του Κώστα Ιωάννου στη κοπή της βασιλόπιτάς του ΠΟΚ ΦΙΛΗΤΑ
19/01/2019

Σεβασμιότατε, κύριε Βουλευτά, κύριε Δήμαρχε, τιμημένες αρχές,αγαπητά μέλη και φίλοι του Πνευματικού Ομίλου Κώων ΦΙΛΗΤΑΣ 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, σας καλωσορίζω σε μια ιδιαιτέρως σημαντική για μας συνάντηση. Ευχόμαστε να έχουμε Καλή και δημιουργική χρονιά με Υγεία Σωματική και ψυχική, ενότητα με ισορροπία αληθινές επιτυχίες, και λιγότερα προβλήματα για το 2019. Η κοπή της βασιλόπιτας γνωρίζεται πως αποτελεί μόνο την αφορμή. Αφού η αιτία είναι ο πολιτισμός του τόπου και της πατρίδας μας και το ενδιαφέρον μας για αυτόν πράγμα που αποτελούσε και αποτελεί τον συνδετικό μας κρίκο. Όλοι μας, πιστεύω, είμαστε άτομα με όνειρα και ευαισθησίες. Σε ένα κοινωνικό – πολιτικό περιβάλλον που μεταβάλλεται γύρω μας, μόνο ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει με κάθε μέσο και τρόπο να κρατηθεί αλώβητος, αφού αυτός θα μας βοηθήσει να αντέξουμε στις οποιεσδήποτε αρνητικές αλλαγές. Έτσι και αλλιώς ο πολιτισμός βοηθάει στο να γίνει μια ασπρόμαυρη ζωή πολύχρωμη.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Με την εθελοντική μας προσφορά πάνω από συμφέροντα και ματαιοδοξίες. Ο πολιτισμός δεν έχει απόχρωση. Οι αντιπαραθέσεις, οι μικροκακίες οι εγωισμοί και λογικές του τύπου ότι ο καθένας μας είναι κάτοχος της απόλυτης αλήθειας, τα μικροκομματικά συμφέροντα οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα δεν έχουν θέση σε πολιτιστικούς συλλόγους αφού μόνο σε αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν. Ο τόπος και η κοινωνία μας δυστυχώς τα έχει βιώσει όλα αυτά. Είναι καιρός λοιπόν να ανανεώσουμε τη δράση μας, έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε μαζί, ελάτε κοντά μας, βοηθήστε μας, συμβουλεύτε μας και πάνω από όλα στηρίξτε μας. Το να παραμένει κάποιος απλός θεατής και κριτής – καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος- δεν έχει πραγματικά, στο σήμερα που ζούμε, κανένα νόημα.

Είμαστε πολύ τυχεροί και δεν το ξέρουμε. Ζούμε σε έναν αξιόλογο τόπο, απείρου φυσικού κάλλους. Έχουμε την τιμή να είμαστε ο παλιότερος φορέας πολιτισμού του νησιού μας. Έχουμε ιστορία, λαογραφία, παράδοση. Του αξίζει λοιπόν αυτού του τόπου μια καλύτερη συμπεριφορά από όλους. Ελάτε να υλοποιήσουμε τους στόχους του Συλλόγου, να καλλιεργήσουμε τα γράμματα και τις τέχνες, να καταγράψουμε τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας, να συγκεντρώσουμε φωτογραφίες και αρχεία. Ενδιαφερθείτε.

Γραφτείτε συνδρομητές, έτσι ώστε να γίνουμε ένας δυνατός, εύρωστος και πολυπληθής σύλλογος. Κι αν ακόμα δεν σας έχω πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του πολιτισμού στη ζωή μας, σκεφτείτε τα παιδιά. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντί τους, το μόνο που θα ξέρουν, στο μέλλον, είναι όλα αυτά που μαθαίνουν από την τηλεόραση, εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας που είθε να τους την αλλάξουμε ….


Εφέτος τη χρονιά που πέρασε υλοποιήσαμε πληθώρα εκδηλώσεων οι περισσότερες ενταγμένες στα Ιπποκράτεια. Παρουσιάσαμε το συγγραφικό έργο των Χαράλαμπου Νικολή, Γιάννη Κασιώτη, Σουλειμάν Αλάγιαλη, της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών με το Λεύκωμα η Νίσυρος χορευει και τραγουδά, το βιβλίο των Κώστα Κογιόπουλου – Θεοδόση Διακογιάννη: Η Κως του Οlivier Rayet ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΟΥ 1871, βιβλίο του Παναγιώτη Νούτου, του Σταμάτη Αλαχιώτη, πραγματοποιήσαμε τη 2η Έκθεση Ζωγραφικής Κώων Ερασιτεχνών Ζωγράφων, συμμετείχαμε στην εσπερίδα για το Λινοπότι,  πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση ημέρα μνήμης για τους Προέδρους του Ομίλου που δεν είναι μαζί μας.

Είναι στην πορεία της έκδοσης το βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη: Αοιδοί και Ραψωδοί του Ομήρου ζουν και σήμερα στο νησί της Κω, τα Πρακτικά από τη διημερίδα της Αλάσαρνας, ο 14ος τόμος των Κωακών. Να είστε όλοι καλά, και να περάσετε ακόμα καλύτερα

Σας ευχαριστώ πολύ

ADVERTORIALS