Τέλος στο Μarket Pass - Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά

Τέλος στο Μarket Pass - Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά

«Παγώνει» η επέκταση του market pass το τελευταίο δίμηνο του έτους και αυτό που μένει και θα προχωρήσει κανονικά είναι οι ενισχύσεις που αφορούν τους μήνες Αύγουστο- Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με τις αιτήσεις να ξεκινούν να υποβάλλονται από αύριο Παρασκευή.

Επίσης, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ένα ποσό 100- 200 ευρώ, θα δοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο αντί τον Δεκέμβριο όπως αρχικά αναμενόταν. Επίσης στο «καλάθι» του πρωθυπουργού που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ παραμένει και αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος αλληλεγγύης.

Τις αλλαγές στο πακέτο παροχών της ΔΕθ προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΑΝΤ1, ανακοινώνοντας παράλληλα την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνονται δαπάνες για κρατική αρωγή προς όσους επλήγησαν από τις καταστροφές του Daniel ύψους 450 εκατ. ευρώ και αποζημιώσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ ειδικά στους αγρότες.

 

«Χρήματα απεριόριστα δεν υπάρχουν. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και ένα και δυο και τρία market pass. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια εθνική κρίση, που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.

«Θα στηρίζουμε τους ευάλωτους», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «ό,τι έχει ψηφιστεί ως οικονομική παροχή θα εφαρμοστεί κανονικά».

Έτσι λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα το «καλάθι των παροχών» κλειδώνει με αυτές τις αλλαγές και μένει να φανεί με την πάροδο του χειμώνα και της ενεργειακής κρίσης εάν θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα η μόνη σίγουρη ενίσχυση είναι τα 22 ευρώ/μήνα για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με το μέγιστο ποσό να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέχεται από 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Τα ποσά αυτά θα δοθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα καταβληθούν ως εξης:

* Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023:

– για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023
– για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25 η Σεπτεμβρίου 2023.

* Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25 η Σεπτεμβρίου.

ADVERTORIALS