Ενιαίο ψηφοδέλτιο διπλής λίστας στον Δήμο ή πολιτικές αλλαγές για τις οποίες δεν μιλάμε...

Ενιαίο ψηφοδέλτιο διπλής λίστας στον Δήμο ή πολιτικές αλλαγές για τις οποίες δεν μιλάμε...

Ενιαίο ψηφοδέλτιο διπλής λίστας στον Δήμο ή πολιτικές αλλαγές για τις οποίες δεν μιλάμε για να μην θίξουμε πρόσωπα και καταστάσεις;

--- ''Κάθε αντιπολιτευόμενος λέει ΟΧΙ στις προτάσεις της κυβέρνησης ή της δημοτικής αρχής! Τίποτα δεν σας αρέσει! Ενώ υπάρχει μια κακή κατάσταση γύρω από το πρόβλημα των δημοτικών εκλογών με τα κόμματα που η τώρα η κυβέρνηση θέλει να σπάσει με τα διπλά ψηφοδέλτια, εσείς λέτε όχι!''.

---Η εμπειρία μας στην Κω αναδεικνύει ότι το πρόβλημα στον Δήμο δεν είναι τόσο η εκλογική διαδικασία όσο το περιεχόμενο των πολιτικών και οι πρακτικές στην διαχείριση που εφαρμόζονται.

Δυο παραδείγματα:

--- Στην περίπτωση μεγάλου χρεοφειλέτη (όμιλος ΜΗΤΣΗ) ο κ. Καϊσερλης παραβαίνοντας τον νόμο παρακάμπτει την δημοτική οικονομική υπηρεσία και χορηγεί ο ίδιος βεβαίωση άρσης δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας για να μπορέσει ο χρεοφειλέτης να εισπράξει επιδοτήσεις 9 εκ. ευρώ! και αμέσως μετά πάλι με δικό του έγγραφο, δεσμεύει την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, χωρίς κανένα διοικητικό ή πολιτικό κολασμό!

--- Στην περίπτωση κατάρρευσης του προστατευτικού τοιχείου της Β. Γεωργίου, έργου κόστους 300.000 ευρώ, ο τότε δήμαρχος είναι ανεύθυνος! Λες και η μη εφαρμογή της τεχνικής μελέτης, η μη κατασκευή θεμελίων στο τοιχείο, έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες! Λες και δεν χρειάζεται η ανάληψη ευθύνης και ο πραγματικός δημόσιος απολογισμός ενώπιων των δημοτών!

Υπάρχουν αλλαγές πιο αναγκαίες για τις οποίες όμως δεν μιλάμε για να μην θίξουμε πρόσωπα και καταστάσεις.

--- Σε πολιτικό επίπεδο: Ο δημαρχοκεντρισμος, η θεσπισμένη ανευθυνότητα έναντι του νόμου των δημάρχων, ο ισοπεδωτικός έλεγχος τους από τον δήμαρχο των δημοτικών υπηρεσιών είναι πρώτο πολιτικό πρόβλημα. Απαιτούνται πολιτικές αλλαγές που να στοχεύουν σε δημοκρατική, ανοικτή στην κοινωνία διαχείριση του Δήμου, με αυστηρούς ελέγχους από κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως πρέπει είναι ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, έτσι όπως αυτή η ανεξαρτησία υπάρχει σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης (και εκεί υπάρχει πολιτικός έλεγχος, αλλά μόνο στο θέμα της αμφισβήτησης της βάσης του καπιταλιστικού συστήματος). Απαιτείται η θέσπιση της ποινικής ευθύνης του δημάρχου και των αιρετών σε κάθε υπέρβαση καθήκοντος ή λαθροχειρίας τους. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων της διοίκησης του δήμου σε σχέση με τον ρόλο της δημοτικής αρχής! αναλογικό εκλογικό σύστημα! θέσπιση όρων δημοκρατικής συγκρότησης των παρατάξεων! εσωτερική αποκέντρωση με ενίσχυση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου, των κοινοτικών συμβουλίων, της λαϊκής συμμετοχής μέσω συνελεύσεων και δημοψηφισμάτων, και του λαϊκού έλεγχου μέσω της ελεύθερης πρόσβασης των δημοτών σε όλα τα δημοτικά έγγραφα κλπ. με αλλαγές στον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη.

--Σε οικονομικό επίπεδο: η διαπλοκή και η αλληλοϋποστήριξη επιχειρηματικών και πολιτικών παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, έχουν μετατρέψει τον Δήμο σε μηχανισμό εκδουλεύσεων και πελατειακών εξαρτήσεων. Έχουν δημιουργηθεί τοπικές προσωπομετρικές ομάδες που έχουν διαρκή ισχυρή παρουσία ελέγχοντας την πολιτική έκφραση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ο διαχωρισμός ευθυνών ανάμεσα στον Δήμο (τοπική υπόθεση) και την κρατική αρχή (γενικές υποθέσεις) η αυτοτέλεια του Δήμου, ο διαχωρισμός ευθυνών των δημοτικών υπηρεσιών και των ευθυνών των αιρετών θα αλλάξει το σκηνικό της διαπλοκής και της νέκρωσης του δημοτικού μηχανισμού που οδηγεί στην συγκάλυψη ή στην αδράνεια. Τα χρέη παρελθόντων ετών, για παράδειγμα, φθάνουν το ήμισυ των εσόδων του δήμου και δείχνουν τι μέγεθος του προβλήματος της κακής διαχείρισης που με νόμο (όπως υπάρχει σε χώρες της Ευρώπης) μπορεί να αλλάξει.

για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS