«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου»

«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου»

«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, με αφορμή την απόφαση του γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία μπαίνει οριστικό λουκέτο σε εφορίες νησιών, ανάμεσά τους και οι Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στον μακρύ κατάλογο των ανορθολογικών και προκλητικών για την περιφέρεια μνημονιακών αποφάσεων, προστέθηκαν και οι νησιωτικές Δ.Ο.Υ. Οι εντολές της τρόϊκα - για «περικοπή δαπανών» και για «λιγότερο κράτος» που υλοποιεί η δικομματική κυβέρνηση, συνεχίζουν να προκαλούν τις νησιωτικές κοινωνίες και οδηγούν σε διάλυση τον κρατικό μηχανισμό στα νησιά. Η κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου, δεν αποτελεί μια ενέργεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού. Αντίθετα, είναι μια κίνηση ανορθολογική και επιλεκτική. Μια ενέργεια που μόνο προβλήματα στους νησιώτες στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζόμενους θα επιφέρει, τη στιγμή που γίνεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σύστημα μηχανοργάνωσης των Δ.Ο.Υ. και χωρίς μεταβατικές πρόνοιες για την εύρυθμη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στα νησιά που εξυπηρετεί.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αποδόμησης του κρατικού μηχανισμού στη νησιωτική χώρα και στηρίζουμε τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών και των κατοίκων των μικρών ακριτικών νησιών ενάντια σε κάθε αναποτελεσματικό κυβερνητικό σχέδιο κατάργησης / συγχώνευσης δημοσιών υπηρεσιών - όπως είναι η διακοπή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να δει, να κατανοήσει και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στη Δωδεκάνησο. Να σεβαστεί τις συνταγματικά κατοχυρωμένες πρόνοιες για την αρχή της νησιωτικότητας, να εκτιμήσει τις δυσκολίες συγκοινωνιακής πρόσβασης, να συνυπολογίσει το ενδεχόμενο πλήγμα που θα δεχτούν τα δημόσια έσοδα, καθώς και τις συνολικές επιπτώσεις από την αποδόμηση του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας των νησιωτών. Οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και ποινικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στη Βουλή και στα αρμόδια θεσμικά όργανα έχει τονίσει, ότι η πολιτική της αποδόμησης – απαξίωσης των υποδομών του κράτους και της υποβάθμισης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών στη νησιωτική χώρα, δεν θα γίνει με κανένα τρόπο αποδεκτή. Ο κάθε σχεδιασμός της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για τις Δ.Ο.Υ., είτε για την παιδεία, την ενημέρωση (ΕΡΑ Ν. Αιγαίου), είτε αφορά στην αυτονόητη ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στις υπηρεσίες υγείας και συγκοινωνιών, θα πρέπει να υλοποιείται μόνο μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με αξιόπιστους χειρισμούς και με στόχο το βέλτιστο επανασχεδιασμό των δομών, της κατανομής και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών στις νησιωτικές περιφέρειες».

ADVERTORIALS