Φτιάξε τη δική σου σπιτική γωνιά δροσιάς

Φτιάξε τη δική σου σπιτική γωνιά δροσιάς

Φτιάξε τη δική σου σπιτική γωνιά δροσιάς

Θα ήταν για όλους ένα ιδανικό σενάριο να είχαμε μια εποχιακή κατοικία με θέα τον απέραντο ορίζοντα και το ατέλειωτο μπλε της θάλασσας ή περιτριγυρισμένοι από την ηρεμία ενός ορεινού σκηνικού για να ξεφεύγουμε από την αστική βοή όποτε το έχουμε ανάγκη. Κι αν όχι, έστω να είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις ονειρικές συνθήκες για να απολαύσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη στο σπίτι μας, όπως για παράδειγμα μιας πισίνα ή ένας μεγάλος κήπος.

Το κοινό σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι η ευκαιρία που προσφέρουν για να ξεφύγουμε από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, και να μπορέσουμε να δροσιστούμε.

Ακόμη όμως κι αν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικότερες, με λίγη φαντασία και πολλή καλή διάθεση, μπορεί οποιοσδήποτε να φτιάξει μια γωνιά δροσιάς, στην κοινόχρηστη αυλή, τη βεράντα, ακόμη και μέσα στο σπίτι.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα στοιχεία που αν συνδυαστουύν, υπόσχονται να προσφέρουν την πολυπόθητη διαφυγή από τον καύσωνα, αλλά και πνευματική ηρεμία.

  1. Προστασία από τον ήλιο 

Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι η εύρεση του σημείου που φέρει τις προδιαγραφές να γίνει το επόμενο αγαπημένο σας. Βασική προϋπόθεση είναι η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στο ηλιακό φως, είτε όπως προκύπτει από φυσικούς ή υπάρχοντες παράγοντες  όπως δηλαδή η ύπαρξη ενός δέντρου ή η διάταξη της θέσεις των ανοιγμάτων και των γύρω οικιών, είτε μέσω επιπλέον τεχνητών παραμβάσεων, όπως η εγκατάσταση μιας πέργκολας ή μια τέντας.

  1. Σύστημα Ψύξης

Η επίτευξη της επιθυμητής και ανεκτής για τον οργανισμό θερμοκρασίας με φυσικά μέσα είναι βασικός  στόχος, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά σε περιόδους καύσωνα. Άλλωστε η γενικότερη άνεση είναι πολύ πιο θεμελιώδης, κι έτσι συνίσταται η χρήση ανεμιστήρων, και ιδίως αυτών που απελευθερώνουν σταγονίδια νερού, που συνδυαστικά με την περιστροφή, μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία.

Νέες καινοτόμες λύσεις έρχονται ανά περιόδους στην επιφάνεια, οπότε μια αναζήτηση ή συζήτηση με έναν αρμόδιο στην εφαρμογή λύσεων ψύξης, μπορεί να υποδείξει το πρωτοποριακό σύστημα που σου ταιριάζει. 

  1. Επίπλωση

Όσο ιδανικές και αν είναι οι συνθήκες που έχεις πετύχει, είναι πολύ εύκολο η προσπάθειά σου να πάει χαμένη και να μην εκμεταλλεύεσαι τη δροσερή σου γωνιά, αν δε μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά.  Επένδυσε σε ένα αναπαυτικό σαλόνι κήπου που θα σε ανταμείψει σε βάθος χρόνου, και αν η έκταση του χώρου το επιτρέπει, πρόσθεσε πιο παιχνιδιάρικες επιλογές, όπως μια κρεμαστή πολυθρόνα ή μια αιώρα.

  1. Πρασινάδα

Εμπλούτισε το μικρό σου παράδεισο προσθέτοντας διάφορα φυτά. Μάλιστα υπάρχουν φυτά που φημίζονται για τις ψυκτικές τους ιδιότητες, όπως η λεβάντα και η μέντα, που βοηθούν στην ψύξη και ταυτόχρονα απελευθερώνουν ευχάριστο άρωμα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις, είναι να επιλέξεις είδη που ευδοκιμούν σε πιο σκιερά περιβάλλοντα. Παρότι η προσθήκη φυσικών φυτών είναι προτεραιότητα λόγω της συνεισφοράς τους σε οξυγόνο, αν οι απαιτήσεις φροντίδας τους δε συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής σου, ακόμη και τα τεχνητά φυτά μπορούν να είναι βοηθητικά, αφενός γιατί μπορεί να επιλεχθεί ένα μεγάλο μέγεθος που να δημιουργεί επιπλέον σκιά, και αφετέρου γιατί μπορεί να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο, μέσω του οπτικού ερεθίσματος, προς αντίληψη μειωμένης θερμοκρασίας. 

  

ADVERTORIALS