Ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις: Η νέα διαδικασία τμηματικής εξόφλησης χρεών προς το δημόσιο

Ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις: Η νέα διαδικασία τμηματικής εξόφλησης χρεών προς το δημόσιο

'Ολες οι βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- οφειλές προς την εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση» των 12-24 δόσεων, μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4646/2019.

Επιπλέον, με τη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά έως και σε 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 43 του νέου φορολογικού νόμου:

1) Οφειλές που βεβαιώνονται στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:
α) σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις,
β) σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα σε επόμενες παραγράφους.

Στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ειδικότερα:

* Οσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019, αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

* Οσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα των δήμων, της Πολεοδομίας ή της Τροχαίας που βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ.

* Ολα τα χρέη προς την εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

2) Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ.

3) Ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις θα προσδιορίζεται όπως ακριβώς και με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση», δηλαδή κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης του οφειλέτη για τα μηνιαία έσοδα και τα μηνιαία έξοδά του, από την οποία θα προκύπτει το ποσό που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα στην εφορία.

4) Ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν εισοδηματικών κριτηρίων. Ειδικότερα, για οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής και με βάση:

-είτε τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση,
-είτε το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Το ποσό εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη (ο μέσος όρος της τελευταίας τριετίας ή το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου έτους) θα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή, κατά τον ακόλουθο τρόπο:

Για το τμήμα του εισοδήματος:

α) από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%,
β) από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%,
γ) από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%,
δ) από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%,
ε) από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%,
στ) από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%,
ζ) από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%,
η) πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Κάθε ένας από τους ανωτέρω συντελεστές θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, κατά μία (1) εκατοστιαία μονάδα για ένα (1) τέκνο, κατά δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες για δύο (2) τέκνα και κατά τρεις (3) εκατοστιαίες μονάδες για τρία (3) τέκνα και άνω.

Το ποσό που θα προκύπτει από τους υπολογισμούς βάσει της παραπάνω κλίμακας συντελεστών (το άθροισμα των γινομένων των τμημάτων του εισοδήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές) θα ανάγεται σε μηνιαία βάση, κατόπιν διαίρεσής του με το 12. Στη συνέχεια, το συνολικό ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής θα διαιρείται με το ποσό που θα έχει προκύψει από την αναγωγή σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της τελευταίας αυτής διαίρεσης, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, το οποίο ανέρχεται σε 30 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υποβάλει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα φορολογικά έτη που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής, θα χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

4) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα απαιτείται να υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση σε ειδική εφαρμογή που θα λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet.

5) Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση για τις έκτακτες οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ. Ο οφειλέτης θα μπορεί πάντως να επιλέξει δόσεις λιγότερες των 24.

6) Για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.

7) Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο θα προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%).

eftherostypos.gr

ADVERTORIALS