''ΔΕΥΑΚ: Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η κακή πολιτική των δημοτικών αρχόντων μας''

''ΔΕΥΑΚ: Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η κακή πολιτική των δημοτικών αρχόντων μας''

ΔΕΥΑΚ: Ο πραγματικός κινδυνος είναι η κακή πολιτική των δημοτικών αρχόντων μας! Η ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ είναι (ήπια) μορφή ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!       

Α. Η ΔΕΥΑΚ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα που αποδεικνύονται από το ότι δεν μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό στο 1/3 του νησιού μας. Το να λέει η δημοτική αρχή ότι θέλει να προστατέψει την εταιρεία από την ιδιωτικοποίηση είναι υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό.

Β. Η ΔΕΥΑΚ έχει πολιτικό πρόβλημα. Κακοδιοικείται και κακοδιαχειρίζεται για πάρα πολλά χρόνια.

1. Στις καταναλώσεις νερού ανά κατηγορία βλέπουμε ότι στις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρεώνονται μόνο το 25 % των κυβικών μέτρων που διαχειρίζεται !!!!

2. Η διαχρονική μελέτη των ισολογισμών της χρήσης αποδεικνύει ότι ενώ τα έσοδα από πωλήσεις υπηρεσιών υπήρχε μέση ετήσια αύξηση +5% το κόστος της υπηρεσίας αυξανόταν κατά +4%. Αυτή η διαφορά ανατράπηκε από την μνημονική πολιτική που μείωσε το κόστος του προσωπικού κατά 40% αλλά παρόλο αυτό δεν καταφέρνει να αντιστρέψει την συνολική ελλειμματική λειτουργία της επιχείρησης.

3. το υπόλοιπο πελατών, δηλ. χρέη παρελθόντων ετών έφθασαν τα 3,5 εκ. ευρώ.

4. Η λογιστική θέση και οικονομική επιβίωση της επιχείρησης στηρίζεται μόνο στις επιχορηγήσεις.

5. το σύνολο των εσόδων από πωλήσεις υπολείπεται του κόστους των δαπανών κλπ.

Ο πραγματικός κίνδυνος για την ΔΕΥΑΚ είναι η κακή πολιτική των δημοτικών αρχόντων μας. Ιδρύθηκε μαζί με άλλες 130 επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1069/1980 ως επιχειρήσεις ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα και ως προς το προσωπικό τους δεν υπάγονται στην έννοια του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Όμως λειτούργησαν και λειτουργούν με πελατειακά κριτήρια και όχι με κοινωνικά ή κριτήρια ελεύθερης αγοράς. Σήμερα οι ΔΕΥΑ χρεοκοπημένες ή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δυσπραγιών και η ιδιωτικοποίηση τους έρχεται ως διορθωτική πράξη!

Γ. Η κυβέρνηση με νόμο προώθησε την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αυτή την στιγμή δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης άλλων των ΔΕΥΑ. Αυτό που επιχειρείται είναι η ένταξη των υπαλλήλων των επιχειρήσεων του νόμου 1069/1980, δηλ. των ΔΕΥΑ, στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.  Η ένταξή στο μητρώο και η χορήγηση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς τις εργασιακές σχέσεις δημιουργεί προφανή κίνδυνο για τους εργαζόμενους λογω μνημονιακών δεσμεύσεων.  Ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης της ΔΕΥΑΚ και των εργαζομένων της είναι η χρηστή και αποδοτική διαχείριση της επιχείρησης ως έχει και όχι η αλλαγή του θεσμικού και πολύ περισσότερο του ιδιοκτησιακού στάτους!

Η ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!       

Δ. Πρακτικές προτάσεις που ΑΜΕΣΑ βελτιώνουν την ΔΕΥΑΚ είναι : Καταγραφή των πραγματικών επιφανειών των κτηρίων που εξυπηρετούνται από την ΔΕΥΑΚ. Νέα κατηγοριοποίηση του τιμολογίου της εταιρείας με δημιουργία ΔΙΚΑΙΟΥ τιμολογίου για ξενοδοχεία, γραφεία και καταστήματα και για κατοικίες εκτός σχεδίου ΚΑΙ αύξηση του τιμολογίου της αποχέτευσης

Σε μέσο-μακροπρόθεσμο πολιτικό επίπεδο: καταγραφή των γεωτρήσεων, κλείσιμο γεωτρήσεων στο μέτωπο της θάλασσας, εξοικονόμηση νερού (απαγόρευση ντους στην παραλία, ποτίσματος γκαζόν με υπόγειο καθαρό νερό), ποιοτικός έλεγχος νερού με την δημιουργία εργαστηρίου σύμφωνα με την οδηγία 98/83/ΕΚ, κοστολόγηση συν-εκτιμώντας το κόστος επαναφόρτισης του υπόγειου υδροφορέα,

παραδοσιακές δράσεις και λειτουργίες γύρω από το νερό (δημιουργία αναβαθμίδων συγκράτησης νερού σε όλα τα ρέματα, διατήρηση του φυσικού πρανούς των ρεμάτων αντί της τσιμεντοποίησης, ανάδειξη των φυσικών πηγών, κλπ) και η εξάρτηση της έγκρισης των νέων επιχειρηματιών δράσεων στην περιφέρεια του δήμου Κω από φέρουσα ικανότητα του υδάτινου δυναμικού όπως αυτή θα πιστοποιείται, από την υπηρεσία παρακολούθησης του συστήματος έλεγχου.

Για την Σ.Ε.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS