ΚΩΣ: Φίλοι του ποδηλάτου, για την «Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας»

ΚΩΣ: Φίλοι του ποδηλάτου, για την «Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας»

Με αφορμή την «Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας» που ξεκινάει σήμερα 16 Σεπτέμβρη. Ένα πρακτικό παράδειγμα για το πόσο πίσω είμαστε και για το πώς ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός.

Η Ποντεβέδρα, μια πόλη 85.000 περίπου κατοίκων στη Βόρεια Ισπανία (Γαλικία)  έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 67% ενώ από το 2011 δεν έχει σημειωθεί σ αυτήν κανένα θανατηφόρο τροχαίο και το 73% των μετακινήσεων γίνεται με πόδια και ποδήλατο. Τα περισσότερα αυτοκίνητα απαγορεύεται να μπουν στο κέντρο της πόλης ενώ και αυτά που μπαίνουν έχουν όριο ταχύτητας τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ανατροπή ξεκίνησε το 1999, όταν εξελέγη δήμαρχος για πρώτη φορά ο Μιγκέλ Λόρες.  «Αλλάξαμε το αφήγημα. Είπαμε πως δεν θα βελτιώσουμε την κίνηση στους δρόμους αλλά αντίθετα θα ανακτήσουμε τα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους» λέει ο δήμαρχος.

Τα πάντα είναι εφικτά όταν οι προσπάθειες σου δεν εξαντλούνται σε "μια  νύχτα χωρίς ατυχήματα", "μια μέρα χωρίς νεκρούς" ή " μια βδομάδα κινητικότητας" αλλά χαράσσεις και υποστηρίζεις αποφασιστικά μια μακροπρόθεσμη πολιτική προς όφελος των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και του δημόσιου χώρου. Όταν δεν είσαι υπηρέτης ή dealer της μηχανοκίνησης.

ADVERTORIALS