Σε 486 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε Σύριος διακινητής, για τα ναυάγια με μετανάστες που είχαν γίνει σε Καλόλιμνο και Κω

Σε 486 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε Σύριος διακινητής, για τα ναυάγια με μετανάστες που είχαν γίνει σε Καλόλιμνο και Κω

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν και από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στους δύο αλλοδαπούς διακινητές Συριακής καταγωγής, για τα ναυάγια που είχαν σημειωθεί στην Καλόλιμνο και ανοικτά της Κω πριν από τρία χρόνια, όπου συνολικά 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνται άλλοι τέσσερις. 

Πιο συγκεκριμένα για την πρώτη υπόθεση στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισε 32χρονος Σύριος, ο οποίος ήταν ο χειριστής ξύλινου σκάφους μήκους 14 μέτρων, με το οποίο μετέφερε από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 160 άτομα, από τα οποία τα 16 πνίγηκαν στα παγωμένα νερά και άλλα τρία (μία γυναίκα και δύο παιδιά) αγνοούνται!

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε ένοχο όπως κατηγορούνταν χωρίς να αναγνωρίσει ελαφρυντικό στον 32χρονο αλλοδαπό, στον οποίο και επέβαλε 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 6 μήνες φυλάκιση και 1500 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα, 12 χρόνια κάθειρξη για το ναυάγιο από το οποίο επήλθε ο θάνατος, δηλαδή κατά συγχώνευση 486 χρόνια κάθειρξης, 3 μήνες φυλάκιση (από αυτά θα εκτίσει τα 25 έτη βάσει νομοθεσίας) και χρηματικό πρόστιμο 1.600.500 ευρώ.

Το ναυάγιο σημειώθηκε λίγο μετά  τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2015 όταν το λιμενικό ειδοποιήθηκε ότι ένα ξύλινο σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών έχει ανατραπεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και τρία αλιευτικά σκάφη, τα οποία ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καθ’ όλη τη νύκτα  και μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης, είχαν διασωθεί 139 άτομα, ενώ ανασύρθηκαν και 14 σοροί που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του νησιού. Λίγο μετά τις 8 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλύμνου σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μεταφέροντας άλλους τρεις (3) σορούς, ενώ την ίδια ώρα περίπου, δύτης που εξερευνούσε το βυθισμένο σκάφος που ήδη είχε ρυμουλκηθεί στον εξωτερικό μόλο του λιμανιού,  εντόπισε και ανέσυρε 2 ακόμη σορούς, μητέρας και ενός κοριτσιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που πνίγηκαν στους δέκα εννέα (19).

Επρόκειτο για πρόσφυγες και μετανάστες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) από τη  Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Μάλιστα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να εντοπιστούν.

Το ναυάγιο στην Κω
Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου και 31χρονος Σύριος κατηγορούμενος για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί πριν από τρία χρόνια στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά 9 πρόσφυγες και μετανάστες και να αγνοούνται δύο ανήλικα παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ούτε σε αυτόν τον αλλοδαπό κάποιο ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 6 μήνες φυλάκιση και 1500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα καθώς και 12 χρόνια κάθειρξης για την πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε ο θάνατος, δηλαδή κατά συγχώνευση 63 χρόνια κάθειρξη 3 μήνες φυλάκιση (από αυτά θα εκτίσει τα 25 έτη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) και χρηματικό πρόστιμο 190.500 ευρώ.

Το ναυάγιο είχε σημειωθεί στη μία και είκοσι τα ξημερώματα στις 17 Νοεμβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω. Το πολυεστερικό σκάφος που ήταν κυβερνήτης ο 31χρονος Σύριος μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω συνολικά 17 άτομα. Από αυτά διασώθηκαν μόνο τα έξι (ένας άνδρας και δύο ανήλικοι από το Ιράκ καθώς και ένας άνδρας και δύο γυναίκες από τη Συρία), οι υπόλοιποι βρήκαν τραγικό θάνατο και μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα.

Όπως έγινε γνωστό, τη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες εντόπισε αναποδογυρισμένη το προσωπικό του πλωτού σκάφους της δύναμης FRONTEX και άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν πλωτό ανοιχτής θαλάσσης και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Π.Ν., καθώς επίσης και ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α.

Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, αγνοούνταν δύο (02) αγόρια, από το Ιράκ και τη Συρία.

rodiaki.gr

ADVERTORIALS