Λιμάνι Μαστιχαριου, κλασσικό πολιτικό σφάλμα παράκαμψης των τεχνικών υπηρεσιών!

Λιμάνι Μαστιχαριου, κλασσικό πολιτικό σφάλμα παράκαμψης των τεχνικών υπηρεσιών!

 

Λιμάνι Μαστιχαριου, κλασσικό πολιτικό σφάλμα παράκαμψης των τεχνικών υπηρεσιών!

---Πριν από 2 μήνες έγινε κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνονταν τόσα χρόνια με τον καθαρισμό των φυκιών στο λιμάνι Μαστιχαριου. Όπως με πολιτική απόφαση μπάζωσαν τις γέφυρες του λιμενοβραχίονα, (παραβιάζοντας την τεχνική μελέτη της κατασκευής και δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή), έτσι και τώρα, χωρίς τεχνική υποστήριξη,  με πολιτική απόφαση και την επίβλεψη του κ. δημάρχου, των κ.κ. αντιδημάρχων και του κ. προέδρου της ΔΕΥΑΚ(έλεος!) άνοιξαν 2 κενά-γέφυρες (πίπες) με την δημιουργία μιας στενής διώρυγας υπό οξεία γωνία σε σχέση με τον βραχίονα, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της προσάμμωσης, των λιμναζόντων υδάτων και των φυκιών που προκαλούσαν έντονη δυσοσμία και υποβαθμίζοντας την περιοχή.

Σωστή η απόφαση αλλά το αποτέλεσμα με ερωτηματικό. Πέρασε δεν πέρασε ένας μήνας και το περασμένο Σάββατο 2 εκσκαφείς και 2 φορτηγά καθάριζαν και πάλι το στενό τεχνητό κανάλι που δημιουργήθηκε από την άμμο και τα φυκια! Αρα κάποιο τεχνικό λάθος έγινε!

Μα πώς να μην γίνει λάθος όταν σε καθαρά τεχνικά θέματα την ευθύνη (μια εβδομάδα σήριαλ δηλώσεων δημάρχου, αντιδημάρχων κλπ!!!) διεκδικούν τα πολιτικά πρόσωπα παρακάμπτοντας τους υπευθύνους τεχνικούς των δημοτικών υπηρεσιών; Μέχρι τώρα κάναμε καθαρισμό στην λεκάνη του λιμανιού, τώρα θα απαιτείται καθαρισμός της διώρυγας; Τι μπορεί να γίνει; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Σε ποιο λιμάνι μετά την μερική αποτυχία μιας παρέμβασης δεν θα γίνονταν ένας διάλογος των αρμόδιων τεχνικών για να χαραχτεί η σωστή παρέμβαση, πριν ξαναπιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες; Σε ποια πόλη θα σχεδίαζαν και θα επέβλεπαν ένα καθαρά τεχνικό έργο  οι πολιτικές αρχές;

Το πρόβλημα θα λυθεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο, θα προταθούν εναλλακτικές λύσεις σε τεχνικο και οικονομικό επίπεδο και μετα οι πολιτικοί διαχειριστές θα επέλεγαν. Αυτό βέβαια απαιτεί ένα ώριμο τεχνικό επιτελείο, το οποίο μόνο μέσα από την εμπειρία της αποκλειστικής ευθύνης μελέτης και κατασκευής των δημοτικών εργων μπορεί να δημιουργηθεί. Όταν όμως  οι πολιτικοί υποκαθιστούν τους τεχνικούς,  τους ακρωτηριάζουν! και η κοινωνία στερείται των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους για τις οποίες τους πληρώνει! Αυτό βολεύει τους πολιτικούς γιατί υποβαθμίζοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την υπευθυνότητα των δημοτικών υπαλλήλων τους ελέγχουν και τους χρησιμοποιούν όπου και όπως τους βολεύει! Κλασσικό πρόσφατο παράδειγμα η πρόχειρη τεχνική έκθεση που βαφτίστηκε μελέτη διαπλάτυνσης του Λιμανιού στο Μανδράκι της Κω, η οποία κακώς υπογράφεται από μηχανικούς, προφανώς γιατί δεν είχαν το θάρρος να πουν : ‘’αυτό δεν είναι αρμοδιότητα μου, ή αυτό δεν είναι τεχνικά σωστό και δεν υπογράφω’’! Το ίδιο έγινε και επί Κυρίτση με το τοιχειο στην Β. Γεωργίου που κατέρρευσε. 

Το πολιτικό ζήτημα που θέτουμε είναι η διάκριση εξουσιών. Άλλο πράγμα η διοικητική, η οικονομική, η τεχνική αρμοδιότητα και ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών και άλλο πράγμα η πολιτική ευθύνη της δημοτικής αρχής! Η δημοτική μηχανή έχει αυτοτέλεια και αυτενεργεί στην βάση των πολιτικών στόχων της δημοτικής αρχής, σεβόμενη την κοινωνία και την επιστήμη και όχι ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη από τον κάθε παράγοντα της δημοτικής αρχής!

Στην περίπτωση του Μαστιχαριου πρέπει να πάρουμε την γνώμη κάποιου ειδικού.

Αυτό όμως που φαίνεται από πρώτη ματιά και θα το έλεγε ο οποιοσδήποτε τεχνικός ερωτόμενος εάν έχει αυτοπεποίθηση των γνώσεων του, είναι ότι η τεχνητή διώρυγα απαιτεί διεύρυνση στο μέτωπο της προς την ανοικτή θάλασσα, αμβλύνοντας την οξεία γωνία για να διευκολυνθεί η ροη των θαλασσίων ρευμάτων και να αποφευχθούν τα σημεία ‘’τυρβώδους ροής’  που προκαλούν την στάθμευση άμμου και φυκιών στην εσωτερική γωνία της όλης παρέμβασης.

για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS