Επιτυχημένη η εκδήλωση με θέμα «Το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων Εθελοντών το 1940», από την 80 ΑΔΤΕ στο ΔΙΙΚ

Επιτυχημένη η εκδήλωση με θέμα «Το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων Εθελοντών το 1940», από την 80 ΑΔΤΕ στο ΔΙΙΚ

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ», το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, στην Κω.  Η  εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Καραβίτη με θέμα «Το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων εθελοντών το 1940»  στόχο είχε, όπως είπε ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, να λειτουργήσει ως καταλύτης, ο οποίος θα δώσει το κατάλληλο ερέθισμα, ώστε τόσο τα στελέχη του στρατού όσο και ο τοπικός πληθυσμός να γνωρίσουν την ιστορία της πατρίδας μας, γιατί όποιος γνωρίζει την ιστορία, γνωρίζει το παρελθόν, κατανοεί το παρόν και ως εκ τούτου σχεδιάζει ορθά το μέλλον. 

 Την εκδήλωση προλόγισε ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Λάμπρος Ναζίφης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του  Συντάγματος των Δωδεκανησίων στη διαμόρφωση των συνόρων της χώρας μας, όπως είναι σήμερα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός, ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης και ο πρόεδρος του ΔΙΙΚ Αρ. Παυλίδης.

Στη συνέχεια ο ομιλητής κ. Γιώργος Καραβίτης αλλά και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών" μίλησε για την ηρωικότερη εκδήλωση πατριωτισμού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και όπως γράφει στο βιβλίο του για το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων:  

Έφυγαν από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα 

Είχαν την ιταλική υπηκοότητα…

Κατατάχτηκαν εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό…

Ήθελαν να πολεμήσουν τους Ιταλούς στα Δωδεκάνησα…

Πολέμησαν εναντίον των Γερμανών στη Μακεδονία το 1941…

Κάπως έτσι ορίζονται οι πραγματικοί ήρωες…


Οι διώξεις και η καταπίεση, που είχε επιβάλει στον ελληνικό πληθυσμό η φασιστική ιταλική κατοχή των «Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου», είπε ο κ. Καραβίτης έφεραν πολλούς Δωδεκανήσιους στην Ελλάδα ως νόμιμους ή παράνομους μετανάστες. Μετά την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου είπε, επετράπη σε όσους πληρούσαν τα κριτήρια ηλικίας και υγείας να καταταγούν στο ειδικά γι’ αυτούς συγκροτηθέν Σύνταγμα Δωδεκανησίων.
Οι ίδιοι πίστευαν αρχικά, είπε ο συγγραφέας, ότι θα στέλλονταν να απελευθερώσουν τα Δωδεκάνησα, αλλά οι ανάγκες του πολέμου απαιτούσαν να ενισχύσουν το Αλβανικό Μέτωπο και τελικά η γερμανική εισβολή επέβαλε την ανάπτυξή τους στο μέτωπο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, ο κ.Καραβίτης, περιέγραψε τα στρατιωτικά γεγονότα, τις κινήσεις του Συντάγματος και τα προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Συμμάχων στον τομέα ευθύνης του Συντάγματος Δωδεκανησίων. Αναφέρθηκε  στην σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία (αναφορές, διαταγές και εκθέσεις πεπραγμένων) των ελληνικών στρατιωτικών αρχών και τόνισε ότι το αρχειακό υλικό αποδεικνύεται εξαιρετικής σημασίας, διότι ανατρέπει πλήρως τα όσα καταγράφει η επίσημη στρατιωτική ιστορία μας για τη διάλυση του Συντάγματος Δωδεκανησίων κατά τη μοιραία σύμπτυξη.

Εκτός από τα ονοματεπώνυμα των υπευθύνων για τη διάλυση, από τα στρατιωτικά έγγραφα,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  προκύπτουν και δύο ακόμα ανησυχητικά συμπεράσματα. Αφενός το Σύνταγμα εκτελούσε διαταγή σύμπτυξης διαφορετική από εκείνη που του είχε δώσει η προϊσταμένη του αρχή και γνώριζαν όλες οι προϊστάμενες αυτών αρχές και αφετέρου επιβεβαιώνονται ορισμένες αφηγήσεις κατωτέρων αξιωματικών, που έδειχναν ότι κάτι πήγαινε πολύ λάθος με τη διακίνηση των διαταγών, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να τις λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν λόγω της ενιαίας κόντρα θέσης όλης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας.

Εν κατακλείδι, στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση,  ο ομιλητής και συγγραφέας περιέγραψε το γενικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι Δωδεκανήσιοι εθελοντές αποφάσισαν να καταταγούν στον Ελληνικό Στρατό, τις συνθήκες εκπαίδευσης και τον εξοπλισμό με τα οποία κλήθηκε να αγωνισθεί το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών,  τις γενικότερες στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας, την επάνδρωση των βορείων συνόρων της Ελλάδας και ειδικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας,  τις κινήσεις των ελληνικών, βρετανικών και γερμανικών δυνάμεων,τις σκέψεις και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και  ανέφερε ορισμένες ενδιαφέρουσες αποκλίσεις στις καταγραφές των διαφόρων πηγών. Και όπως είπε ο κ.Παυλίδης είναι η πρώτη φορά που δημόσια περιγράφεται το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων. 

Αξιοσημείωτη και η παρέμβαση του υπουργού  Αριστοτέλη Παυλίδη, οποίος ως καλός γνώστης της ελληνικής ιστορίας, αναφέρθηκε στο Σύνταγμα των Δωδεκανησίων, φέρνοντας στη επιφάνεια άγνωστες ιστορίες ηρωισμού των Δωδεκανησίων, καταφέρνοτας να συγκινήσει το ακροατήριο.

 Παρόντες ήταν ο  Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο Ιμάμης Κω κ. Δαμάδογλου, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της 80 ΑΔΤΕ, εκπρόσωποι των εφέδρων, των παλαιών πολεμιστών και απογόνων και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

  

ADVERTORIALS