ΗΘΙΚΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η συνεχιζόμενη αδικία & οι πελατειακές λογικές στο Δήμο

ΗΘΙΚΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η συνεχιζόμενη αδικία & οι πελατειακές λογικές στο Δήμο

Δημοτικά τέλη και ΔΗΦΟΔΩ: Η συνεχιζόμενη αδικία και οι πελατειακές λογικές στον Δήμο σε εποχή κρίσης και φτώχειας στο νησί μας είναι ΗΘΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

Α. Μαθαίνουμε ότι πολλά παλιά πρόσωπα, αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος και πάμε σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και συμβούλων, θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ...για να μας σώσουν! Είδομεν!
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα πρόσωπα, οι παλιοί και οι νέοι, όσο είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Πως θα λυθεί το πρόβλημα της σύγχρονης λειτουργίας του δήμου μας μέσα σε συνθήκες ύφεσης και πτώχευσης του κράτους και της κοινωνίας μας;
Β. Σε κάθε παρέμβαση μας τονίζουμε την σημασία του ζητήματος της διαχείρισης του δημοτικού χρήματος. Παρακολουθούμε προσεκτικά τα ντοκουμέντα των ισολογισμών, των απολογισμών και των προϋπολογισμών του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων της τελευταίας 10-ετίας και βλέπουμε την συνεχή φθίνουσα πορεία τους προς την πτώχευση!
Γ. Πήραμε από τον Δήμο, μετά από εισαγγελική παρέμβαση (!) τα τετραγωνικά μέτρα 4 μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και από τον ΕΟΤ την δηλωμένη δυναμικότητα τους. Πήραμε τις ακριβείς επιφάνειες από ένα μεγάλο ξενοδοχείο 5 αστέρων και τα αντιπαραβάλαμε με τα δηλωμένα στον Δήμο και τον ΕΟΤ των 4 μονάδων. Οι 2 από τις 4 βρίσκονται να έχουν δηλωμένα τετραγωνικά κάτω από τα μισά των πραγματικών επιφανειών τους και καμία τα πραγματικά που αναλογικά της αντιστοιχούν!
Μελετήσαμε τους βασικούς νόμους που καθορίζουν τα δημοτικά τέλη Ν. 25/1975, Ν. 429/1976 και Ν. 1080/1980 και τον κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναζητήσαμε από τα αρχεία των τοπικών εφημερίδων και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ τους Ισολογισμούς του 2011 των 200 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στο νησί μας. Οι 40 επιχειρήσεις από τις 200 είτε για πραγματικούς λόγους είτε για να αποφύγουν το ΔΗΦΟΔΩ έχουν έδρα εκτός Κω! Περιοριζόμενοι στον δηλωμένο κύκλο εργασιών των ισολογισμών των 200 επιχειρήσεων, προσδιορίσαμε την οφειλή τους στο Δήμο για το ΔΗΦΟΔΩ και αποδείχτηκε τεράστια διαφυγή αφού ούτε τα εισπραχθέντα 2011 αντιστοιχούν στην οφειλή μόνο του 40%!!! του υποκειμένου στον τοπικό φόρο. Συγκεκριμένα:
1. Το ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία είναι από τα παλαιοτέρα στο νησί και τα τετραγωνικά του αντιστοιχούν σε 250 κλίνες, στον ΕΟΤ φαίνεται να είναι 350 και στην πράξη ξεπερνά τις 600 κλίνες.
2. Λέγεται στο δημοτικό συμβούλιο και ακούγεται ωραία ότι τα τέλη καθαριότητας για την κατοικία είναι 1,28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις 4,28 δεν είναι αληθές, γιατί μόνο οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενοδοχείων οι οποίοι αποτελούν μόλις το 20% των συνολικών επιφανειών χρεώνονται με 4,28 και οι υπόλοιποι με 1,28 ως κατοικίες.
3. Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού 2012 δεν χρεώνονται σε ανταποδοτική μορφή όπως ο νόμος ορίζει. Η υπηρεσία καθαριότητας για το σημερινό ανεπαρκές επίπεδο διαχείρισης κοστολογείται στα 7,2 εκ αλλά εισπράττονται 5,5 εκ!
4. Δεν εφαρμόζεται η Ελληνική και η Κοινοτική νομοθεσία για την κοστολόγηση και την ποιότητα των δημοτικών υπηρεσιών. Η παραβίαση των νόμων είναι ακριβώς η βάση που τα Δημοτικά τέλη και ΔΗΦΟΔΩ είναι υποκείμενα πελατειακών σχέσεων που μειώνουν τα δημοτικά έσοδα και δημιουργούν το έδαφος της κοινωνικής αδικίας, της επιλεκτικότητας και της καταστρατήγησης των κανόνων του ισότιμου και ελεύθερου ανταγωνισμού της επιχειρηματικής και της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Γ. Επιμένουμε στο μονόδρομο: α) διόρθωσης της βάσης δεδομένων των δημοτικών εσόδων και β) της ανακοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών. Η συνεχιζόμενη αδικία και οι πελατειακές λογικές στον Δήμο σε εποχή κρίσης και φτώχειας στο νησί μας είναι ΗΘΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Η δήλωση υποψηφιότητας και η συμμετοχή στις εκλογές δεν απαλλάσσουν τους επίδοξους δημάρχους από συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα και το ξεκαθάρισμα της σχέση τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας;
Για την Σ.Ε.
Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS