Ν. Μυλωνάς: Η αναβολή του δημοτικού συμβουλίου έγινε με ευθύνη της δημοτικής αρχής

Ν. Μυλωνάς: Η αναβολή του δημοτικού συμβουλίου έγινε με ευθύνη της δημοτικής αρχής

ΘΕΜΑ: '' η αναβολή του δημοτικού συμβουλίου έγινε με ευθύνη της δημοτικής αρχής και αντανακλά τις πολιτικές και διαχειριστικές της αδυναμίες''
---Η δημοτική αρχή έκανε το πρώτο πολιτικό λάθος να υποβαθμίσει την συζήτηση του προϋπολογισμού σε ένα fast-track δημοτικό συμβούλιο που ξεκινούσε στις 4.00 το απόγευμα και θα τέλειωνε πριν ...την έναρξη του επόμενου μετά 3 ώρες μέσα στην θεματολογία του οποίου δεν υπήρχε κάποιο θέμα που να δικαιολογούσε την άμεση και συνεχόμενη σύγκλιση του οργάνου. Στόχος ήταν προφανώς να μην υπάρξει διάλογος και να μην εκτεθεί στην δημόσια κριτική ο προϋπολογισμός του 2014.
---Το δεύτερο πολιτικό λάθος είναι η ακύρωση του μόλις 2 ώρες πριν την σύνοδο προφασιζόμενη τις .. καιρικές συνθήκες και την εξ αυτής απουσία δημοτικών συμβούλων! Ο νομοθέτης ασχέτως των εκλογικών ποσοστών δίνει στην δημοτική αρχή ισχυρή πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3 των μελών του Δ.Σ. και στον δήμο μας η αναλογία είναι 22 της πλειοψηφίας του 42% με 11 της αντιπολίτευσης ακριβώς για να έχει την δυνατότητα πλήρους ελέγχου των δημοτικών διαδικασιών. Για την αναβολή η πλήρης ευθύνη ανήκει στην δημοτική αρχή και είναι πρόσχημα ο κακός καιρός που καλύπτει δικές της υποκειμενικές αδυναμίες. (...λέτε η απουσία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους του μοναδικού συμβούλου της Σ.Ε. κ. Βαγγελη να είναι μέρος της αιτιολόγησης της αναβολής; ο Δ.Β. από αίσθημα ευθύνης επέστρεψε άρον -άρον σήμερα το μεσημέρι στο νησί για να πάρει μέρος στην συζήτηση του προϋπολογισμού)
---Όμως η αναβολή κατά την γνώμη μας είναι συνέπεια των αλλαγών που έγιναν με τον νόμο Ν.4172/2013, άρθρο 77 ,οπού καταργούνται οι προβλέψεις του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης (Ν.3463/2006-Καποδιστριας- άρθρα 1 και 2) και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Ν.3852/2010 άρθρα 266 που έδιναν το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να συζητήσουν και να ψηφίσουν τους προϋπολογισμούς μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών επιβάλει την ειδική συνεδρίαση μέχρι 15 Νοεμβρίου με πολλές προϋποθέσεις που ανάμεσα τους κρατάμε την πολύ σημαντική προϋπόθεση του καταμερισμού του προϋπολογισμού στις δημοτικές κοινότητες! αυτό που ήταν προαιρετικό στους προηγούμενους νόμους τώρα γίνεται υποχρεωτικό! Επιβάλλεται στις δημοτικές κοινότητες να έχουν δικό τους προϋπολογισμό σύμφωνα με το άρθρο 77 παράγραφος 3!!!
---Η είσοδος του προϋπολογισμού του δήμου μας προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα 22-11 είναι εκτός των προβλέψεων του νόμου και αυτός είναι πραγματικός λόγος της αναβολής. Θα ζητηθεί, επειδή κι άλλες δημοτικές αρχές δεν παρακολουθούν ή αδιαφορούν για τα δρώμενα στην βουλή των Ελλήνων, κάποια υπουργική απόφαση που να καλύπτει το εκπρόθεσμο, όπως συνηθίζεται.
---κάθε εμπόδιο για καλό! έλεγαν παλαιοτέρα για να καλύψουν την αβεβαιότητα της εποχής! Για το νησί μας και μόνο το ότι θα εφαρμοστεί η εσωτερική αποκέντρωση του δήμου μας δίνοντας μια (στοιχειώδη έστω) οικονομική οντότητα στις δημοτικές μας κοινότητες όπως επιβάλλει ο νόμος είναι κάτι πολύ σημαντικό!!! Έτσι οι 6 τοπικές μας κοινότητες να συζητήσουν τον δημοτικό προϋπολογισμό και με κάποιο τρόπο θα συμμετέχουν και στην εφαρμογή του! Αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται;
---επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού θα επανέλθουμε.
Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS