Σ. Καμπουράκης: Ζητήσαμε την παραμονή εναέριου μέσου στην Κω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - Αιτηθήκαμε να έρθουν δασοκομάντος στο νησί

Σ. Καμπουράκης: Ζητήσαμε την παραμονή εναέριου μέσου στην Κω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - Αιτηθήκαμε να έρθουν δασοκομάντος στο νησί

Συνέντευξη στο kosnews24 για θέματα πολιτικής προστασίας και τις επαφές που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, έδωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω, Σταμάτης Καμπουράκης. 

Όπως δήλωσε ο κ. Καμπουράκης πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και φορείς, με τα θέματα που τέθηκαν να αφορούν στην πυρασφάλεια, την παραχώρηση ενός εναέριου μέσου πυρόσβεσης, την πρόσληψη δασοκομάντος, αλλά και άλλων θεμάτων που αφορούν στην πολιτική προστασία και την πυρασφάλεια του νησιού. “Πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε με τον δήμαρχο στην Αθήνα. Βρεθήκαμε σε ένα Φόρουμ που αφορούσε το πρώτο "έξυπνο δάσος" στον Υμηττό.  Αφορούσε ουσιαστικά συστήματα πυρασφάλειας για τον Υμηττό. Εκεί πέρα είδαμε ένα σύστημα με ανιχνευτές καπνού, φωτιάς και drone. Κατά τη διάρκεια του παραπάνω Φόρουμ, ενωθήκαμε με άλλους 90 δήμους, ώστε να είμαστε κι εμείς σε ένα στάδιο να μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις και να κάνουμε κάτι ανάλογο για το νησί μας. Με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι κάτι παρόμοιο ήταν κι αυτό που είχαμε κάνει το περασμένο καλοκαίρι στο νησί. Υπάρχουν δηλαδή οι θερμικές κάμερες μέσα στο δάσος όπου αν παρατηρήσουν κάτι δίνουν εντολή στα drones να σηκωθούν και να βρεθούν στο επόμενο δίλεπτο στο σημείο, ώστε να διαπιστωθεί εφόσον και αν χρειάζεται να παρέμβει και με τι μέσα πρέπει να παρέμβει», ανέφερε ο κ. Καμπουράκης και συμπλήρωσε ότι η παραπάνω συνάντηση ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική. Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής. Βασίλη Κικίλια λέγοντας:

«Στη συνάντηση αυτή εξέφρασα στον κύριο Κικίλια τους προβληματισμούς μου και τις αγωνίες μου σχετικά με το νησί της Κω και την πυρασφάλεια του. Ουσιαστικά ζήτησα εάν είναι δυνατόν, να εδρεύει ένα εναέριο μέσο και ειδικά ένα ελικόπτερο τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με τη δεξαμενή των 100 τόνων που έχουμε τοποθετήσει στη Ζιά, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στον οικισμό. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε ότι θα το κοιτάξει για την επόμενη σεζόν».

Ακόμα, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην αίτηση που έκανε στον υπουργό σχετικά με τα δασοκομάντος «Ζήτησα από τον Υπουργό να έχουμε και εδώ δασοκομάντος, ώστε σε περίπτωση ενός έκτακτου συμβάντος να έχουμε κάποιους πιο εξειδικευμένους ανθρώπους, οι οποίοι να μπορούν να μπουν πραγματικά μέσα στη φωτιά και να σταματήσουν εν τη γενέσει του οποιοδήποτε συμβάντος. Το είδε θετικά και η απάντηση που πήραμε είναι ότι την επόμενη περίοδο θα κοιτάξει να υλοποιηθεί το αίτημά μας. Ακόμα ζητήσαμε ανανέωση του στόλου με οχήματα .”

Επίσης, αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου τέθηκε το ζήτημα που αφορά στην Κέφαλο και το Εθελοντικό πυροφυλάκιο της πυροσβεστικής: « κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον αρχηγό της πυροσβεστικής, του δώσαμε ένα πλήρη φάκελο με τη νομοθεσία και το πώς σκεφτόμαστε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο το τελευταίο και πιο απομακρυσμένο χωριό του νησιού μας, δεδομένου ότι υπάρχει εκεί ένας σταθμός της πολιτικής προστασίας. Εμείς θα θέλαμε να τον αναβαθμίσουμε με επαγγελματίες πυροσβέστες, σε συνδυασμό με τους εθελοντές μας,τα μηχανήματα έργου και τα αυτοκίνητα που έχουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να επέμβουμε και να παρέμβουμε άμεσα εφόσον χρειαστεί. Εκεί η απάντηση ήταν πάρα πολύ θετική και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε και θετικές εξελίξεις».

Κλείνοντας, ο κύριος Καμπουράκης αναφέρθηκε στο σχέδιο προληπτικής εκκένωσης του οικισμού της Ζιάς.

« Είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος. Εύχομαι να είμαστε αχρείαστοι και το σχέδιο να παραμείνει σχέδιο. Συχνά θα το επικαιροποιούμε, θα βλέπουμε αν αλλάζει κάτι, θα βλέπουμε αν προκύπτουν νέα στοιχεία, ή άλλοι δρόμοι κι άλλοι έξοδοι διαφυγής. Ήδη βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο θεωρώ.» δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και άσκηση στην περιοχή.

ADVERTORIALS