Προϋπολογισμός Δήμου Κω:Στα λόγια φιλολαϊκός αλλά στην ουσία με τους φίλους...μεγαλοεπιχειρηματίες

Προϋπολογισμός Δήμου Κω:Στα λόγια φιλολαϊκός αλλά στην ουσία με τους φίλους...μεγαλοεπιχειρηματίες

' Σχόλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου μας΄΄
στα λόγια φιλολαϊκός αλλά στην ουσία με τους φίλους...μεγαλοεπιχειρηματίες
---Το πρώτο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι η υπερβολή! Νούμερα που δεν επαληθεύονται ποτέ από τον ισολογισμό. Πράγματι το 2012 ενώ ο προϋπολογισμός ήταν περίπου 50 εκατομμύρια, ο ισολογισμός ήταν περίπου στα 24 εκατομμύρια! Το 2013 που προβλέπονταν 58 εκ. θα κλείσει περίπου το ίδιο ίσως και παρακάτω. Ο συντάκτης του προϋπολογισμού θυμίζει παραμυθά ,που πλέκει ιστορίες για να διασκεδάσει τους ακροατές . Ίσως είναι και ο τελευταίος αυτός της δημοτικής αφού κατά την γνώμη μας απέτυχε παταγωδώς σε αυτά που υποσχέθηκε να τα θυμίσουμε: α) ανέγερση δημοσίων κτηρίων β) όλα τα έργα θα τα έκανε με αυτεπιστασία και θα έδινε δουλειά σε όλους τους Κώους, γ) και η αιχμή του δόρατος, οι περίφημες συνεργατικές- κοινσεπ- κατά τον νόμο που από βλέπουμε στον προϋπολογισμό 2014 μόνο μια πήρε 1.970,00€ όλες οι άλλες έμειναν αριθμοί πάνω στο χαρτί και ήταν υποσχέσεις ''ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ''.
---Η χώρα μας περνάει μια διαρκή κρίση που την βιώνει κάθε συμπολίτης μας αλλά φαίνεται και στα οικονομικά του Δήμου μας: οι ΚΑΠ δηλ. τα χρήματα που δίνει το κράτος στον Δήμο μας έχουν μειωθεί από το 2010 στο 65% και δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα μειωθούν αφού στον προϋπολογισμό του κράτους οι δήμοι για το 2014 θα πάρουν ακόμη λιγότερα λεφτά. Οι πόροι των ΣΑΤΑ δηλ χρήματα από το κράτος για έργα τείνουν να μηδενιστούν. Η εκτίμηση μας είναι όχι μόνο δεν θα εκτελεστούν τα 75 εκατομμύρια του προϋπολογισμού 2014, αλλά του χρόνου δεν θα έχει λεφτά να κρατήσει όρθιες τις βασικές του υποχρεώσεις και να πληρώσει τους μισθούς με την πολιτική που ακολουθεί.
---Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική προς αυτούς που έχουν και μπορούν να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί! Αλλά βλέπεται στα λόγια είναι με τον λαό, αλλά στην ουσία ο κ. Δήμαρχος, είναι με τους φίλους...μεγαλοεπιχειρηματίες! Αυτό φαίνεται και αποδεικνύεται από τον προϋπολογισμό 2014 όπου:
Α. από το τέλος παρεπιδημούνταν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ο δήμος μας βεβαίωσε μόλις το ποσό 462.000€. Κάνοντας μια αναλογική αναγωγή το ποσό που δηλώθηκε από τα ξενοδοχεία προκύπτει ότι δεν είχαν τζίρο ούτε 100 εκατομμύρια! όταν η μέση εκτίμηση είναι ο τζίρος του ξενοδοχειακού τομέα είναι κοντά στα 400 εκατομμύρια.
Β. από τον ΔΗΦΟΔΩ τα έσοδα μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη είχαν εισπράξει μόνο 1.837.000 € από τα αναμενόμενα 3,9 εκ. Το 2012 προδιαγράφονταν έσοδα 4,5 εκ. και εισπράχτηκαν 3.5 εκ. Ελέω κακής και επιλεκτικής εφαρμογής του από τους διαδοχικούς διαχειριστές της τοπικής εξουσίας, δόθηκε η αφορμή να αμφισβητηθεί έντονα από την τοπική κοινωνία, να χάσει την λαϊκή του αποδοχή με συνέπεια να κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣΤΕ. Η μείωση και η αμφισβήτηση οφείλεται στο ότι αυτοί που πρέπει και μπορούν να πληρώσουν δεν πληρώνουν! Είναι αυτοί που λόγω της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ταυτόχρονης μεγάλης μείωσης των μισθών των εργαζομένων έχουν αύξηση των κερδών τους, εν μέσω της κρίσης. Αυτοί είναι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί και εμπορικοί όμιλοι οι οποίοι δεν καταβάλουν αυτό που πρέπει γιατί ο δήμος μας δεν πήγε να ελέγξει τα στοιχεία των δηλώσεων τους, να κάνει διασταύρωση στοιχείων και να επιδιώξει την είσπραξη οφειλομένων νέων και παρελθόντων ετών όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη!
Γ. Τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα τα έχουν προϋπολογίσει για το 2013 στα 6.600.000 € και έχουν εισπράξει μόνο 1.938.000€ στο τέλος Σεπτέμβρη όπως και να τα βάλεις δεν θα βγει το προϋπολογισμένο ποσό γιατί απλούστατα δεν άλλαξαν τους συντελεστές και ούτε φτιαχτήκαν οι οφειλές με βάσει τα πραγματικά μέτρα για τα ξενοδοχεία.
---Δύο είναι τα πράγματα: είτε είναι ανίκανοι για εισπράξουν τα ανάλογα ποσά είτε κάνουν εξυπηρετήσεις! Εκλογές έρχονται να μην έχει και μια βοήθεια από τον τάδε μεγαλοεπιχειρηματία η παράταξη του δημάρχου;
Στις μέρες της κρίσης κάποιος θα περίμενε να στηριχθεί ο δημότης μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου. Αντιθέτως βλέπουμε την συμμετοχή του δήμου στους παιδικούς σταθμούς να είναι στα 288.600 για το 2014 όταν μέχρι το 2010 η συμμετοχή του δήμου ήταν περίπου τις 500.000€ μόνο για το δημ διαμέρισμα της Κω!.
Για την Σ.Ε. Ν.Tσακίρης, Ν.Μυλωνας

ADVERTORIALS