Συνάντηση ενημέρωσης με θέμα την κοινωνική πολιτική,τις κοινωνικές δομές & τις δράσεις του Δήμου στην αντιμετώπιση της φτώχειας στο νησί μας.

Συνάντηση ενημέρωσης με θέμα την κοινωνική πολιτική,τις κοινωνικές δομές & τις δράσεις του Δήμου στην αντιμετώπιση της φτώχειας στο νησί μας.

Συνάντηση ενημέρωσης με θέμα την κοινωνική πολιτική, τις κοινωνικές

δομές και τις δράσεις του Δήμου στην αντιμετώπιση της φτώχειας στο νησί μας.

---Η συνάντηση έγινε χθες στο κέντρο συμβουλευτικής γυναικών στο Ζηπάρι.

Ζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για το έργο των δημοτικών δομών:

  1. Βοήθεια στο σπίτι: λειτουργεί εξυπηρετώντας 320 οικογένειες χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ λειτουργώντας σε όλο το νησί.

  2. ΚΔΑΠ-ΜΕΑ: λειτουργεί στο Σβουρενειο εξυπηρετώντας 32 παιδιά και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ

  3. Λέσχη Φιλίας: λειτουργεί στην πόλη της Κω και στο Ζηπάρι με τον Δήμο να πληρώνει το ενοίκιο του χώρου και χρηματοδοτώντας τις εκδηλώσεις τους

  4. Κοινωνικού Παντοπωλείου: αντί αυτού του θεσμού επιλέχτηκε η λειτουργία προγράμματος διανομής τροφίμων από την επιχείρηση κοινωνικής πολιτικής και χρηματοδοτείται με 40.000 ευρώ περίπου ετησίως

  5. Δημοτικό Ιατρείο: δεν λειτουργεί

  6. Στέγαση-σίτιση Αστέγων και προσφύγων: έγινε περίθαλψη 6 ανθρώπων και δεν υπάρχουν συν-δημότες μας άστεγοι. Θα γίνουν ενέργειες για ένταξη στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ‘’υπνωτήριο’’ για την δημιουργία στέγης φιλοξενίας

  7. Τσιγγάνοι και τα μικρά παιδιά τους: παίρνουν τρόφιμα από το πρόγραμμα διανομής τροφίμων και για τα παιδιά τους είναι σε εξέλιξη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που είναι διαχειριστής του προγράμματος ‘’ΡΟΜΑ’’ για την μελλοντική παρακολούθηση της βασικής εκπαιδευτικής διδασκαλίας στο 2ο δημοτικό σχολείο Κω.

  8. Για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών η δημοτική αρχή δεν έχει θέση με δεδομένο ότι μετά το 2015 το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να λειτουργεί όπως σήμερα. (''Προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2019. Ωστόσο, οι βασικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα'' είπε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης.) Η υπάρχουσα δημοτική συγκοινωνία πρέπει να καλύψει όλο τον δήμο και η σχέση του με το υπό απελευθέρωση σημερινό ΚΤΕΛ είναι ένα πολιτικό πρόβλημα.

--- Το συμπέρασμα της ενημέρωσης είναι ότι ενώ διακρίνουμε μέσω της συζήτησης ότι υπάρχει αγωνία και προσπάθεια στα εμπλεκόμενα πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα, της κ. Ρούφα και των εμπλεκομένων δημοτικών υπαλλήλων, όμως για μας τα αποτελέσματα είναι φτωχά και πολύ πίσω από τις υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες. Πρόκειται στην ουσία για κοινωνική πολιτική που περιορίζεται και στηρίζεται στην εφαρμογή κεντρικά χρηματοδοτούμενων υπηρεσιών.

---Το μοντέλο παραγωγής δημοτικού έργου που μας παρουσιάστηκε και στηρίζεται στον ολικό παρεμβατισμό του πολιτικού προϊσταμένου δεν είναι σύγχρονο. Κουράζει και δεν είναι αποτελεσματικό. Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης με την διακριτοποίηση των ρόλων της δημοτικής διοίκησης με την πολιτική ηγεσία θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότητα και την βελτίωση του παραγόμενου έργου κοινωνικής πολιτικής.

---Για να υπάρξει όμως ουσιώδης τοπική κοινωνική πολιτική πρέπει να ιεραρχηθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές ανάγκες, να γίνουν επιλογές, να κοστολογηθούν και να διατεθούν δημοτικά χρήματα, πάνω από τα 40-80.000 που διατίθενται μέχρι τώρα, από τα ίδια δημοτικά έσοδα. Που θα βρεθούν τα χρήματα, ειδικά την περίοδο χρεοκοπίας που διανύουμε; Πρώτα απαιτείται η ανάδειξη της κοινωνικής πολιτικής σε έργο προτεραιότητας! Στην συνέχεια η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών με τρόπο που να αυξάνει τα δημοτικά έσοδα από τις δημοτικές υπηρεσίες που παρέχονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, η διόρθωση του δημοτικού πελατολογίου, η αξιοποίηση ανενεργών πόρων και η διεκδίκηση χρεών παρελθόντων ετών μαζί με την ανάπτυξη και την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης στο νησί μας είναι ο μονόδρομος!!!

---Η Σ.Ε. θα συνεχίσει τις επαφές με πολιτικά και διοικητικά στελέχη του Δήμου μας με στόχο την άμεση αλληλο-ενημέρωση για την πολιτική που εφαρμόστηκε τα πρώτα 3 χρόνια του ενιαίου Δήμου μας με σκοπό την επικαιροποιηση του πολιτικού μας προγράμματος.

Για την Σ.Ε. Δ.Βαγγέλης, Ν.Τσακίρης, Λ.Γεωργαλής, Ν.Μυλωνας

ADVERTORIALS