Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κω εθελοτυφλεί

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κω εθελοτυφλεί

--- Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δημοτικού μας συμβουλίου αποφάσισαν ότι δεν θέλει την δημιουργία ιδιωτικού κέντρου συλλογής και συσκευασίας προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στο νησί μας. Έχει όλο το δικαίωμα να το πράξει. Ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες όμως;

Η ιδιωτική επένδυση κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί. Όμως η δημοτική μας αρχή έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα: τι εναλλακτική πρόταση έχει για την άμεση εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης στο νησί μας και με ποιο κόστος για ον δημοτικό-κοινωνικό προϋπολογισμό; Χωρίς εναλλακτική πρόταση η αρνητική απόφαση της μονό ως τυφλή και εμπαθής μπορεί να θεωρηθεί.
Εφ όσον η δημοτική μας αρχή λέει όχι σε μια ιδιωτική επένδυση στον περιβαλλοντικό τομέα της τοπικής παραγωγής, το μήνυμα που εξέπεμψε προς την επιχειρηματική τάξη του νησιού μας είναι ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η φιλοπεριβαλλοντικη διαχείριση και συνεπώς απρόσκοπτα συνεχίζεται η υπάρχουσα πολιτική διαχείρισης πόρων-υλικών και η αύξησης των τουριστικών συγκροτημάτων, όπως μέχρι τώρα.
Ο ΧΥΤΑ, σωστά αλλά καθυστερημένα αντικατέστησε τις 5 ανεξέλεγκτες χωματερές. Με βάση τις έγγραφες δεσμεύσεις του δήμου μας για την κατασκευή του ΧΥΤΑ είμαστε υποχρεωμένοι α) να λειτούργει ανακύκλωση στο νησί για να μειώνονται ο όγκος των απορριμμάτων και οι κίνδυνοι ανάφλεξης της μονάδας και β) να εξασφαλίσουμε με ίδια κεφάλαια την επέκταση του ΧΥΤΑ μετά από 3-5 χρόνια λειτουργίας του. Καμιά τήρηση των δεσμεύσεων αυτών! Η δημοτική ανακύκλωση δεν λειτουργεί για πολιτικούς λόγους (μη σωστή κοστολόγηση της υπηρεσίας καθαριότητας για πελατειακούς λόγους, περιβαλλοντική αδιαφορία..), και είναι εντελώς αδύνατο να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια με τα μειωμένα έσοδα του Δήμου. Για την επέκταση του ΧΥΤΑ η δημοτική αρχή δεν αγόρασε 1 στρέμμα γης (ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες αρχές των 3 δήμων) ! και με βάση τα δεδομένα είναι εντελώς αδύνατο σε ένα χρόνο που γεμίζει και το δεύτερο κυτίο του ΧΥΤΑ να έχει γίνει η μελέτη-κατασκευή της επέκτασης! Σε λίγο ΧΥΤΑ δεν θα έχουμε! όχι Ανακύκλωση!!! Η δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να μεταβιβάσει μέρος του φορτίου των δεσμεύσεων της κοινωνίας μας σε ένα ιδιώτη. Με την αρνητική της απόφαση και αποδεδείχθηκε ανίκανη να κάνει το αυτονόητο!!!
---Υπάρχει ανάγκη μιας μεγάλης και πολιτικής αλλαγής στο νησί μας! Το βλέπετε σε κάθε λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Έχει παραβιαστεί το αυτονόητο: η απλή λογική! Δεν πάει το πράγμα με την τυφλότητα που βασιλεύει στο δημοτικό συμβούλιο! Είναι η ώρα της κοινωνίας και των πολιτών για την ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, την ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Για την Σ.Ε. Νίκος Μυλωνάς

ADVERTORIALS