Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» στο σχέδιο Τσακαλώτου - Διαρκής λιτότητα ως το 2022

Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» στο σχέδιο Τσακαλώτου - Διαρκής λιτότητα ως το 2022

Σε μια ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων η οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να καταλήγουν η Κομισιόν και το Βερολίνο. Το θέμα θα τεθεί στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου όπου θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο.

Τι αφορά η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων; Με αυτή η κυβέρνηση θα δεσμεύεται πως δεν θα πάρει πίσω καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα, ειδικά σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και υπηρεσιών και θα αποτελέσει τη βάση για το αναπτυξιακό σχέδιο.

Το 5ετές σχέδιο έως το 2022 το οποίο θα προηγηθεί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα αντικαταστήσει τα μνημονιακά προγράμματα έπειτα από την ολοκλήρωσή τους τον προσεχή Αύγουστο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το περιουσιολόγιο, την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και την επιλογή διεθυντικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης με αντικειμενικά κριτήρια. Δεν θα περιλαμβάνει ωστόσο νέους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανέρχεται στο 3,5% έως το 2022.

 Η "μη αντιστρεψιμότητα" περιλαμβάνει και τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή και θα ενεργοποιηθούν από το 2019 και μετά. Αφορά δε σε μεγάλο βαθμό το φόβο των Ευρωπαίων για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών στο Δημόσιο πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

ADVERTORIALS