2ο αναπτυξιακό συνέδριο Δήμου Κω:Οχι στις πρακτικές συνεδρίων άλλων εποχών που γίνονται για το ‘’θεαθήναι τοις ανθρώποις’’.

2ο αναπτυξιακό συνέδριο Δήμου Κω:Οχι στις πρακτικές συνεδρίων άλλων εποχών που γίνονται για το ‘’θεαθήναι τοις ανθρώποις’’.

2ο αναπτυξιακό συνέδριο Δήμου Κω: δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε πρακτικές συνεδρίων άλλων εποχών που γίνονται για το ‘’θεαθήναι τοις ανθρώποις’’. 
 
Διαβάζουμε τα εξαγγελλόμενα από τον κ. Δήμαρχο Κω για το επικείμενο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο Κω, η επιτυχία του οποίου, όπως ισχυρίζεται, θα καθορίσει την πορεία του νησιού μας για τα επόμενα 5 χρόνια και ότι γι αυτό εργάζονται όλα τα επιτελικά όργανα του Δήμου.
Πολύ ωραία ακούγονται αυτά και προσωπικά ευχόμαστε καλή επιτυχία και είθε από αυτό να βγουν καλές και εφαρμόσιμες αποφάσεις.
Όμως θα θέλαμε να θυμίσουμε μερικά πράγματα από όσα ζήσαμε ως πολίτες όλα τα προηγούμενα χρόνια και ως δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 1981-2000.
Στο διάστημα αυτό έγιναν από τον Δήμο Κω 4 πανόμοια συνέδρια (Ορφέας, Κοντινένταλ, Ιπποκράτειο Ίδρυμα) και ένα του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριακό ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ το 2000 παρουσία πρωτοκλασάτων τότε Υπουργών και των τοπικών παραγόντων.
Ερωτούμαι: γνωρίζει κανείς τους άξονες που χαράχτηκαν, τα έργα που προγραμματιστήκαν, τις βάσεις που τέθηκαν, τα έργα που ιεραρχήθηκαν και τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν για την υλοποίηση των αποφάσεων των συνεδρίων αυτών; 
Τι υλοποιήθηκε τελικά από τις αποφάσεις που τότε πάρθηκαν μέσα σε εποχές ‘’παχέων αγελάδων’’, υψηλών τοπικών αναπτυξιακών ρυθμών με πολλές χρηματοδοτικές δυνατότητες: Αναπτυξιακοί νόμοι, ΜΟΠ, ΚΠΣ, Δανεισμός δημοσίου, επενδύσεις ξένου κεφαλαίου στο νησί μας, εισαγωγή συναλλάγματος κλπ. ; 
Τι έγινε, για παράδειγμα,  με το συνεδριακό κέντρο του Δήμου, τα Ιαματικά Λουτρά, τον περιφερειακό δρόμο της πόλης Κω, τους 3 οικισμούς της Κω, την διάνοιξη των δρόμων του σχεδίου πόλεως, το νέο Λιμάνι, την παράκαμψη Πλατανίου στον δρόμο για το Ασκληπιείο, την Αλεξάντερ Φάσιον, το μουσείο ΩΡΙΛΑ, τον ορεινό όγκο Δικαίου, το κτηματολόγιο, τον επαρχιακό δρόμο Κω-Κεφάλου  κλπ;
Καλά τα αναπτυξιακά συνέδρια για να γίνεται πολιτικός διάλογος, να παίρνονται αποφάσεις και να προτείνονται έργα και ιδέες. Όταν  όμως περνά ο καιρός και δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις των συνεδρίων, τότε γιατί να γίνονται; 
Να μας λείπουν τέτοια συνέδρια  που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μονό εντυπώσεις στην κοινωνία  για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη οι κατασκευαστές τους! 
Είναι προτιμότερο να ασχολούνται οι κύριοι που έχουν την ευθύνη για την πορεία του νησιού μας με την καθημερινότητα μας και να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά μας δημοτικά προβλήματα χωρίς πολλά λόγια. Αν όχι τίποτα άλλο τα συνέδρια έχουν και κόστος! Προσκεκλημένοι, συνεστιάσεις, πρακτικά, ταξίδια, διαφημίσεις, ετερο-απασχόληση του μηχανισμού του Δήμου κλπ. 
Θα μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα για το τι έγινε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα και αναγκαιότητα. Είναι γνωστή η ευκολία με την οποία γίνονταν η πολιτική τόσα χρόνια για να φθάσουμε εδώ που είμαστε. 
Σαν πολίτης που βιώνει την σημερινή γενικευμένη κοινωνική και οικονομική δυσπραγία, εκφράζω την γνώμη μου και ζητώ από την πολιτική ηγεσία του νησιού μας να μην επαναλαμβάνονται οι κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Οι καιροί που ζούμε απαιτούν σεβασμό του δημοτικού χρήματος και δεν μας χρειάζονται οι φιέστες, οι παράτες και οι πολυέξοδες σπατάλες των συνεδρίων άλλων εποχών που γίνονται για το ‘’θεαθήναι τοις ανθρώποις’’. 
 
Δημήτρης Μυλωνάς

ADVERTORIALS