Χωροταξικό του τουρισμού!Τοπική οικονομία και τουρισμός,του Νίκου Μυλωνά

Χωροταξικό του τουρισμού!Τοπική οικονομία και τουρισμός,του Νίκου Μυλωνά

ΘΕΜΑ: ''Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού''. Συζήτηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Στο περιφερειακό συμβούλιο που γίνεται την αύριο Πέμπτη στην Πάτμο συζητιέται ένα πολύ σημαντικό θέμα: ''Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού''.

Πίσω από αυτά τα βαρύγδουπα λόγια και τις ωραιοποιημένες φράσεις κρύβονται τα μεγάλα προβλήματα και οι κακές συνέπειες για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον, από την πολυδιαφημισμένη τουριστική ανάπτυξη της τελευταίας 20-ετίας.

Μια είναι η επιδίωξη των κυβερνώντων εδώ και χρόνια: οι επενδύσεις και η άμβλυνση κάθε κοινωνικού ή περιβαλλοντικού ελέγχου! Έτσι θεσμοθετούν: Αύξηση των συντελεστών δόμησης. Δημιουργίας μεγάλων μονάδων τουρισμού. Συγκροτήματα μεικτού τύπου ξενοδοχειακών κλινών και πολυτελών διαμερισμάτων προς πώληση. Η διευκόλυνση κεφαλαίων σε συνδυασμένες επενδύσεις κλασσικών υπηρεσιών τουρισμού και κτηματομεσιτικών δοσοληψιών. Αναπτυξιακός νόμος που στηρίζει με δημόσιο χρήμα τις μεγάλο-ιδιωτικές επενδύσεις! Διευκόλυνση πώλησης παραλιών, δασικών εκτάσεων, ακόμη και δημιουργίας εγκαταστάσεων μέσα στην θάλασσα. Αδειοδότηση τουριστικών εγκαταστάσεων από τον ΕΟΤ κι όχι από τις πολεοδομίες. Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και περιβαλλοντικοί όροι από το υπουργείο και όχι από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες.

---Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθηθηκε από το 1989, μετά τα περίφημα Μ.Ο.Π. που χρηματοδοτούσε μόνο ξενοδοχεία πάνω από 500 κλίνες, είναι η αρχή του τουριστικού μας προβλήματος. Από τότε, το νησί, ο δήμος και η κοινωνία μας δίνουμε ''γη και ύδωρ'' για να γίνουν μεγάλες, ανταγωνιστικές, σύγχρονες μονάδες. Πράγματι έγιναν! Το αποτέλεσμα σήμερα; Μας είχαν προειδοποιήσει γι αυτές τις συνέπειες. Ότι ο τουρισμός είναι εισόδημα άδηλου πόρου, ότι όπως έρχονται τα χρήματα έτσι φεύγουν! Ότι τα μεγαθήρια που θα πνίξουν τους μικρούς! Κάτι για φέρουσες ικανότητες, τους φυσικούς πόρους, για το πνεύμα και την ψυχή του τόπου μας που χάνεται!

---Το μοντέλο αυτό, το ...''μοντέλο Καρδάμαινας'' σήμερα αποδίδει καρπούς. Γύρω από την χρυσοφόρα Καρδαμαινα του ΄80 και του ΄90 σήμερα υπάρχουν μεγάλες και ωραίες μονάδες γεμάτες τουρίστες. Η Καρδαμαινα όμως είναι άδεια! Έγινε τόπος αποστροφής και μόνο για αυγουστιάτικους χούλιγκανς! Τα εγκατελημένα κτήρια, οι στενοί δρόμοι και το γερασμένο τουριστικό της προϊόν δεν πουλάει! Είναι περιοχή χωρίς νερό, χωρίς παραλίες και οι Καρδαμιώτες ...χωρίς χρήματα αλλά και ...χωρίς δουλειά!

---Τι μπορεί να γίνει έστω και τώρα; Είναι απλό. Ή ακλουθούμε το ίδιο μοντέλο που οδηγεί σε συνθήκες Μεξικού, Μαρόκου κλπ, ή αλλάζουμε πορεία. Κι αν δεν μπορούμε να επιβάλουμε ένα άλλο μοντέλο ήπιου τουρισμού με διαφοροποίηση της παραγωγής, μπορούμε τουλάχιστον να ζητήσουμε να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ! Να απαιτήσουμε: καμιά ενίσχυση σε τουριστικές επενδύσεις στον μαζικό τουρισμό! Να επιβάλουμε περιορισμούς στην χρήση νερού. Να επιβάλουμε τοπικές χωροταξικές δεσμεύσεις. Πολλά μπορούμε, αρκεί να έχουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία και σεβασμό στον τόπο μας!

Από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την 1η Ιουλίου στάλθηκε στους Δήμους, τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς εταίρους, πρόσκληση προκειμένου να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις.

Ο Δήμος μας αγνόησε την πρόσκληση.

Είναι εύκολο να πετάει τουφεκιές στον αέρα ο Δήμαρχος. Να πουλάει εκδούλευση για δήθεν απαγόρευση νέων κλινών και να πληρώνει συνέδρια για να αντι- all inclusive παρόλες. Όταν καλείται να κινητοποιήσει την κοινωνία και να διατυπώσει προτάσεις στα θεσμικά όργανα... δηλώνει απών!

Έτσι για να μην υπάρχουν δεσμεύσεις, ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω!

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS