Λύση στο πρόβλημα των χρεοφειλετών (18,0 εκ. ευρώ!!!) προς τον Δήμο Κω.

Λύση στο πρόβλημα των χρεοφειλετών (18,0 εκ. ευρώ!!!) προς τον Δήμο Κω.

Λύση στο πρόβλημα των χρεοφειλετών (18,0 εκ. ευρώ!!!) προς τον Δήμο μας!
Με αφορμή το θέμα ''Έγκρισης πρακτικού Φορολογικής Επιτροπής Δήμου Κω''.

1.Αν δείτε τον προϋπολογισμό 2014 του δήμου μας θα δείτε ότι είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός που χρόνο με τον χρόνο ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Αιτία γι αυτό είναι η (εκάστοτε) δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν βοηθά αλλά εμποδίζει τον οικονομικό δημοτικό μηχανισμό να ασκήσει σωστή και δίκαιη διαχείριση επί των δημοτικών εσόδων. Δεν είναι τυχαίο που στον προϋπολογισμό 2014 τα χρέη που δηλώνονται για πρώτη φορά αγγίζουν τα 6,0 εκ. ενώ τα χρέη παρελθόντων ετών φθάνουν τα 18,0 εκ.!!! Γιατί τόσο μεγάλο και πιο είναι το περιεχόμενο του χρέους προς τον Δήμο μας;
2.Το θέμα 16 του (δευτέρου) σημερινού δημοτικού συμβουλίου αφορά την έγκριση του πρακτικού της 2ης συνόδου του 2013 της Φορολογικής Επιτροπής Δήμου Κω. Είναι ενδεικτική του θέματος των χρεοφειλετών του Δήμου μας. Τα πρακτικά μας λένε ότι:
---Το διάστημα Ιούλιος-Οκτώβριος υπέβαλαν αιτήσεις διακανονισμού των χρεών τους, 63 οφειλέτες με συνολικό ποσό χρέους 1.295.515 ευρώ, (τα 604.826 οφειλές και τα 610.689 πρόστιμα). Ανάμεσα στους 63 υπάρχουν 4 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να οφείλουν το τέλος παρεπιδημούνταν του 2008 (!!!) συνολικού ποσού 1.187.516 ευρώ (οφειλές 640.815 και πρόστιμα 546.701). Δηλαδή οι 4 επιχειρήσεις οφείλουν το 91,60% των δηλωμένων προς διακανονισμό! Εκτίμηση μας είναι ότι αυτή η ποσοστιαία σχέση ισχύει για ολόκληρο το ποσό των χρεών παρελθόντων ετών που έχει φθάσει στα 18 εκ. ευρώ! Η αναλογική αναγωγή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από το συνολικό χρέος των 18 εκ., τα 16 εκ είναι οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων!!! Αφορούν χρέη στον δήμο μας από τέλη παρεπιδημούνταν, παραλιών, κοινοχρήστων χώρων, αποδιδόμενων λογαριασμών και ΔΗΦΟΔΩ. Έσοδα από τοπικούς φόρους που συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο γιατί λείπει η πολιτική βούληση να αναζητηθούν τα χρήματα στην ώρα τους. Σήμερα η πιο ορατή λύση είναι το ...''κούρεμα τους'' και όποιος ήταν συνεπής φορολογούμενος επαγγελματίας είναι φυσικό να νιώθει θύμα μιας άδικης πολιτικής αντιμετώπισης. Σαν αποτέλεσμα της αδικίας είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει στους ...φοροφυγάδες (ιδίως στην σημερινή εποχή της κρίσης και της υπερφορολόγησης).
3.Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Στόχος φυσικά δεν είναι η εξόντωση των επιχειρήσεων αλλά η λογική επίλυση.
---Ο δήμος μας οφείλει την πολιτική αντιμετώπιση, που είναι η προγραμματισμένη, συνεχής και σταδιακή εξόφληση μετά από συνεχή πίεση τόσο των υπηρεσιών όσο και της δημοτικής ηγεσίας. Αυτή η περίοδος είναι, στατιστικά αποδεδειγμένα, περίοδος αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων λόγω μείωσης του εργατικού κόστους και θεαματικής αύξησης της τουριστικής κίνησης. Επί πλέον είναι περίοδος μείωσης των εσόδων του δήμου από κάθε πηγή (α.κρατικές επιχορηγήσεις και β.φορολογικά έσοδα από τις λαϊκές τάξεις και τις μικροεπιχειρήσεις) γεγονός που καταγράφεται με την συνεχή μείωση του συνολικού ύψους του ετήσιου προϋπολογισμού. Είναι η πλέον κατάλληλη εποχή αλλά είναι και μονόδρομος για τον δήμο μας να διεκδικήσει τα οφειλόμενα. Αυτή η διεκδίκηση δεν είναι οικονομική αλλά κυρίως είναι πολιτική που έχει ως αντικείμενο την διεκδίκηση δημοτικής δικαιοσύνης και ισονομίας.
--- Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να προγραμματίσουν την αποπληρωμή των χρεών τους ενσωματώνοντας την στα ετήσια λειτουργικά τους έξοδα. Γι να γίνει όμως αυτό πρέπει η δημοτική αρχή να χαράξει πρώτα την πολιτική της λύση με βάση το συλλογικό συμφέρον και να σταματήσουν οι πελατειακές και πολιτικές εκδουλεύσεις στους οικονομικά ισχυρούς χρεοφειλέτες.
4.Ο ακρωτηριασμός της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου μας
Δυστυχώς οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας δεν επεξεργάζεται στατιστικά το χρέος και έτσι δεν μπορεί να προτείνει μέτρα για την πολιτική αντιμετώπισης των χρεοφειλετών. Είναι όμως η πολιτική ηγεσία που την μπλοκάρει, που της δένει τα χέρια γιατί αυτή δεν θέλει να θίξει τα κακώς κείμενα! Μεγάλο πολιτικό ζητούμενο είναι η αυτοτέλεια των ευθυνών διοίκησης και η αυτονομία της από τον έλεγχο σκοπιμοτήτων που της ασκεί η δημοτική αρχή απονεκρώνοντας την.
Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS