Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - διήρκεσε 1.30 ώρα- Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - διήρκεσε 1.30 ώρα- Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ολοκληρώθηκε, μετά από μία ώρα και 35 λεπτά, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Είχε προηγηθεί η παράθεση γεύματος από τον Ντόναλντ Τραμπ στον κ. Μητσοτάκη και στους ηγέτες των υπολοίπων χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο των δαπανών για την άμυνα σε ποσοστό τουλάχιστον 2% επί του ΑΕΠ.

Την ευθύνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να σέβονται και να ενεργούν με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

skai.gr


 Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ADVERTORIALS