Ηχυρό μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου

Ηχυρό  μήνυμα Μπάιντεν για  την 25η Μαρτίου

Μήνυμα προς τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς με αφορμή τη τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.

Στο μήνυμά του  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει:

«Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους - και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Στη διάρκεια της καριέρας μου είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχαν την ευλογία να έχω μακρόχρονες φιλίες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, περιλαμβανομένου και ενός μεγάλου ηγέτη, που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που διακρίνουν την ελληνική κοινότητα, την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να αποδεχτεί κατάχρηση εξουσίας.

Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγετική δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη και δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλα σημεία στην Ελλάδα. Μέσω του συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου έχουμε προωθήσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε ασφαλέστερη την περιοχή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις, που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της περιοχής, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στην αντιτρομοκρατία και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στο κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας επί 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμη περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η διακοσιοστή επέτειος υπενθυμίζει στους Αμερικανούς και τους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών, που πυροδότησαν τις επαναστάσεις μας και τις αξίες επί των οποίων εδράζονται οι δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό σε μια χρονιά εορτασμών και εκδηλώσεων που τιμούν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες προκλήσεις κι αν βρεθούν στο διάβα μας.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ, Ο ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί και απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύττω διά της παρούσης την 25η Μαρτίου 2021 Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Μια Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, και καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμούν αυτήν την ημέρα με προσήκουσες τελετές και δραστηριότητες.»

ADVERTORIALS