Ν. Μυλωνάς: Για ποια ‘’βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας’’ μπορούμε να μιλήσουμε

Ν. Μυλωνάς:  Για ποια ‘’βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας’’ μπορούμε να μιλήσουμε

Θέμα: Για ποια ‘’βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας’’ μπορούμε να μιλήσουμε όταν έχει καταλυθεί η αυτονομία της τοπικής πολιτικής ηγεσίας;
  1. Το θέμα του σαββατοκύριακου είναι η συζήτηση (συνέδριο το ονομάζει η δημοτική αρχή), για την ‘’βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας’’.  Η συζήτηση θα γίνει, όπωςβλέπουμε απότο πρόγραμμα, ανάμεσα σε πολιτικούς εκπροσώπους των 3 επιπέδων εξουσίας: βουλής-περιφέρειας-Δήμου και μερικών εκπροσώπων κοινωνικών οργανώσεων και τοπικών φορέων, αποδεικνύοντας μια συνέχεια στην τοπική πολιτική για την τοπική ανάπτυξη από το 1974 μέχρι σήμερα, σε επίπεδο προσώπων, λόγων και έργων. Αυτό εκφράζεται και μέσα από τις επικεφαλίδες των εισηγήσεων που θα γίνουν. Πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει μια εισήγηση που να κρίνει αυτό που έγινε τα χρόνια της ανάπτυξης και να προτείνει μια νέα, μια άλλη πορεία διαφορετική από την υπάρχουσα. Iσως και επειδή τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις από το 74 μέχρι σήμερα είναι οι διαχειριστές της τοπικής κατάστασης τους φέρνει στην πολύ δύσκολη θέση να μιλήσουν για τα λάθη τους και για την αναγκαία στροφή μετά την κρίση.

Καλά πήγαιναν τα πράγματα τόσα χρόνια! Κάπου έχουμε κάποια προβλήματα! Μας λένε!

 Όμως η υπερανάπτυξη στον τοπικό τουρισμό συνοδεύτηκε με μια (ανέλπιστη) πρωτοφανή φτώχεια στα τοπικά εισοδήματα και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας που έχει βιαστεί! Αυτό όμως που φαίνεται να έχει ενoχλησει την τοπική πολιτική ηγεσία είναι το all inclusive γιατί ως ‘’νόμιμη’’ εμπορική διαδικασία έχει μπλοκάρει’ την διάχυση των πλεονασμάτων από την τουριστική παραγωγή προς την μικρομεσαία τοπική επιχείρηση. Σε αυτό μόνο το θέμα η κατεστημένη πολιτική ηγεσία έρχεται να διαφοροποιηθεί από την μέχρι χθες επαναλαμβανόμενη φρασεολογία της περί τοπικής ανάπτυξης, και θέλει να μας πει κάποιες καθησυχαστικές σκέψεις της που αμφιβάλλουμε αν θα οδηγήσουν σε κάποιες παρεμβατικές πολιτικές διαχείρισης του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Και αυτό γιατί το πρόβλημα με τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται στο all inclusive! Το πρόβλημα μας είναι το συνολικό πρότυπο της παραγωγής και της διανομής του τουριστικού πλούτου στο νησιά μας! είναι το πρόβλημα, ο πυρήνας των προβλημάτων μας αυτό που έχει δημιουργήσει ο γιγαντισμός  και ο ολιγοπωλιακός έλεγχος της τοπικής οικονομίας από ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους που μαζεύουν τον πλούτο και τα κέρδη στο νησί μας! Είναι το πρόβλημα της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων! Σαν αποτέλεσμα έχουμε το γεγονός οι μεγάλες επιχειρήσεις να σκιάζουν με το μεγάλο οικονομικό τους βάρος τόσο την τοπική αγορά (all inclusive) όσο και τις δημοτικές αρχές των τοπικών κοινωνιών (παράδειγμα η σχέση Καΐσερλη-ΜΗΤΣΗ) και αυτό αποτελεί το πολιτικό μας πρόβλημα!!!Για ποια ‘’βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας’’ μπορούμε να μιλήσουμε όταν έχει καταλυθεί η αυτονομία της τοπικής πολιτικής ηγεσίας από τον έντονο ταξικό κοινωνικό διαχωρισμό; 

  1. Είναι γνωστό ότι οι βασικοί άξονες της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης καθορίζονται σε κυβερνητικό επίπεδο από όπου ελέγχονται οι χρηματοδοτήσεις και η φορολογία των τουριστικών επιχειρήσεων και εν μέρει από τον έλεγχο της πολιτικής γης και φυσικών πόρων, τομείς στους οποίους δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες μέσω του Δήμου να ασκήσουν μια παρεμβατική πολιτική.

Είναι αποδεδειγμένο όμως ότι ο Δήμος μας, από το 1974 μέχρι σήμερα, ουδέποτε άσκησε παρεμβατική πολιτική στα θέματα χρήσεων γης και φυσικών πόρων (νερό, παραλία, τοπίο, βιότοποι, κλπ) ούτε εκμεταλλεύτηκε σωστά τις οποίες δυνατότητες μετατροπής εισφοράς γης σε χρήμα, απαλλοτριώσεις, δουλείες διόδου κλπ για να μπλοκάρει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και του μεγέθους της τουριστικής εκμετάλλευσης, επιτρέποντας την δημιουργία τεράστιων συγκροτημάτων-ολιγοπώλιων της τοπικής τουριστικής αγοράς. Μέγιστο παράδειγμα πολιτικής ευθύνης η με δική της παρέμβαση τοποθέτησης στο ράφι της χωροταξικής μελέτης ΔΟΞΙΑΔΗ το 1990-1995 που έθετε ανώτατο όριο δυναμικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί μας τις 300 κλίνες και δημιουργούσε ζώνες απαλλαγμένες από την τουριστική ανάπτυξη στο θαλάσσιο μέτωπο του νησιού, καθορίζοντας ζώνες προστασίας κλπ.

  1. τοσυνέδριοδεν μπορείναξεφύγειτουκανόναμηνθίγεταιτακακώςκείμενα.Οιπροτάσειςπου ακούγονταιαποτελούνσυντήρησητηςυπάρχουσαςκατάστασηςκαιαντιμετωπίζουνμεοικονομικίστικοτρόποτηνκρίσηκαι την απουσίαστόχωνγιατομέλλονΠρέπεινα ξεκινήσειηεφαρμογή μιας νέας στρατηγικής γιαένανέομοντέλοανάπτυξηςΜιλάμε γιαπρόγραμμα10χρόνωνπουθαεπιδιώκειτηνπροσαρμογήτηςτοπικήςοικονομίαςστονδιεθνήκαταμερισμόεργασίαςμεόρουςαπασχόλησηςκαιανάπτυξης,μεπεριβαλλοντικήπροστασίακαιδίκαιηκατανομήτωνεισοδημάτωνκαι ένασαφή στρατηγικό στόχοΗδημοτικήεξουσίαμπορείνααλλάξειπράγματαΜΠΟΡΕΙνα βάλειδικλείδεςνα αναδείξειάλλεςπροτεραιότητες, να επιδιώξειμιανέαγενιάπολιτικώνπουδιευρύνουν τα δημόσιααγαθά (ηλεκτρονική διαχείριση πόρωνκαιυλικών, βάσειςδεδομένων πληροφορικής, κλπ). καιδημιουργούνθέσειςεργασίαςπλήρουςκαισταθερήςαπασχόλησηςδιευρύνονταςτηνπαραγωγικήβάσηκαιδημιουργώνταςνέεςπαραγωγικέςεξειδικεύσεις.Μόνομιαυγιήςισορροπημένη, ανταγωνιστικήτοπική παραγωγική διαδικασία καιένας παρεμβατικός δήμοςμπορεί να σταθείφραγμόςστις υπαρκτές κακέςσυνέπειεςτουκαθεστώτος τηςελευθερίας τωναγορών.

Για την Σ.Ε. Ν Μυλωνάς 

Κως  Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00  ΤΗΛ 22420-20674    fax 22420-2679

ADVERTORIALS