Σχόλιο του Ν. Μυλωνά για την συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Κω

Σχόλιο του Ν. Μυλωνά για την συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Κω

Σχόλιο για την συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Κω

Η παράταξη μας θεωρεί τα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης στο νησι μας ως πρωταρχικό τομέα στον οποίο θα πρέπει ο Δήμος μας να παίξει τον δικό του αναντικατάστατο ρόλo.
Γι αυτό παρακολουθήσαμε την συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Κω με ενδιαφέρον.
Α. Εκτός του απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκε η εμπειρία της πρόσφατης επίσκεψης στην Κρήτη της αντιδημάρχου κ. Ρουφα και 2 μελών του συλλόγου για να δουν το θέμα της ''ομάδας παραγωγών'' και του ''δημοπρατηρίου'' που λειτουργούν εκεί.
Ο σύλλογος φάνηκε ότι προσπαθεί για τα τοπικά θέματα των παραγωγών αλλά το ενδιαφέρον μονοπώλησε η παρουσίαση της εμπειρίας της Κρήτης.
Το ερώτημα όμως είναι αν και πως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στο νησί μας οι θεσμοί των ομάδων παραγωγής και του δημοπρατηρίου.
Η μεταφορά της εμπειρίας ήταν καλή όμως υστερούσε στην σύνδεση του με την τοπική πραγματικότητα. Δεν παρουσιάστηκε με μια μορφή εξειδίκευσης που θα ταίριαζε στα δεδομένα του νησιού μας.
Η δημιουργία ''ομάδας παραγωγών'' προϋποθέτει ένα συνεργατικό κλίμα ανάμεσα στους παραγωγούς και ένα αρχικό κεφάλαιο από κάθε συμμετέχοντα στην ''ομάδα'', γιατί είναι μοντέλο επιχειρηματικής δράσης που ξεφεύγει από την συνήθεια του μεμονωμένου παραγωγού του νησιού μας.
Από την άλλη το δημοπρατήριο, που είναι κι αυτό μια μορφή επιχείρησης, για τα δικά μας δεδομένα η μορφή της Κρήτης δεν έχει καμιά τύχη γιατί η περίοδος λειτουργίας του θα είναι μικρή, όση και της τουριστικής περιόδου.
Χρειάζεται να γίνει μια σύνθετη δουλειά διαλόγου στα πεδία της εμπειρίας ανάλογων εφαρμογών, της οικονομίας, της ιδεολογίας και της πολιτικής που θα πείσουν και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού της ομάδας των παραγωγών που φαίνεται ότι μπορεί να περπατήσει στο νησί μας. Όσο για το δημοπρατήριο Κω εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια ισχυρά διαφοροποιημένη πρόταση από αυτή της Κρήτης.
Β. Είναι προεκλογική περίοδος και μεγάλα λόγια και τα μεγάλα έργα ακούγονται ύποπτα και αποπροσανατολιστικά. Όμως οι παραγωγοί και οι καταναλωτές έχουν μεγάλα προβλήματα και απαιτούνται άμεσες λύσεις. Άμεσα ο Δήμος μας εφαρμόζοντας τα άρθρα 75 και 203 του κώδικα που δίνουν αρμοδιότητες στην ανάπτυξη και τη σύνταξη επιχειρησιακού προγράμματος να προχωρήσει στην σύνταξη του στο οποίο να αναφέρονται δράσεις υποστήριξης του πρωτογενούς τομές.
Μερικές άμεσες και απλές μορφές είναι:
--Λαϊκές Αγορές σε όλο το νησί με τήρηση των ελληνικών προδιαγραφών
--Πιστοποιημένα καταστήματα πώλησης ντόπιων λαχανικών, φρούτων, ψαριών και κρεάτων
--ετήσια βράβευση και οικονομική στήριξη εστιατόριων που ειδικεύονται στην τοπική κουζίνα με την χρησιμοποίηση αποκλειστικά τοπικών προϊόντων
--επέκταση των σφαγείων με διαδικασίες τυποποίησης, τεμαχισμού και συντήρησης κρέατος
--δημιουργία υποδομών τυποποίησης και εμπορίας προϊόντων του πρωτογενούς τομέα
--χωροταξική κατοχύρωση των αγροτικών εκτάσεων
Για την Σ.Ε. Δ. Βαγγέλης, Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS