''Η δημοτική αρχή αρκείται στο να κάνει πολιτική μέσω της απραξίας και της μεγαλοστομίας''

''Η δημοτική αρχή αρκείται στο να κάνει πολιτική μέσω της απραξίας και της μεγαλοστομίας''

ΘΕΜΑ: ''δεύτερη 3-ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:

'' η δημοτική μας αρχή αρκείται στο να κάνει πολιτική μέσω της απραξίας και της μεγαλοστομίας

Αν στόχος του δημοτικού συμβουλίου ήταν να υπηρετεί την αλήθεια και να βελτιώνει με τις αποφάσεις του την υπάρχουσα κατάσταση στο Δήμο μας, τότε το 30ο θέμα του, που αφορούσε την Έγκριση της 2ης τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού Δήμου Κω του οικονομικού έτους 2013 θα ήταν πρώτο ή ανάμεσα στα πρώτα και προτελευταίο στα 32 συνολικά θέματα της τελευταίας σύγκλησης του!

Τι λέει το επίσημο κείμενο του δήμου για την πορεία των οικονομικών του στα μισά του 2013;

Α. Στο σκέλος των εσόδων:

---Τα τακτικά έσοδα στο εξάμηνο κινήθηκαν στο 24,47% που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση θα κινηθούν στο 48,95% ή κάτι παραπάνω, πάντως πολύ μακριά από τον στόχο του προϋπολογισμού .

----Τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων ετών (τακτικά) βεβαιωθέντα ανέρχονται στο ποσό των 17.847.450 ευρώ και αποτελούν το 88% των ετήσιων Τακτικών εσόδων !!!!! από αυτά έχουν εισπραχθεί το α 6-μηνο μόλις 173.940,20 ή αν το ανάγουμε σε ετήσια βάσει σε ποσοστό 1,95%!

---στο λογαριασμό «Επιχορηγήσεις για επενδύσεις » εδώ που διαγράφεται τα αναπτυξιακό κομμάτι της διαχείρισης του δγημοτικο0υ χρήματος έχει αναγραφεί το ποσό των 24.939.653 ευρώ και στο Α' εξάμηνο έχει καλυφθεί μόλις το ποσό των 1.780.017,87 ευρώ ή αν το ανάγουμε σε ετήσια βάσει σε ποσοστό 14,27%!

---Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και με την έως τώρα πολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής, είναι αδύνατο να καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού έστω και εάν οι επιχορηγήσεις αυτές αφορούν έργα ώριμα προς εκτέλεση.

---Συμπερασματικά το σκέλος των εσόδων προδιαγράφεται από την τριμηνιαία κατάσταση ότι θα υλοποιηθεί κάτι λιγότερο από το 50% του προϋπολογισμού!

---Η δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει μεθόδους διαχείρισης αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος των αλλαγών. Πρέπει να βελτιώσει τους δείκτες υλοποίησης του προϋπολογισμού. Να δημοσιεύσει του καταλόγους χρεοφειλετών, και να πάρει μέτρα εξορθολογισμού του προϋπολογισμού και απολογισμού με την εκκαθάριση των απαιτήσεων από τα επισφαλή ποσά.

Β. Στο σκέλος των εξόδων:

---Εδώ τα πράγματα είναι μια από τα ίδια: καμία κίνηση μείωσης δαπανών, καμία κίνηση αύξησης επενδύσεων σε δημοτικά έργα! Οι ανελαστικές δαπάνες (Αμοιβές προσωπικού ,αμοιβές τρίτων και των αναλώσιμων ) εκπληρώνονται κανονικά. Πέραν αυτού ουδέν! Οι Επενδύσεις που έγιναν στο 6-μηνο είναι 2.005.130,82 σε συνολικό ποσό 28.010.238,46, ή αν το ανάγουμε σε ετήσια βάσει σε ποσοστό σε ετήσια βάση σε ποσοστό 14,32%, ΜΗΔΕΝ δηλαδή!

Τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει; Παρά πολλά! Φαίνεται όμως ότι η δημοτική μας αρχή αρκείται στο να κάνει πολιτική μέσω της απραξίας και της μεγαλοστομίας!!

---Εκσυγχρονισμός λειτουργίας του Δήμου, Ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών, επικαιροποίηση του δημοτικού, πελατολογίου είσπραξη οφειλών και αναπτυξιακή πολιτική εκμεταλλευόμενη την συγκυρία τη αύξησης της τουριστικής κίνησης και επεκτατική δημοτική πολιτική για την αντιμετώπιση της κάμψης της παραγωγής και της ανεργίας.

Για την Σ.Ε. Δ. Βαγγέλης, Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS