Η μοιραία πτήση του Phantom – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη

Η μοιραία πτήση του Phantom – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη του Phantom F-4 II της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται, μετά την πτώση του αεροσκάφους χθες το πρωί στο Ιόνιο, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου.

Χθες, ανασύρθηκε νεκρός ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών, ενώ σε κατάσταση τριήμερου πένθους έχουν κηρυχθεί από χθες οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Το F-4 της 338 Μοίρας είχε απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης σε ζεύγος μαζί με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου. Το ζεύγος των F-4 πραγματοποιούσε πτήση χαμηλής ναυτιλίας σε ύψος 300 ποδιών πάνω από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όταν το ένα από τα δύο συνετρίβη στις 10.30 το πρωί. Αμέσως το αεροσκάφος που έμεινε στον αέρα άρχισε να κινείται πάνω από το σημείο της συντριβής, προκειμένου να γίνει ταχύτατα ο εντοπισμός του από τις δυνάμεις που έσπευσαν να επιχειρήσουν έρευνα και διάσωση.

Πρακτικά, οι δυνάμεις που ξεκίνησαν την επιχείρηση έρευνας για τα συντρίμμια του Phantom, τα οποία εντοπίστηκαν λιγότερο από δυόμισι ώρες αργότερα, βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής σε πολύ λίγα λεπτά.

Οι δύο χειριστές του δεύτερου Phantom έχουν πλήρη εικόνα του δυστυχήματος και οι μαρτυρίες τους θα είναι πολύτιμες για να φωτιστούν πτυχές της έρευνας για τα αίτια που, ούτως ή άλλως, θα διεξαχθεί.

Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με το δυστύχημα, οι πρώτες πληροφορίες συντείνουν στο ότι οι χειριστές δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων θέσεών τους, ούτε όμως και να επικοινωνήσουν μέσω του ασυρμάτου για κάποιο πιθανό πρόβλημα. Μετά και τη χθεσινή συντριβή, ο αριθμός των Phantom τα οποία υπηρετούν με αξιοπιστία υπό τα χρώματα της Π.Α. τα τελευταία 50 χρόνια, μειώθηκε στα 33.

Τη βαθιά οδύνη της και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, εξέφρασε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΑ, Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

«Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Π.Α. και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπτάμενου υποσμηναγού. Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και έδωσε εντολή να κηρυχθεί τριήμερο στρατιωτικό πένθος, από χθες έως τις 2 Φεβρουαρίου.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS