Ν. Μυλωνάς για την τράπεζα Δωδεκανήσου.''Δεν είναι αργά ούτε και τώρα μια συλλογική αντίδραση''

Ν. Μυλωνάς για την τράπεζα Δωδεκανήσου.''Δεν είναι αργά ούτε και τώρα μια συλλογική αντίδραση''

ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: δεν είναι αργά ούτε και τώρα για μια συλλογική αντίδραση με στόχο την διασφάλιση του συνόλου των υπηρεσιών της τράπεζας Δωδ/σου στα νησιά μας

Σοκαρισμένοι οι Δωδεκανήσιοι άκουσαν την ανακοίνωση της τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία κλείνει η τράπεζα Δωδεκανήσου (Τρ.Δω). Στο ερώτημα γιατί κλείνει υπάρχουν 3 απαντήσεις.

Α.Η άποψη των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών κύκλων της χώρας μας που μιλούν για : ‘’πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας’’ και ότι ‘’οι συνεταιριστικές τράπεζες αρνούνται να ρευστοποιήσουν τα μερίδια των πελατών τους και γι αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει το κλείσιμο’’! Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα είναι κεντρικά ελεγχομενη και η κυρίαρχη αυτή άποψη έχει να κάνει με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας και δικαιολογημένα αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια της άποψης. (Θυμίζουμε ότι από τα 50 δις που δόθηκαν για ενίσχυση-ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από τα 130 δις του 2ου μνημονίου) εξαιρέθηκαν οι συνεταιριστικές τράπεζες!!! λες κι αυτές δεν δάνειζαν Έλληνες στα πλαίσια της ενιαίας Εθνικής πολιτικής).

Β. Η επίσημη άποψη της διοίκησης της Τ.Δ. που λέει: ‘’ Η Τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Την έκλεισαν κάποιοι γιατί ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της Οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα επί εξαετία’’. Αυτά είναι σωστά αλλά δεν απαλλάσσουν την διοίκηση της Τρ.Δω από ευθύνες για καθυστερήσεις και απουσία σχεδιασμού πρόληψης του βίαιου άνωθεν κλεισίματος της, μια που οι κυρίαρχες τραπεζικές και πολιτικές επιδιώξεις ήταν γνωστές απότον Απρίλη του 2012 με το κλείσιμο των 3 μεγάλων ιστορικών συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαΐας, Λαμίας, Λήμνου-Λέσβου).

Γ.Η αλήθεια είναι πικρή. Με πρόσχημα ‘’την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας’’ και άλλα τέτοια ωραία λόγια που αποτελούν τους συγχρόνους πολιτικούς μύθους, εφαρμόζονται πολιτικές που στοχεύουν στην διασφάλιση της κερδοφορίας λίγων μεγάλων τραπεζών. Τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις προωθούν μέσα από την ανακεφαλοποίηση και την λεγόμενη αναδιάρθρωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα,την εκκαθάριση των αδύναμων κρίκων του τραπεζικού τομέα! Επιβάλλουν την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου με το κλείσιμο των μικρών συνεταιριστικών τραπεζών! Διευκολύνονται οι μεγάλες τράπεζες για εξαγορές και συγχωνεύσεις!

Το αποτέλεσμα θα είναι κατ αρχάς η απουσία παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε αδύναμους φορείς ( κάτοικοι μικρών νησιών, μικροεπιχειρήσεις κλπ), οι μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων εργαζόμενων και απολύσεις. Θα έχουμε την εφαρμογή της ενιαίας σκληρής πολιτικής σε βάρος των δανειοληπτών από λίγες και μεγάλες τράπεζες που θα καθορίζουν τους όρους δανεισμού και θα πιέζουν τους δανειολήπτες απαλλαγμένες από τις τοπικές και προσωπικές σχέσεις. Η Τρ.Δω. ήταν υποχρεωμένη να σεβαστεί τοπικές ιδιαιτερότητες δίνοντας περιθώρια σε τοπικές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους των δανείων τους.

Οι υπηρεσίες όμως που προσέφερε η Τρ.Δω. στα νησιά της Δωδεκανήσου δεν ήταν μόνο η χρηματοδότηση της τοπικής επιχειρηματικότητας, των μικροκαταθετων και η εξυπηρέτηση των κατοίκων και των μικρών νησιών μας. Είναι και ήταν κυρίως η διάχυση μιας τεχνογνωσίας και της αντίστοιχης κοινωνικής σχέσης σε χρηματοπιστωτικά θέματα στην Δωδεκανησιακή κοινωνία και η εν δυνάμει μέσω της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας ‘’θεμελίωση διαδικασιών τοπικής περιοχικής ανάπτυξης αξιοποιώντας τοπικούς κεφαλαιακούς πόρους’’ ! Τώρα, δρομολογείται η μονοπώληση των σχέσεων αυτών από ελάχιστους απρόσωπους κεφαλαιοκρατικούς τραπεζικούς ομίλους.

Το ερώτημα είναι: τι κάνουν οι κυβερνητικοί τοπικοί Βουλευτές και οι Δήμαρχοι, η απάντηση είναι: δεν είναι αργά ούτε και τώρα για μια συλλογική αντίδραση με στόχο την διασφάλιση του συνόλου των υπηρεσιών της τράπεζας Δωδ/σου στα νησιά μας. Οι δυσμενείς τοπικά πολιτικές αποφάσεις ανατρέπονται με τοπικές συλλογικές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS