Τεχνικά πρόχειρη, πολιτικά ευκαιριακή και κοινωνικά επιλεκτική κομποστοποιηση μας προτείνει η δημοτική αρχή

Τεχνικά πρόχειρη, πολιτικά ευκαιριακή και κοινωνικά επιλεκτική κομποστοποιηση μας προτείνει η δημοτική αρχή

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο το πρώτο θέμα είναι: 1. Λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) με κωδικό 44 και τίτλο: «Στοχευόμενη διαχείριση απορριμμάτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων 4* & 5* Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών Νήσου Κω», Π/Υ: 1.200.000,00 €.
Στην εισήγηση αναφέρεται ότι αυτό αφορά κινητή μοναδα κομποστοποιησης οργανικών αποβλήτων 8 μεγάλων ξενοδοχειων της περιοχής.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: στις 16-10-2009 έγινε παρουσίαση μελέτης κόστους 120.000 ευρώ (!) που πληρώθηκε από τους τότε 3 δήμους και αφορούσε το τι πρέπει να κάνουμε με την διαχείριση των σκουπιδιών και τον ΧΥΤΑ στο νησί μας (βαρύγδουπος τίτλος στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων) που περιελάμβανε:
1. ΜΕΛΕΤΗ Συλλογής και Μεταφοράς Αποβλήτων Νήσου Κω όπου προτείνονταν μέτρα για τη μείωση του κόστους διαχείρισης: Εγκατάσταση Συστήματος Παρακολούθησης Στόλου και Βελτιστοποίηση Δρομολογίων με συνολικό κόστος προμήθειας 35.000€, αντικατάσταση των κάδων μικρής χωρητικότητας με μεγαλύτερης και Δημιουργία Σταθμού Μεταφοράς για την πόλη της Κω.
2. ΜΕΛΕΤΗ τεχνολογιών για την επεξεργασία Αποβλήτων Νήσου Κω: Εξετάζονταν 9 σενάρια και η αξιολόγηση πρότεινε την διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων με κόστος κατασκευής της μονάδας 2.500.000€. Για τα υπόλοιπα απόβλητα (υλικά συσκευασίας, ΑΗΗΕ, ελαστικά κ.α.), προτείνονταν συνεργασία με τα εγκεκριμένα συστήματα και η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών όπως ο σταθμός μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών και ο Χ.Υ.Τ. Αδρανών.
3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ του ΧΥΤΑ: Εξεταστήκαν 3 σενάρια και προτείνονταν: η κατασκευή και λειτουργία ενιαίου συστήματος ΧΥΤΑ+Μονάδας Κομποστοποίησης+ΧΥΤ Αδρανών.
ΣΧΟΛΙΟ: Καμιά πρόταση του στρατηγικού σχεδιασμού του 2009 δεν υλοποιήθηκε. Η πρόταση που υιοθετείται από την σημερινή δημοτική αρχή είναι προφανώς έξω από τα προτεινόμενα στις μελέτες που αναφέραμε. Είναι αποσπασματική και αφορά ένα μικρό τμήμα της παραγωγής απορριμμάτων που εξυπηρετεί ελάχιστες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η κοινωνία μας μένει εκτός της λογικής του προτεινόμενου εκσυγχρονισμού της διαχείρισης αποβλήτων. Η δημόσια υποδομή του ΧΥΤΑ επεκτείνεται επιλεκτικά ως προς τους χρήστες, ευκαιριακά ως προς τις πολιτικές διαδικασίες, και γραφειοκρατικά-τυπικά (έτσι μας συνέστησε η διαχειριστική αρχή έτσι κάνουμε) ως προς χρηματοδότηση και την υλοποίηση της.
Αν η πολιτική στον δήμο μας είχε συνεχεία θα σεβόμασταν τις μελέτες και το δημοτικό χρήμα και η πρόταση θα ήταν διαφορετική και η διαπραγμάτευση με την περιφέρεια (ΕΠΠΕΡΑΑ), την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις θα οδηγούσε σε άλλες πραγματικά κοινωφελείς λύσεις. Τώρα έρχεται από τα πάνω και θα πλασαριστεί και ως μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής ενώ στην πράξη επιβεβαιώνεται ο ευκαιριακός , μεταπρατικός και διεκπαιρεωτικός χαρακτήρας της πολιτικής της.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Δ. Βαγγέλης, Ν.Μυλωνάς

ADVERTORIALS