ΑΦΜ σε όλους τους 12χρονους από Δευτέρα – Με αυτόματη διαδικασία

ΑΦΜ σε όλους τους 12χρονους από Δευτέρα – Με αυτόματη διαδικασία

Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ σε δεύτερη φάση θα χορηγηθεί ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα από ενός έτους (καθώς θα πρέπει να δηλωθούν από τους γονείς στη φορολογική δήλωση). Με αυτή την κίνηση διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λαμβάνουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα εξασφαλίζονται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων και ενισχύσεων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023 θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) και ανταλλαγή δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για τον ΑΦΜ που αποδόθηκε στο τέκνο μέσω:

• Ηλεκτρονικής ειδοποίησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία / Στοιχεία Επικοινωνίας.

• Ανάρτησης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία / Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Στοιχεία Φυσικού Προσώπου. Εκτιμάται ότι με αυτή τη διαδικασία θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι σε δεύτερη φάση να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Από την ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα τέκνα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση φορολογείται χωριστά το εισόδημα του ανήλικου άγαμου παιδιού και υποβάλλει δήλωση εφόσον το εισόδημα προέρχεται:

α) Από την παροχή της προσωπικής εργασίας του.

β) Από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS